51-79

Datum: donderdag 14 januari 2016 · 19:00
Locatie: Boshoven, Weert

ZZ Leiden moeiteloos naar winst

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden door een file pas laat in Weert aanwezig was, heeft de ploeg toch al in de beginfase de basis gelegd voor een overwinning. Via een ruststand van 20-30 gingen de twee punten weer mee terug naar Leiden: 51-79.

Voor de camera’s van Ziggo Sport, dat de wedstrijd live uitzond, had Eddy Casteels Rogier Jansen weer een plekje in de starting five toebedeeld. Cashmere Wright zou weer van de bank komen, maar kon door een in het eerste kwart opgelopen enkelblessure van Jansen ruim dertig minuten binnen de lijnen blijven. Geen overbodige luxe, want het is zaak om Wright zo snel mogelijk wegwijs te maken.

De start van Zorg en Zekerheid Leiden in een bijzonder goed gevulde Sporthal Boshoven – Ziggo Sport analist Niels Vorenhout zei dat er in de laatste drie jaar nog niet zoveel toeschouwers waren geweest - was door het laten binnenkomen aan de slordige kant. Voor rust had de Leidse formatie, die het zonder de aan zijn kuit geblesseerde Kasper Averink moest stellen, al elf keer balverlies geleden, maar aan de stand was dat totaal niet te zien. Kenneth van Kempen zette BSW nog wel op 2-0, maar na een drietje van Jansen volgden twee dunks op rij van Worthy de Jong. De international pakte voor de eerste dunk een steal op Thomas Dreesen, die in twee wedstrijden 52 punten en 14 driepunters had genoteerd. De Jong en Jan Driessen kregen de opdracht om de Belgische schutter uit de wedstrijd te houden en dat lukte prima. Bij rust stond de Weerter topschutter pas op 2 punten.

De vrije dunks van De Jong waren Pascal Meurs een doorn in het oog. Na nog geen drie minuten spelen haalde coach van BSW zijn manschappen naar de kant. Veel effect sorteerde dat niet. Via goede invalbeurten van Floris Versteeg en Jan Driessen werd de stand na tien minuten op 10-21 gezet. Dat BSW al acht turnovers had genoteerd, werd door Zorg en Zekerheid Leiden in dank aanvaard.

Het tweede kwart was min of meer een kopie van de eerste tien minuten. Zorg en Zekerheid Leiden schoot uit de startblokken, onder andere met een hele verre driepunter in de buzzer van Wright, waardoor het na bier minuten al 12-31 stond. Even verslapte de concentratie bij de Leidse formatie, met als gevolg dat BSW via vier punten op rij van Roel Aarts terugkwam tot 20-33. Na een time-out van Casteels werd er weer orde op zaken gesteld. BSW scoorde in de laatste twee minuten niet mee, terwijl de bezoekers via Wright en De Jong (op de foto van Jan Joosten dribbelt De Jong weer heel makkelijk door de Weerter verdediging) nog zes punten lieten aantekenen voor een 20-39 ruststand. Qua balverlies hielden beide ploegen elkaar wel in evenwicht (BSW 13 stuks, Zorg en Zekerheid Leiden 11), maar in de rebound was de Leidse formatie oppermachtig: 22 om 6 rebounds.

Na de pauze bleef Zorg en Zekerheid Leiden strak verdedigen op Dreesen. De Belg werd bij een driepuntspoging zelfs nog door De Jong geblokt. Als BSW scoorde, gebeurde dat vooral vanaf de vrije worplijn, want Zorg en Zekerheid Leiden had al snel vijf teamfouten verzameld. Bij een stand van 24-44 hield Casteels zijn spelers in een time-out voor dat er nog een lange weg te gaan was en dat er vooral niet verslapt mocht worden. Ook werd uitgesproken dat het doel voor de tweede helft was om BSW onder de vijftig punten te houden. Het verschil werd constant rond de twintig punten gehouden totdat Zorg en Zekerheid Leiden aan het einde van het derde kwart via goede acties van De Jong en Versteeg uitliep naar 35-64.

In het laatste kwart ging Casteels de bank op. Adeola Morren startte het vierde kwart, maar werd na drie minuten spelen weer naar de kant gehaald. Hiermee gaf Casteels nog maar eens een sein af. Jonge spelers kunnen hun minuten krijgen, maar als ze iets verkeerd doen krijgen ze dat ook te horen. Een werkwijze die in elk geval tot een groei bij Driessen en Versteeg heeft geleid. Siem Willems mocht aan het einde na de vijfde fout van Versteeg, die net daarvoor nog even hard had gedunkt, ook nog bijna vier minuten meespelen. BSW won het laatste kwart uiteindelijk, maar de zege voor Zorg en Zekerheid Leiden was duidelijk: 51-79.

“Wedstrijden in Weert zijn normaal gesproken altijd zwaar voor ons”, stelde De Jong na afloop. “Vandaag ging het makkelijker, al maken we op het einde nog te veel fouten. Daardoor kon BSW toch boven de vijftig punten uitkomen.” Dat de start slordig was, erkende De Jong. “Doordat we te laat binnen waren, waren we nog niet helemaal warm en deden we wat dingen te gehaast, maar we hebben het op tijd opgepakt.”