107-76

Datum: zaterdag 28 maart 2015 · 20:30

Ruime zege Zorg en Zekerheid Leiden

Na het eerste kwart gaf Zorg en Zekerheid Leiden onder aanvoering van Maurice Creek, Dylon Cormier en Jeroen van der List flink gas. Challenge Sports Rotterdam had geen verweer en kreeg klop met 107-76.

Voor aanvang van de wedstrijd worden de tweeduizend bezoekers in de volledig uitverkochte Vijf Meihal ingelicht over het feit dat Rogier Jansen vanavond een wedstrijd schorsing uitzit, opgelopen vorige week zondag tegen BC Apollo. De strafzaak diende vanochtend en volgens verwachting kreeg de Leidse spelverdeler één wedstrijd. Nu lag hij toch al enkele dagen ziek op bed, dus hij had anders ook niet gespeeld. Volgende week kan hij tegen Landstede Basketbal dus gewoon weer meedoen.

“Ik was nergens van op de hoogte, totdat het in de kleedkamer werd gezegd”, vertelde Kasper Averink na afloop. Dat hij in plaats van Jansen zou starten, hoorde hij pas op het laatste moment, vlak voor aanvang van de wedstrijd. “Dan moet je er klaar voor zijn. Daar train je voor. Al is het soms wel lastig als je de ene wedstrijd niet speelt en de volgende wedstrijd moet starten. Maar op training gaat het goed, waarom dan niet in de wedstrijd”, aldus Averink die in zestien minuten speeltijd voor acht punten en vier assists zou zorgen.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat in de grootste sauna van Nederland niet goed van start. Coach Eddy Casteels legt de schuld bij zichzelf neer. Hij heeft een ‘verkeerde’ startende vijf ingezet. Naast Averink beginnen Worthy de Jong, Dylon Cormier, Joe Willman en Jeroen van der List aan de wedstrijd. Geen Will Felder. De Amerikaan heeft last van zijn rug en werd uit voorzorg aan de kant gehouden. Willman was op de vrijdagtraining nog door zijn enkel gegaan en kwam ook maar eventjes in actie. Nu was Rotterdam ook niet compleet, want daar ontbraken de Twin Towers Lucas Steijn (gebroken hand) en Robert Krabbendam (ziek).

Doordat beide ploegen in de beginfase niet de moeite nemen om hard te verdedigen, wordt er flink op los gescoord. Bij 11-8 veert het publiek even op vanwege een lekkere dunk van De Jong. Cormier is weer erg actief bezig en scoort uit aanvallende rebounds, maar verliest aan het eind van de eerste periode de bal, waarna Yannick Franke de stand na tien minuten op 24-23 brengt.

Het tweede kwart beginnen de bezoekers nog wel met een driepunter van Ties Theeuwkens, maar daarna is de koek op. De ploeg sprokkelt tot de rust nog maar negen punten bij elkaar. Het gevolg is dan ook dat Zorg en Zekerheid Leiden vliegensvlug uit het zicht verdwijnt. Cormier slingert zich weer naar de ring, terwijl Van der List en Maurice Creek elk drie driepunters verzilveren. Bij rust staat het dan ook al 55-35.

Na de pauze komt Zorg en Zekerheid Leiden scherp uit de kleedkamer. De ploeg zet een 8-0 run in, even onderbroken door problemen met een tribune. Floris Versteeg pakt zijn kansen door na een aanvallende rebound te scoren, een driepunter te verzilveren en door aan het einde van het kwart een snoeihard block op Vaidas Tamasauskas te plaatsen. Creek gaat dit kwart ook lekker los. Verdedigend mag het van Casteels allemaal nog wel wat beter, maar de Amerikaan heeft een neusje voor scoren. Halverwege dit kwart opent Creek met een turn around driepunter, gevolgd door een four point play, twee uit drie vrije worpen en nog maar weer eens een driepunter. Het grootste verschil in dit kwart bedraagt 31 punten (80-49 en 83-52). Bij 83-55 zit het derde kwart erop.

Nadat Rotterdam de eerste vier punten van de laatste periode laat aantekenen, neemt Mohamed Kherrazi, de noeste werker, het heft in handen. Eerst scoort Kherrazi inside, vervolgens geeft hij een alley oop pass naar De Jong die deze pass op maat omzet in een fraaie dunk. Meteen daarna dunkt Van der List 89-59 op de borden. Even komt Rotterdam nog terug tot 95-72, maar dan is daar weer Cormier. Met twee scores op rij en een bonus zet hij de Leidse ploeg op 100-72. Het is al weer voor de vijfde keer dit seizoen dat Zorg en Zekerheid Leiden door de grens van de honderd punten gaat. Jan Driessen is de negende speler die voor de Leidse ploeg aan scoren toekomt. Alleen Bas Nelemans bleef dit duel droog staan. Via een driepunter bepaalt Averink de eindstand in de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen op 107-76.

Averink geeft toe dat het lastig is als je niet altijd de kans krijgt. “Maar we hebben vier Amerikanen en vier internationals. Die staan nu eenmaal voor mij”, aldus Averink. Zelf bespeurt hij wel vooruitgang in zijn spel. “Je kunt wel ergens anders gaan spelen, bijvoorbeeld bij Rotterdam of Weert, maar dan sta je op een training tegenover de zoveelste onder 22 speler. Hier train ik dagelijks met vier Amerikanen en vier internationals. Daar word je echt beter van.”

Ondanks de ruime winst is Casteels niet bepaald tevreden. Verdedigend moet het beter kunnen en ook aanvallend gaat er nog te veel niet naar de zin van de coach. Dat hij komend weekend met zijn ploeg in de gelegenheid is om in elk geval de tweede plaats op de rangschikking vast te zetten, is niet waarmee hij zich bezig houdt. “Het gaat om focus en inzet. Ik wil een wedstrijd zien waarin wij veertig minuten goed gaan executeren. Dan ben ik pas tevreden. Het is nu te wisselvallig.”