88-65

Datum: woensdag 2 april 2014 · 20:00

ZZ Leiden wint eenvoudig van Rotterdam

Op een korte fase in het tweede kwart na heeft Zorg en Zekerheid Leiden moeiteloos gewonnen van Challenge Sports Rotterdam: 88-65. Vooral onder de borden viel de strijd in Leids voordeel uit. 'In the paint' pakte Zorg en Zekerheid Leiden 48 punten mee, terwijl de Rotterdammers niet verder kwamen dan 28. Ook in de rebound waren de verschillen groot: 44 om 16.

Een dag voor de wedstrijd tegen Challenge Sports Rotterdam had de spelersgroep aan Toon van Helfteren gevraagd of er sneller gespeeld mocht worden. Zorg en Zekerheid Leiden, dat uit voorzorg Mohamed Kherrazi (enkel) aan de kant hield, heeft het altijd moeilijk om tot scores te komen. Een gebrek aan schotkracht speelt daarbij een grote rol. Door sneller te spelen, hoopte de ploeg wat meer makkelijke scores mee te kunnen pakken. “Ik wilde de spelers die gunst wel verlenen”, gaf Van Helfteren na de wedstrijd toe. “Maar dat heeft wel consequenties. Verdedigend moeten we keihard werken en we moeten de rebounds pakken, want zonder bal kun je geen break spelen.”

Inderdaad opende de thuisploeg snel, want binnen anderhalve minuut hadden Kevin Thompson (lay-up na balverlies Rotterdam) en Whit Holcomb-Faye al voor een 5-2 voorsprong gezorgd. Het verschil werd gestaag vergroot tot 18-8 na de eerste tien minuten. Zorg en Zekerheid Leiden leek een makkelijk avondje tegemoet te gaan.

Hoe anders was dat in het tweede kwart. DeJuan Wright dunkt eerst nog 20-10 op het bord, maar daarna raakte Zorg en Zekerheid Leiden de kluts volledig kwijt. Na een fout op Yannick Franke kreeg Van Helfteren een technische fout. Vanaf de vrije worplijn kwam Challenge Sports Rotterdam terug tot 20-16. Ondanks een time-out van Van Helfteren bleef de ploeg van slag. Vier minuten lang wist Zorg en Zekerheid Leiden in de aanval het bord niet te raken, waardoor het halverwege de tweede periode bij 22-21 weer een wedstrijd was. Na een score van Thompson volgde Josh Duinker met een dunk plus bonus uit een fastbreak. De Australische Nederlander scoorde vervolgens nog eens tien punten op rij, waaronder nog eens twee dunks. In de verdediging gaf Zorg en Zekerheid Leiden de Rotterdammers weinig ruimte, waardoor er bij rust weer een gat van tien punten was ontstaan: 40-30.

Al vroeg in het derde kwart sloeg het pressende Zorg en Zekerheid Leiden via vrije worpen van Duinker en Holcomb-Faye en een lay-up van Worthy de Jong een gaatje naar 52-35. Na een dunk van De Jong en back-to-back driepunters van Mike Schachtner en Kasper Averink werd het verschil naar twintig punten getild: 66-46. Dankzij een drietje van Schachtner stond die marge na dertig minuten spelen nog steeds op de borden: 71-51.

In de laatste periode vielen beide ploegen langzaam stil. Duinker had nog een dunk na een mooi uitgespeelde aanval en De Jong ronde een alley-oop pass van Holcomb-Faye af. Bij Challenge Sports Rotterdam pakte Matthew Otten nog snel even acht punten mee, maar aan de einduitslag veranderde dat verder weinig: 88-65. Zorg en Zekerheid Leiden klimt hierdoor naar de vijfde plaats, maar heeft nu ook een wedstrijd meer gespeeld dan Matrixx Magixx. Beide ploegen gaan zaterdag de strijd aan voor de vijfde plaats.

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden inderdaad af en toe een snelle break met makkelijke score liet zien, kon Van Helfteren niet spreken van een succes. In de rust besteedde hij vooral aandacht aan de verdediging, over de aanval liet hij zich niet uit, maar dertien turnovers in de eerste helft konden zijn goedkeuring zeker niet dragen. “Het is iets wat ons al het hele seizoen parten speelt. We hebben veel te veel turnovers. Als we langere aanvallen spelen, dan krijgt de tegenstander ook minder ballen. De spelers wilden het graag sneller proberen, maar tegen teams die echt verdedigen, kom je hier niet mee weg.”