74-80

Datum: woensdag 11 september 2013 · 20:00

In een onderhoudend duel begon Leiden, dat nog maar anderhalve week in training is, heel aardig. De spelers vonden elkaar regelmatig en Josh Duinker startte furieus aan de ontmoeting met de Belgen. In zes minuten tijd had hij al 10 punten erin liggen en 5 rebounds weggeplukt. Mede door die inspanning kwam Leiden met 15-8 voor en mocht het tot het einde van het eerste kwart een kleine voorsprong koesteren. Bij 19-14 ging ook de nieuwe Amerikaan Jason Conrad, vanaf de vrije worplijn, zich bemoeien met de score. De 24-jarige center was ziek geweest afgelopen week, maar oogde nu gelukkig behoorlijk fit.

Ondanks de goede start moest Zorg en Zekerheid lijdzaam toezien hoe de Belgen in het tweede kwart beter en beter in het spel kwamen. Toon van Helfteren vluchtte in een time-out na een 2-11 run, waarbij de jonge guard Yannick Franke de enige score had aangetekend tot dan toe in de tweede tien minuten. De onderbreking hielp niet erg, pas bij 2-16 en een stand van 23-30 mocht Worthy de Jong naar de vrije worplijn om zijn ploeg weer terug in de wedstrijd te schieten. Dat lukte en na een knappe score van Sean Cunningham leek Leiden terug in de wedstrijd (30-35), ware het niet dat de briljante Tu Holloway en de eveneens uitstekend spelende Jason Westrol afdrukten voor 3 en zo Leuven weer lucht gaven bij 30-41.

Na de rust viel vooral het zeer aardige spel van Conrad, die de wedstrijd zou eindigen op 18 punten en 7 rebounds, op. De handige Amerikaan wurmde zich een aantal keer goed naar de ring en bracht Leiden samen met de ijverige De Jong terug in de wedstrijd en slechts tot op twee punten (53-55). Natuurlijk weer uitblinker Holloway schoot Leiden nog maar eens wat verder van zich af. Een lekkere score met bonus van de tot dan wat fletse Whit Holcomb-Faye vormde het eindschot van het derde kwart.

Daarna kon Leiden, dat Mike Schachtner vrijdag gelukkig weer mag verwelkomen in de Vijf Meihal, telkens een naderende comeback geen vervolg geven. De ploeg vocht hard en met name Duinker en Conrad gaven hun visitekaartje af tijdens de eerste wedstrijd in de 'schuur' voor hun nieuwe ploeg, maar de Belgen toonden zich net even wat verder op de beslissende momenten. Het eindschot kwam letterlijk van Cunningham, die nog een drietje raak knalde om de eindstand te bepalen op 74-80.

Zaterdag is de volgende opponent Antwerpen in de Vijf Meihal. Ook dat duel begint om 20.00 uur en is voor kinderen tot 12 jaar vrij toegankelijk in het kader van de Topsport Tiendaagse. Ongetwijfeld is Leiden dan weer een stap verder en vinden de spelers elkaar weer een stukje makkelijker.