87-73

Datum: zaterdag 5 april 2014 · 20:30

Plaats vier blijft in vizier na cruciale zege

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de strijd om plaats vier nog niet opgegeven. Het zette zichzelf bovendien steviger op de vijfde plaats door thuis zaterdagavond met 87-73 van Matrixx Magixx te winnen. Bovendien is het onderlinge doelsaldo nu teruggebracht tot +3 in Leids voordeel (Zorg en Zekerheid Leiden staat nog wel 2-1 achter), waardoor een minimale zege in Wijchen volstaat om de ploeg onderling voor te blijven.

En zo blijft het op en neer gaan voor Leiden. Zowel in de wedstrijden die vaak wisselvallig zijn als op de ranglijst, waar in de middenmoot nog niets beslist is. Leiden is nu langszij bij nummer vier Zwolle, maar die ploeg heeft nog twee wedstrijden in te halen ten opzichte van Leiden. De strijd om de plaatsen vier tot en met zes ligt nog open en dus was de thuiszege op de ploeg van Michael Schuurs cruciaal.

In het eerste kwart moest Leiden het vooral hebben van vrije worpen om net aan de goede kant van de score te blijven tegen Wijchen, dat het overigens niet veel beter deed. Met Josh Duinker die actief was in de eerste minuten pakte Zorg en Zekerheid Leiden een kleine voorsprong, maar moest die ook weer afstaan na twee bommen op rij van Dimeo van der Horst. Een heerlijk block van DeJuan Wright op Kelvin Martin vormde zonder meer het hoogtepunt van het eerste kwart waarin ook nog wel heel veel fout ging aan twee kanten.

Met Kevin Thompson die tot speler van de maand maart werd verkozen, aan de vrije worplijn voor 17-15, schoot Leiden 10 op 12 vrije worpen raak in het kwart en was een drietje van Schachtner goed voor een 22-19 stand na tien minuten. Daarna kwam Leiden los en ging ook het publiek zich wat meer roeren. Worthy de Jong schoot zich in een paar minuten tijd de dubbele cijfers in met negen punten op rij, alleen Wright zat ertussen met een prachtige driepunter. Omdat ook Thompson het uitstekend deed onder de ring, liep Leiden weg van Matrixx dat ook van afstand weinig gevaar vormde.

Bij 40-27 leek er een serieus gat te ontstaan, maar omdat de defensie niet sloot en met name Mike Schachtner lucht stond te dekken onder de ring, was het ineens ook weer 40-34 na twee driepunters van Franklin en Vermeulen. Leiden nam een time-out en de duurbetaalde Schachtner kreeg de wind van voren van Toon van Helfteren. Een prachtige laatste solo-aanval van Whit Holcomb-Faye betekende 45-35 bij de rust in een wedstrijd die bij vlagen best het aanzien waard was.

Ook na rust leek Leiden verder te gaan waar het mee bezig was met een simpele score van Mohamed Kherrazi, maar de schijn bedroog. Van der Horst mocht zeven punten maken vroeg in het kwart en omdat ook Kelvin Martin simpel de lekke defensie van Leiden binnendrong, was het 50-46 en was de maximale voorsprong van 13 punten als sneeuw voor de zon verdwenen. En het probleem voor Leiden werd groter. Cunningham maakte een fout op een driepuntspoging van Robbie Sihota, waardoor het bij 51-49 weer een volkomen open wedstrijd was. En Magixx ging door. Via Poels en Richard werd het 51-53, alvorens DeJuan Wright zich er maar weer eens mee ging bemoeien. Met vrije worpen en een prima actie naar de basket gaf hij ZZ weer een minieme voorsprong bij 55-53.

Weer de uitstekend spelende Thompson maakte met twee prima scores 59-55, maar het werd toch ‘gewoon’ weer een nagelbijter zoals wel vaker dit seizoen tussen deze twee ploegen. Patrick Richard onderscheidde zich namens de bezoekers met twee drietjes die Wijchen in de buurt van Leiden hielden na 30 minuten spelen. Een mooi schotje van Duinker uit de hoek zorgde al met al voor een 65-61 tussenstand, waar er dus weinig meer over was van de voorsprong van 13 punten waar Leiden vroeg het derde kwart mee inging.

Leiden opende het laatste deel met een score van Schachtner. Omdat Sihota een pudding produceerde en Cunningham dankbaar gebruik maakte van de vierde fout van Nick Oudendag had de thuisploeg weer even het moment. Omdat ook Holcomb-Faye goed naar de ring vloog en Schachtner na een Wijchense time-out een bom dropte, was het toch weer 74-61 en ging de jojo weer Leidens’ kant op na een 9-0 run in de eerste vijf minuten van kwart vier.

Maar natuurlijk was het nog niet gedaan tegen het hard strijdende Wijchen. Opnieuw Richard knalde een drietje raak, maar Schachtner verijdelde die aanval met zijn derde driepunter. Omdat hij dat na een onhandige onsportieve fout van De Jong nog een keer deed, bleef de thuisploeg uit de problemen bij 80-71. En Schachtner snoerde de critici de mond met een levensbelangrijke en beslissende score voor 82-71. De Amerikaan was hot in moneytime en schoot zich als man van de wedstrijd naar 20 punten. Samen met Wright was hij debet aan de prima overwinning voor Leiden, waardoor de hoop op plek vier levend blijft en plaats vijf nu voorlopig steviger in Leidse handen is.