85-58

Datum: maandag 10 juni 2024 · 20:30
Locatie: COREtec Dôme, Oostende (België)

ZZ Leiden krijgt les in Oostende

Zorg en Zekerheid Leiden is de finale van de BNXT League niet goed begonnen. De Nederlandse kampioen en regerend titelhouder van de BNXT League werd vooral na de pauze (40-32) overklast door Filou Oostende. De Belgische ploeg won zonder moeite met 85-58. Eén ding is zeker: Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdag de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen.

Zorg en Zekerheid Leiden begon niet als favoriet in Oostende, want de drie eerdere duels dit seizoen gingen allemaal verloren tegen de Belgische kampioen. Maar in de twee voorgaande jaren was de Leidse ploeg feitelijk ook de underdog, maar toen kwam het beide keren goed.

Zo goed begon Zorg en Zekerheid Leiden ook maandagavond aan de wedstrijd. Binnen een minuut had Luuk van Bree er twee driepunters in liggen en stond het 0-6. Filou Oostende antwoordde met een 9-0 run, maar na scores van Marijn Ververs en Roeland Schaftenaar kwam de Leidse ploeg weer op voorsprong: 9-10. Het zou achteraf de laatste voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden blijken te zijn.

Filou Oostende nam over, vooral via Jean Salumu die met een leep linkerhandje diverse keren lay-ups kon afronden. Dankzij scorend weerwerk van Tajion Jones en Van Bree, die na het eerste kwart al 10 punten had, wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade na 10 minuten spelen te beperken tot zes punten: 27-21.

Het tempo in het tweede kwart ging bij beide ploegen rap naar beneden. Na een score van Alex Gross voor 27-23, duurde het vijf minuten voordat de Leidse ploeg via Bock Gardner weer een punt mocht bijschrijven. Filou Oostende bakte er echter ook niet al te veel van, want na de twee rake vrije worpen van Gardner was het verschil nog steeds zes punten: 31-25. Dichterbij wist Zorg en Zekerheid Leiden niet te komen. Het was dat een driepunter van Jones nog viel, waardoor de rust bereikt werd met een 40-32 achterstand.

Acht punten achter zonder sterk te spelen, dat leek mogelijkheden te bieden. Zeker toen Van Bree de eerste score na de pauze voor zijn rekening nam. Al snel openbaarde zich een nieuw probleem voor de Leidse ploeg. Zowel Van Bree als Gardner liepen tegen een derde persoonlijke fout aan. Filou Oostende drong aan en vergrootte de voorsprong al snel boven de 10 punten: 50-39. In het tweede deel van het derde kwart ging het faliekant mis bij de Leidse ploeg. Via onder meer Pierre-Antoine Gillet en Damien Jefferson liep de Belgische kampioen door naar 68-47.

In het laatste kwart ging het feitelijk nergens meer om. Bij Oostende gingen de Amerikanen en Gillet naar de bank, bij Zorg en Zekerheid Leiden verdwenen ook wat kopstukken naar de bank. Sam van Rossom, bezig aan zijn laatste wedstrijden op het hoogste niveau, liet nog wat sterke staaltjes zien en kreeg twee minuten voor tijd een staande ovatie toen hij naar de kant werd gehaald. Duko Bos scoorde in het laatste kwart nog op assist van Maarten Bouwknecht. De laatste vier punten van de wedstrijd waren voor Gardner. Al met al een verdiende zege van Filou Oostende: 85-58.

Filou Oostende kan woensdag de eerste Belgische ploeg worden die beslag op de algehele BNXT-titel. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zo’n feestje op Leidse bodem gevierd kan worden. Daarom is het gewenst dat iedereen nog één keer de Leidse ploeg in een thuiswedstrijd komt steunen. Not in our house, moet woensdag het motto zijn.

Tajion Jones en Luuk van Bree sloten af met 13 punten. Alex Gross kwam tot 10 punten en 8 rebounds. Marijn Ververs deelde 6 assists uit. Jean Salumu en Damien Jefferson werden met 16 punten topscorers aan Belgische zijde.