47-68

Datum: zondag 29 september 2013 · 15:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Het zijn moeilijke tijden voor Toon van Helfteren en zijn staf. Overigens niet voor Raoul Straathof, die gisteren vader werd en dus even andere dingen aan zijn hoofd had. Het zal hem echter niet bezuren dat hij niet bij de wedstrijd tussen Leiden en Den Bosch was. In de eerste helft was het nog in fases acceptabel wat de twee ploegen lieten zien. Shoeters nam een snelle 1-7 voorsprong, voordat Leiden echt wat terug kon doen. Duinker dunkte lekker binnen op een goede pass van De Jong en diezelfde De Jong dropte een bom voor 14-17. Bij de 16-17 van Mike Schachtner nam Den Bosch een time-out.
Leiden leek terug te keren in het duel en nam zelfs voor de eerste keer een voorsprong door een rake driepunter van Cunningham. Het werd 26-22 na een heerlijke fastbreak die werd afgemaakt door Duinker en Leiden speelde even zijn beste basketbal tot nu toe. Den Bosch-coach Sam Jones had genoeg gezien en posteerde zijn ploeg vijf minuten voor de rust in een zoneverdediging. Dat sorteerde effect, want Leiden kwam er niet meer aan te pas richting de rust en na een 2-10 run stond het bij rust 28-32.

Toch bleef het spannend tot de tweede helft van het derde kwart. Schachtner maakte met een lekker jumpertje 39-40 en het publiek, overigens helaas maar mondjesmaat opgekomen voor de eerste serieuze wedstrijd van het seizoen, ging er nog maar eens goed voor zitten. Het geluid zwelde aan, maar Den Bosch zette op zijn beurt aan en speelde dwars door de zone van Leiden heen. In een mum van tijd schoten Tai Wesley, Tony Johnson en Ali Farokhmanesh Den Bosch naar 39-47 en kon ook een time-out niet voorkomen dat het hopeloos mis ging voor Leiden, dat alle controle verloor.

Het duurde liefst 7 minuten, tot ver in het vierde kwart, voordat Zorg en Zekerheid eindelijk weer tot scoren kwam. In de tussentijd was Jason Conrad onhandig uitgegleden, had Holcomb de bal al eens hopeloos naar het bord gesmeten en ging Den Bosch zweven. Weer Farokhmanesh en Ralf de Pafter completeerden een 0-14 run en de wedstrijd was gespeeld. De frustratie was duidelijk zichtbaar en al helemaal bij captain Worthy de Jong, die bij een wissel bijna een reclamebord in tweeën sloeg.

Het is tekenend voor de periode waarin Leiden zit. Alle acht wedstrijden tot nu toe werden verloren en op redelijke fases na schiet Leiden momenteel letterlijk en figuurlijk te kort. Of dat een kwestie van tijd is of niet zal moeten blijken, feit is dat de supporters hevig teleurgesteld werden door de gebrekkige instelling van de ploeg en de uiteindelijke 68-47 was veelzeggend. Geen lijn, geen plezier en daardoor ook weinig sfeer was het gevolg en er is dus kort gezegd nog een hoop werk aan de winkel.

Om positief te besluiten, Leiden kan zich wellicht vasthouden aan de goede periode in delen van het eerste kwart en ook voor de rust. Daarin leefde het even op en toonde het aan wel lekker te kunnen combineren. Het kán dus wel, maar gebeurt nog veel te weinig en bovendien was het verval veel te groot toen Den Bosch gas ging geven. Nog een week heeft Van Helfteren om zijn ploeg klaar te stomen voor de belangrijke eerste competitiewedstrijd tegen Groningen.
Voor nu waren de bloemen en de enorme Supercup voor Den Bosch, dat terecht won en aantoonde wel klaar te zijn voor de competitie. Kees Akerboom was de uitblinker bij de Shoeters met 17 punten.