50-60

Datum: donderdag 10 oktober 2013 · 20:30
Locatie: Apollohal Amsterdam

Leiden houdt Apollo van zich af

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook zijn tweede wedstrijd in winst omgezet. In Amsterdam ging het donderdagavond bepaald niet van een leien dakje, maar was de bij vlagen goede verdediging voldoende om Apollo op slechts 50 punten te houden. Het werd uiteindelijk 50-60.

De gedachten zullen best nog even terug zijn gegaan naar het vorige seizoen, toen Leiden op een druilerige zondagmiddag nog van BC Apollo verloor. Natuurlijk volgden er veel mutaties en zijn de teams weer heel anders samengesteld, maar de wedstrijd vertoonde wel veel gelijkenissen met die van vorig seizoen, toen het 72-69 werd. Leiden leek wat moeite te hebben met de motivatie en Amsterdam op zijn beurt hoefde niet op scherp te worden gezet tegen de regerend landskampioen.

Apollo was niet echt goed, miste veel, maar werkte wel keihard en Leiden kreeg het maar niet voor elkaar om vroeg afstand te nemen van de opponent. De ploeg van Toon van Helfteren probeerde dat in de beginfase wel, maar met name de lange Lucas Steijn was sterk onder het bord met een paar lekkere aanvalsrebounds en scores. Aan de andere kant was Mohamed Kherrazi vooral actief en forceerden Worthy de Jong en Sean Cunningham een score met bonus, waardoor het eerste gaatje geslagen werd bij 14-20. Een heerlijk block van Josh Duinker bracht de behoorlijk opgekomen Leiden-brigade op de banken.

Een goede tip-in van Jaron Dijkhuizen en een score van opnieuw Cunningham zorgden zelfs voor 19-30, maar Aron Royé hield de schade beperkt vlak voor rust bij 23-30. Opvallend bij Leiden waren de 11 aanvalsrebounds tegenover 9 verdedigende rebounds. Het tekende ook het gemak waarmee Amsterdam zijn aanvallende terugkaatsers kon pakken.

Ook in de tweede helft hield het allemaal niet over. Een fenomenale eenhandige dunk van Mike Schachtner voor 25-34 leek de goede bedoelingen van Leiden te onderstrepen, maar een onsportieve fout van Mike Schachtner op Aron Royé bracht Apollo weer terug in het zadel. Royé maakte zijn beide vrije worpen en knalde een bom raak en het was bij 37-37 weer gelijk. Leiden zette iets aan, maar bij 38-43 na het derde kwart was in principe nog alles mogelijk.

In de laatste tien minuten werd het Amsterdam conditioneel allemaal iets te veel. Leiden schakelde een tandje bij en de thuisploeg kon daarin niet meekomen. Worthy de Jong opende het kwart met een steal en een score op Mark Ridderhof, die daarna opnieuw de bal kwijtraakte. Zorg en Zekerheid liep door met een lay-up van Worthy de Jong en vijf punten op rij van Mike Schachtner.

Bij 40-54 leek het gespeeld en was de buit wel binnen, ware het niet dat Mohamed Kherrazi roet in het eten gooide. Hij sloeg Gian Slagter en na aanvankelijk een onsportieve fout zetten de scheidsrechters de fout om in een diskwalificerende fout. Daarmee is Kherrazi sowieso de uitwedstrijd tegen Den Helder geschorst. De uitspraak over eventueel meer wedstrijden schorsing volgt later.

De wedstrijd was halverwege het vierde kwart zoals gezegd wel gespeeld in Leids voordeel. Amsterdam kwam nog even op de grens van tien punten van Leiden, maar dichterbij kwam de moedig strijdende ploeg van Hakim Salem niet. Ondanks de 50-60 zege, met De Jong als topscorer met 20 punten, was de smet op de wedstrijd natuurlijk helaas wel de onnodige diskwalificerende fout van Kherrazi.