73-76

Datum: zondag 22 maart 2015 · 17:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Moeizame zege ZZ Leiden

Lange tijd leek er een stunt in de maak, maar net op tijd wist Zorg en Zekerheid Leiden een nederlaag tegen hekkensluiter BC Apollo te voorkomen. Met 73-76 voegde Zorg en Zekerheid Leiden weer twee punten aan het totaal toe.

In de openingsfase laat BC Apollo zien dat het niet eenvoudig gaat worden om even twee punten op te halen. Het eerste Leidse schot van Rogier Jansen wordt al meteen geblockt. Daarna pakt Julius van Sauers in korte tijd twee aanvallende rebounds en voordat je met je ogen geknipperd hebt, is het al 4-0 voor BC Apollo. Aron Royé geeft in de derde minuut het startsein voor een ware regen aan driepunters. Zijn bom zet BC Apollo op 9-4, maar daarna zijn Joe Willman en Jansen drie keer succesvol van downtown. Worthy de Jong, die opnieuw van de bank kwam, schiet er ook nog een driepunter in. Zorg en Zekerheid Leiden sluit het eerste kwart af met zeven rake driepunters. Samen komen beide ploegen in de eerste tien minuten uit op tien driepunters. De zeven bommen van Zorg en Zekerheid Leiden zijn echter niet genoeg voor een voorsprong: 30-29. Dat is vooral te danken aan het hustle werk van de thuisploeg.

Twee driepunters van Maurice Creek in de tweede periode lijken voor wat rust te zorgen. Zeker als De Jong na de tweede bom van Creek de bal steelt en Creek in staat stelt een and-1 te realiseren: 35-41 na amper drie minuten spelen in het tweede kwart. Tot aan de rust schommelt de marge tussen vier en zes punten. Will Felder heeft nog een heerlijke doordunk op een geblockt schot van Creek. Beide ploegen gaan de pauze in met een 42-47 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Het team staat inmiddels op negen driepunters, maar heeft moeite met de agressie van de Amsterdammers die voor hun laatste kans op de play-offs strijden. Een verdedigend reboundpercentage van 50% is gewoon niet goed te noemen.

Wie verwacht dat Zorg en Zekerheid Leiden na rust meteen de wedstrijd in het slot gooit, komt bedrogen uit. Via een 9-0 run staan de Amsterdammers na vier minuten gewoon weer met 55-51 voor. Het is een rommelige fase met technische fouten voor Jansen en Eddy Casteels. Willman krijgt een onsportieve fout op zijn naam. Maar via de derde driepunter van Creek, een schotje van Felder en een lay-up uit de break van Dylon Cormier neemt Zorg en Zekerheid Leiden weer de leiding over: 57-58. Na een linkshandig hookshotje van Jeroen van der List en twee rake vrije worpen van Sergio de Randamie mag Zorg en Zekerheid Leiden met een 59-60 voorsprong aan het laatste kwart beginnen.

BC Apollo profiteert van balverlies van Mohamed Kherrazi en Worthy de Jong. Binnen twee minuten staat het via snelle breaks 65-60. Dan vindt Creek het genoeg. Binnen dertig seconden schiet hij Zorg en Zekerheid Leiden via twee driepunters naar een 65-66 voorsprong. Maar BC Apollo is vandaag hardnekkig. De Amsterdammers willen van geen wijken weten. Halverwege het kwart is het weer 72-68 voor de thuisploeg en lijkt een stunt langzaam maar zeker in de maak. Na een vrije worp van Jansen en een driepunter van De Jong dringt de Leidse formatie weer aan: 73-72 achter met nog drie minuten te spelen. Na een steal van De Jong benut Jansen twee vrije worpen voor 73-74. Beide ploegen komen niet meer tot scoren, totdat Creek op 28 seconden van het einde twee vrije worpen benut: 73-76. Natuurlijk neemt BC Apollo een time-out. De schotklok wordt door het innemen op de aanvallende helft op veertien seconden gezet. Royé verslikt zich enigszins in Jansen die daarna slim een fout maakt op Royé. Hiermee voorkomt Jansen dat BC Apollo nog een driepunter mag nemen en het nu moet stellen met twee vrije worpen. Royé mist beide vrije worpen, waarna Jansen over de lijn wordt geduwd. Geen fout en bal uit voor BC Apollo, maar met nog enkele seconden te gaan weten de Amsterdammers geen verlenging af te dwingen: 73-76.

Casteels vatte de wedstrijd na afloop prima samen. “Je hebt hier niets te winnen, je kunt alleen maar verliezen. We hebben gewonnen en kunnen twee punten mee naar huis nemen. Daarmee zitten we op schema.” Dat het geen goede wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden was, beaamde Casteels. “Ik wil BC Apollo niets tekort doen, want zij hebben erg goed gespeeld. Als ik in een time-out afspraken maak, dan wil ik die afspraken in het veld terug zien. Nee, er wordt dan iets heel anders gedaan. Dat accepteer ik niet.” Net als de aanwezige Leidse fans was Casteels tevreden met de inbreng van Creek die Zorg en Zekerheid Leiden een paar keer terug in de wedstrijd schoot.