72-91

Datum: zaterdag 12 april 2014 · 20:00
Locatie: Boshoven Weert

Zorg en Zekerheid Leiden maakt geen fout

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Limburg lange tijd flinke tegenstand ondervonden van Maxxcom BSW. Pas aan het eind van het derde kwart liep de voorsprong, mede dankzij een technische fout voor Stefan Mulder, op tot tien punten. In de laatste periode liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar een 72-91 overwinning. Hierdoor blijft de Leidse ploeg zicht houden op de vierde plaats en thuisvoordeel in de play-offs.

Zorg en Zekerheid Leiden trad in Weert zonder Mohamed Kherrazi aan. De forward heeft nog last van zijn enkel en wordt gespaard voor de belangrijkere wedstrijden later deze week, tegen Matrixx Magixx en Landstede Basketbal. En daaropvolgend natuurlijk de play-offs.

Na een misdunk van Josh Duinker opent Maxxcom BSW via Kenneth van Kempen de score. Door vier punten op rij van Duinker blijven de ploegen op gelijke hoogte. Een driepunter van oud-Leidenspeler Jeremy Ormskerk betekent 7-6. Het is een fase waarin Zorg en Zekerheid Leiden veel mist, af en toe ook wat slordig speelt en bijna drie minuten lang niet scoort. Nu is Maxxcom BSW ook niet bepaald op schot. De schade wordt daarom beperkt tot twee extra punten vanaf de vrije worplijn door Ormskerk: 9-6.

Echt grote verschillen worden echter niet gemaakt. Duinker blijft scoren voor de Leidse ploeg, die bij 13-12 en nog drie minuten te gaan, het heft in handen neemt. Kasper Averink schiet de eerste van zijn drie rake driepunters binnen, waarna Mike Schachtner voor een 13-17 voorsprong zorgt. Via een vrije worp van Joost Padberg en een score van de goed spelende Roman Grigoryev komt Maxxcom BSW weer terug. DeJuan Wright bepaalt via twee vrije worpen de stand na één kwart op 16-19 in het voordeel van de Leidse formatie. Bij de thuisploeg is Jeremy Ormskerk inmiddels definitief naar de kant gegaan vanwege een oogblessure.

In de tweede periode weet Zorg en Zekerheid Leiden Maxxcom BSW niet van zich af te schudden. Halverwege dit kwart komen de Limburgers weer op voorsprong. Na een bommetje van Stefan Mulder wordt het in de zevende minuut zelfs 37-31 voor de thuisploeg. Dan is het weer Duinker time. Twee keer scoort de Australische Nederlander uit de aanvallende rebound, daarna speelt Whit Holcomb-Faye Duinker vrij voor een ‘and 1’. In de buzzer wordt er nog een fout gefloten op een driepuntspoging van Wright. Het trio vrije worpen gaat raak, waarna beide ploegen gaan rusten met een 38-41 stand in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. In de optiek van coach Toon van Helfteren is 38 punten tegen natuurlijk veel te veel.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden na rust wel even door zal drukken, komt bedrogen uit. De frank en vrij spelende Limburgers blijven op korte afstand volgen en pakken na drie minuten zelfs weer een 45-44 voorsprong. Voor het laatst in de wedstrijd, zo zou later blijken. Kevin Thompson pakt vier punten op rij mee om Zorg en Zekerheid Leiden weer aan de leiding te brengen. In de laatste minuut slaat de landskampioen dan eindelijk toe, al heeft de ploeg wel de hulp van Stefan Mulder nodig. De Limburger maakt na een gemiste driepunter een opmerking richting de arbitrage en wordt bestraft met een technische fout. Schachtner neemt dit buitenkansje van harte aan. Uit het balbezit komt Duinker door met een score voor 54-62. In de laatste vijftien seconden pakt Averink nog een steal om de bal vervolgens zelf af te ronden voor 54-64. Aan het einde van het derde kwart is het gat derhalve in de dubbele cijfers gekomen. Kwestie van vasthouden en twee punten in de tas te steken.

Via scores van Duinker en Worthy de Jong en een driepunter van Sean Cunningham is het gat na drie minuten in de laatste periode al opgelopen tot vijftien punten: 56-71. Van een wedstrijd is dan geen sprake meer. Beide ploegen proberen het publiek nog wat te vermaken. De Jong, Cunningham, Thompson en Averink schieten zichzelf nog in de dubbele cijfers en volgen daarmee het voorbeeld van Duinker (22 punten) en Wright (15 punten). De wedstrijd wordt uiteindelijk afgesloten met een 72-91 overwinning.

De midweekse nederlagen van Matrixx Magixx (thuis tegen Aris Leeuwarden) en Landstede Basketbal (thuis tegen GasTerra Flames) komen Zorg en Zekerheid Leiden goed uit. De ploeg heeft nu een voorsprong van vier punten op Matrixx Magixx en een achterstand van twee verliespunten op Landstede Basketbal, dat zondag nog in Leeuwarden moet aantreden tegen Aris. Komende donderdag gaat Zorg en Zekerheid Leiden op bezoek bij Matrixx Magixx om dan op zaterdag 19 april hoogstwaarschijnlijk met Landstede Basketbal uit te maken wie van de twee thuisvoordeel krijgt in de eerste ronde van de play-offs. Een ronde waarin het vrij aannemelijk is dat beide ploegen elkaar weer gaan treffen.