73-82

Datum: zaterdag 4 april 2015 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwole

Na winst op Landstede naar halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich vanavond als eerste in de DBL rechtstreeks geplaatst voor de halve finale van de play-offs. De Leidse ploeg won met 73-82 van Landstede, terwijl SPM Shoeters met 84-79 van Donar won. Zorg en Zekerheid Leiden is door de twee verliezende clubs niet meer te achterhalen en doet nog volop mee voor de eerste plaats.

Drie keer eerder heeft Zorg en Zekerheid Leiden voor de competitie al gewonnen. Landstede Basketbal is dit keer echter vol vertrouwen in een goede afloop. Zonder Joe Burton (liesblessure) wisten The Hammers afgelopen woensdag in Den Bosch met 70-92 te winnen. Vanavond neemt Burton wederom plaats als supporter op de spelersbank. Bij de Leidse ploeg warmt Will Felder wel op, maar de Amerikaan komt niet in actie vanwege zijn slepende rugblessure.

De Leidse ploeg begint met Rogier Jansen op de bank. Na vijf minuten bracht Casteels de spelverdeler in het veld om hem vervolgens niet meer te wisselen. Dylon Cormier is de eerste die de score opent, maar hij mist wel zijn bonus vrije worp. Landstede laat echter zien dat het meer wil en loopt via een driepunter van J.T. Tiller en een dunk van Kenrick Zondervan uit naar 5-2. Na iets meer dan drie minuten heeft de thuisploeg nog steeds een kleine voorsprong: 12-10. Vier punten op rij van Mohamed Kherrazi en scores van Joe Willman en nogmaals Cormier voeren Zorg en Zekerheid Leiden naar 12-18. Na een score van Jansen knalt Tyson Hinz net voor het einde van het kwart een driepunter binnen voor 18-20.

De sterk spelende Kherrazi, die met een double double (10 punten, 11 rebounds) zou eindigen, begint het kwart sterk met een hoog block op een drive van Williams. Aan de andere kant komt Jansen door met een and-1. Niet veel later weet Maurice Creek Kherrazi onder het bord te vinden. Het fel verdedigende Zorg en Zekerheid Leiden komt daarna weer met een steal. Jansen wordt onheus bejegend en krijgt als doorgebroken speler twee vrije worpen en zijkant. Na drie minuten in het tweede kwart is het al 18-27. Maar dan valt de Leidse formatie stil. Er wordt niet meer gescoord, terwijl Landstede via Zondervan en Tiller een 11-0 run plaatst. Uit een aanvalsrebound maakt Kherrazi een einde aan de run. Hard werken van Worthy de Jong betekent balbezit van Zorg en Zekerheid Leiden. Willman dropt meteen bommetje. In de laatste minuut voor rust scoort Cormier nog vier punten op rij, zodat Zorg en Zekerheid Leiden met vijf punten verschil (33-38) de rust in kan gaan.

Na de pauze komt Landstede heel even op voorsprong: 43-42, maar dan slaan de bezoekers een eerste slag via een driepunter van Jansen, een steal en een dunk van De Jong en een score van Kherrazi. Deze run draait het beeld weer om: 43-49. Maurice Creek, vandaag onopvallend spelend, laat even zien wat hij kan en via zijn scores kan Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart met een 48-56 voorsprong afsluiten.

Na een nieuwe driepunter van Creek komt Zorg en Zekerheid Leiden weer op een mooie marge te staan: 52-61. Grant Gibbs en Hinz bieden echter goed weerwerk. Zij brengen de thuisclub terug naar 63-63 en nog een kleine vijf minuten te spelen. Jansen (9 punten in het laatste kwart) en Cormier (6 punten in de laatste periode) zorgen ervoor dat Landstede op achterstand blijft. De thuisploeg ziet zich genoodzaakt om fouten te maken, maar daar heeft Zorg en Zekerheid Leiden geen moeite mee. Met zeven uit acht loopt Zorg en Zekerheid Leiden zelfs door naar een marge boven de tien (71-82), waarna Tiller de eindstand op 73-82 bepaalt.

Het wachten is dan op de eindstand bij SPM Shoeters tegen Donar. Lange tijd leek Donar te winnen, maar in het laatste kwart werkte SPM Shoeters een achterstand van 12 punten weg (53-65). Na verlenging bleven de punten in Den Bosch. Door deze resultaten is Zorg en Zekerheid Leiden niet meer in te halen door Donar en Landstede Basketbal. Met andere woorden: Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich geplaatst voor de halve finale van de play-offs.

Daarmee komt het vermoeden van Marcel Verburg dus toch uit de bus rollen. De voorzitter liet afgelopen maandag tijdens de avond voor de medewerkers al weten dat de kans bestond dat er in de hele maand april geen thuiswedstrijden meer plaatsvinden. De eerste thuiswedstrijd in de play-offs staat nu gepland voor zaterdag 2 mei in de Vijf Meihal. Wie de tegenstander wordt, is nu nog niet te zeggen.