62-61

Datum: donderdag 6 februari 2014 · 20:00
Locatie: Arcus Wijchen

Nipt verlies toch hoopgevend voor Leiden

WIJCHEN - Met 62-61 verliezen en toch de morele winnaar zijn. Zo mocht Zorg en Zekerheid Leiden zich toch een beetje voelen na de nipte nederlaag in Wijchen in de eerste kwartfinale wedstrijd van het tweeluik in de beker. Simpel gezegd volstaat een zege met twee punten in de Vijf Meihal om de halve finale te bereiken ten koste van Matrixx Magixx.

Met maar zeven spelers op het sheet, geen van de jeugdspelers was present in Wijchen en Sean Cunningham zat zijn schorsing van één wedstrijd uit, startte Leiden wel gretig aan het duel. Het kwam op een kleine achterstand, maar beantwoordde de Wijchense start met een 0-7 run. Worthy de Jong knalde een drietje raak, Josh Duinker dunkte lekker binnen en Mohamed Kherrazi zag een schotje vanaf de kop van de bucket raak gaan. De eerste Leidse voorsprong kwam tot stand na een sterke actie naar de ring van Schachtner die ijverig uit de startblokken kwam.

In een wat trage wedstrijd waarin Wijchen veel fouten nodig had in het eerste kwart bleef het vervolgens dicht bij elkaar. Worthy de Jong zwierde twee keer goed naar de ring maar werd gestuit. Hij raakte al zijn vier toegekende vrije worpen en omdat Schachtner daarvoor ook foutloos bleef, werd het 21-20 en had Leiden er al zeven vrije worpen in liggen.

Vroeg in kwart twee schoot De Jong zich als eerste de  dubbele cijfers in met zijn tweede bom van de wedstrijd voor 21-23. Robbie Sihota beantwoordde zijn schot waardoor het stuivertje wisselen bleef. Weer twee vrije worpen van Schachtner brachten Leiden op 23-25 en omdat Stefan Mladenovic een wat onhandige fout maakte op de middenlijn ten opzichte van De Jong, kreeg hij een onsportieve fout. Het liet de thuisploeg in een time-out vluchten omdat Leiden even het moment had.

Echt lang duurde dat niet, want net als Leiden sloot de verdediging van Matrixx richting de thee bij vlagen prima. Een wat slordige periode met veel fouten over en weer brak aan in het tweede deel voor de rust. Thijs Vermeulen schoot zijn ploeg in 30 seconden vijf punten verder los van Leiden en bij 31-26 moest de ploeg van Van Helfteren even uitkijken. Kasper Averink produceerde daarop een pudding en Sjors Poels gooide een simpel schotje raak vanuit de hoek, waardoor het 33-26 werd en de gretigheid bij Zorg en Zekerheid even was verdwenen.

Met name het wederom wat kleurloze optreden van Josh Duinker tot dan toe baarde zorgen, omdat de normaal zo sterke center duidelijk nog altijd niet helemaal okselfris was. Toch bleef de schade na een maximale achterstand van acht punten bij 36-28 beperkt. Schachtner, de goed spelende Kherrazi en topscorer De Jong scoorden achtereen en bij 38-34 was alles nog mogelijk.

Na rust leek Leiden lekker uit de kleedkamer te komen en kwam het weer even op voorsprong door een score met bonus van Duinker en een geweldige actie van De Jong die een steal pakte en op prachtige wijze de bal binnenfrommelde. Maar een dramatische periode brak aan. Leiden kwam ruim vijf minuten niet tot scoren en liet Matrixx een 12-0 run plaatsen. Van 38-40 was het ineens 52-40 en een moeilijke uitgangspositie leek in het verschiet te liggen.

Zorg en Zekerheid gooide de ene na de andere bal weg en het was een wonder dat het verschil niet groter was aan het einde van kwart drie. Een buzzerbeater van Whit Holcomb-Faye die zich zichtbaar irriteerde aan zijn teamgenoten zorgde voor een wat draaglijker aanzien na 30 minuten bij 54-45.

Gelukkig richtte Leiden zich op en werd het toch weer spannend. Schachtner opende het laatste kwart en Kevin Thompson schoot zich op het bord bij 54-49 met een lekker hookshotje. Hij was lang niet altijd goed, maar beukte Leiden wel regelmatig uit de problemen onder de ring. Omdat ook Worthy de Jong nog maar eens sierlijk naar het bord zweefde voor 56-51, bleef het verschil te overzien. Kherrazi raakte twee maal en omdat Duinker toch weer belangrijk was met een bom, haalde Michael Schuurs zijn spelers bij 58-56 toch weer even naar de kant.

Het bleef in het vervolg uitermate moeizaam in aanvallend opzicht. Leiden miste een keur aan simpele lay-ups, maar ook de thuisploeg profiteerde geenszins. Een vrije worp van Thompson betekende 58-57 en met het oog op de komende terugwedstrijd van het tweeluik had Leiden nog alles onder controle. Thijs Vermeulen miste twee vrije worpen na de 60-57 van Stefan Mladenovic, maar ook Leiden profiteerde niet met nog twee minuten te gaan.

Zorg en Zekerheid nam een time-out om nog even de laatste puntjes op de i te zetten, waarna opnieuw Mladenovic 62-57 binnenschoot vanaf de vrije worplijn. Holcomb-Faye volgde zijn voorbeeld aan de andere kant. Voor het moreel deed Leiden logischerwijs alles om de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. Een hele lekkere steal van Kherrazi en dunk van De Jong daarop betekende 62-61 en daarmee mocht Leiden uiteindelijk als eindstand eigenlijk best tevreden zijn. Want wetende dat Cunningham er volgende keer gewoon weer bij is en ook DeJuan Wright dan zijn werkvergunning rond zal hebben, was de morele winst in de Arcus aan het einde van de rit toch echt voor Leiden.