80-68

Datum: zaterdag 1 februari 2014 · 20:30

ZZ Leiden blijft overeind in hectisch duel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de derde keer dit seizoen van Aris Leeuwarden gewonnen. Na een ruststand van 36-32 werd het 80-68 voor de formatie van Toon van Helfteren. In de slotfase liepen de gemoederen hoog op en werden Sean Cunningham en Nathan Healy naar de kleedkamer gestuurd. Beide heren zijn in elk geval de eerstkomende competitiewedstrijd geschorst. Het is dus zaak dat nieuwkomer DeJuan Wright snel zijn papieren krijgt.

Onder toeziend oog van de nieuwste aanwinst DeJuan Wright opende Zorg en Zekerheid Leiden het duel tegen Aris Leeuwarden met Kevin Thompson in de basis. Josh Duinker nam plaats op een stationary bike naast de spelersbank. Later zou Whit Holcomb-Faye ook nog even plaatsnemen op de fiets.

Thompson kende een vliegende start. De 2.05 lange center was verantwoordelijk voor de eerste Leidse score en stond na één kwart spelen al op 4 punten en 8 rebounds. Ook Holcomb-Faye had er tegen zijn oude ploeg zin in en zorgde voor een 7-4 voorsprong voor de thuisploeg. Via een sterke inside score van Thompson en een drietje van Mike Schachtner lijkt Zorg en Zekerheid Leiden makkelijk weg te lopen: 14-8 na zeven minuten. Met nog twee minuten te gaan in het eerste kwart tilt Worthy de Jong het verschil zelfs naar acht punten: 19-11. Maar Aris laat zich niet zo maar opzijzetten. Een gemiste vrije worp van de rappe en goed spelende Darius Theus wordt door Tim Kamczyc omgezet in een score. Aan het eind van de periode bedraagt het verschil maar vijf in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden: 21-16.

De tweede periode is amper een minuut oud of Theus heeft er al weer vier punten in liggen: 21-20. Zorg en Zekerheid Leiden schrikt wakker en komt via een score van Duinker, een drietje van Sean Cunningham en een score van Mohamed Kherrazi na een steal op 27-20. Twee minuten lang weten beide partijen niet te scoren. Zorg en Zekerheid Leiden liep zich aanvallend voorbij, in de verdediging blokte Thompson twee schoten op rij. Aris herpakt zich als eerste, maar het verschil wordt niet meteen kleiner. Het gaatje schommelt rond de vijf punten. In de laatste twee minuten brengt Tom Snikkers het verschil opeens op twee punten: 33-31, maar de thuisploeg lijkt hiervan niet onder de indruk. Via een score van Schachtner en één rake vrije worp van De Jong wordt de ruststand op 36-32 bepaald.

Na de pauze slaat Aris in de eerste minuut wederom toe. Zowel Nathan Healy als Theus knalt een driepuntsbom binnen, waardoor de thuisploeg opeens tegen een 36-38 achterstand aankijkt. Beide ploegen proberen zich aan hun tactiek te houden. Zorg en Zekerheid Leiden probeert het met rustige aanvallen, terwijl Aris bij balbezit meteen over het veld scheurt of de mismatches opzoekt. Het zorgt in elk geval voor een vermakelijk spelbeeld. Als de stofwolken zijn opgetrokken heeft Zorg en Zekerheid Leiden alsnog de leiding teruggehaald: 54-52.

Aan het begin van de vierde periode zorgt De Jong nog wel voor 56-52, maar twee keer balverlies van Holcomb-Faye verder staat het weer 56-57 en kan de wedstrijd nog alle kanten op. De Jong wurmt zich vervolgens twee keer door de Friese verdediging om vrije lay-ups af te ronden: 60-57. Healy reageert meteen aan de andere kant: 60-59. Met nog 6,5 minuut te gaan, incasseert Stephen Lumpkins een technische fout. Cunningham gooit er één bal in, maar de zijkantbal voor Zorg en Zekerheid Leiden levert ook nog een score van Duinker op. In de daaropvolgende aanval van Aris pakt Duinker een steal en lijkt voor een simpele lay-up te gaan. Jesse Markusse denkt daar anders over en mept de bal het veld uit. Dan maar met een hookshot, zie je Duinker denken: 65-59. Dit is het moment dat Aris afhaakt en Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd naar zich toe trekt.

Aris probeert het nog wel met het maken van fouten, maar Zorg en Zekerheid Leiden werkt vanaf de lijn redelijk af. Geforceerde schoten leveren aan de andere kant geen punten op. Na een steal van De Jong mag Schachtner het publiek nog vermaken met een dunk. Als Aris de bal met nog 14 seconden weer verliest, gaat Kherrazi op weg voor een dunk, maar zo ver komt het niet. Cunningham en Healy hebben het met elkaar aan de stok gekregen en worden na overleg van de arbiters met de commissaris allebei heengezonden. De resterende tijd wordt uitgedribbeld. Zorg en Zekerheid Leiden wint met 80-68, klimt voor één dag over Matrixx Magixx heen naar de vijfde plaats, maar raakt wel Cunningham kwijt voor de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen SPM Shoeters.

Toon van Helfteren is tevreden met de twee punten, maar is zeker niet te spreken over het vertoonde spel. “Afgelopen woensdag speelden we een redelijk tot goede tweede helft. Het eerste kwart vandaag ging nog wel, maar daar hadden we het eigenlijk al moeten beslissen. Weer hebben we veel te veel balverlies (20 in totaal, red.). Daarnaast proberen we mee te rennen met Aris en dat is iets wat je tegen deze ploeg nu juist niet moet doen.”

Van Helfteren geeft wel aan dat Thompson na rust meer verdiend had dan de drie minuten die de Amerikaan nu kreeg. Zeker gezien zijn spel voor de pauze. “Duinker speelde in die fase een belangrijke rol. Bovendien heb ik in zo’n close game toch nog iets meer vertrouwen in Duinker. Ik wil ze ook graag naast elkaar laten spelen, maar tegen Aris kon dat qua match-ups niet.”