84-86

Datum: zaterdag 14 september 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Zwakke start kost ZZ Leiden de kop

Zorg en Zekerheid Leiden speelde woensdag een goede pot tegen Heroes Den Bosch. Daar kon de Leidse formatie zaterdagavond geen goed vervolg aan geven. Na het eerste kwart stond Zorg en Zekerheid Leiden met 19-29 achter tegen House of Talents Spurs Kortrijk. Het gat liep zelfs op naar 17 punten voordat de Leidse formatie zich wat meer liet zien. In de slotfase leek Zorg en Zekerheid Leiden alsnog te winnen, maar uiteindelijk werd de wedstrijd in de slotseconden in het voordeel van Kortrijk beslist: 84-86.

Zorg en Zekerheid Leiden liep in het eerste kwart al snel achter de feiten aan. Dat was vooral te danken aan het goede spel van John Newman III, die de nodige driepunters raak schoot. Tot twee minuten voor het einde van het eerste kwart kon de Leidse ploeg de achterstand nog beperken: 18-22. Maar na een driepunter van Newman en een and-1 van Eric Reed gaf het scorebord opeens een stand van 19-29 aan.

Daar bleef het niet bij. Een slordige fase van de Leidse ploeg gaf Kortrijk de gelegenheid om de marge uit te breiden naar 17 punten: 19-36. Dat was het sein voor Jordan Davis, Patrick Cartier en Brad Greene om zich nadrukkelijker met het spel te gaan bemoeien. Via een 6-0 run sloop Zorg en Zekerheid Leiden iets dichterbij. Iets over de helft van het tweede kwart kwam de thuisploeg via twee rake vrije worpen van Cartier binnen de 10 punten: 29-38. Na een hook shot van Roeland Schaftenaar werd de marge zelf teruggebracht naar 7 punten (35-42), wat ook het verschil was bij het rustsignaal: 37-44.

Nadat het verschil weer was opgelopen naar 12 punten (39-51), ging Zorg en Zekerheid Leiden beter verdedigen en werd de basket ook makkelijker gevonden. Carter benutte een driepunter en Davis voelde zich ook lekker. Halverwege het kwart was het opeens 50-54 leek Kortrijk te wankelen. Twee turnovers op rij hielpen de Belgische ploeg weer in het zadel. Via een serie scores van Greene wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade toch te beperken: 59-63 na drie kwarten.

Kortrijk liep in het vierde kwart toch iets weg van de Leidse formatie: 64-70. Het publiek moedigde de thuisploeg nog feller aan en dat leverde succes op. Tajinder Lall maakte vijf punten op rij, waarna Davis er nog een and-1 bij deed. Zodoende kwam Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het laatste kwart op een 75-70 voorsprong. Een onsportieve fout van Greene (en meteen zijn vijfde fout) kwam voor de thuisploeg op een ongelukkig moment. Het werd uiteindelijk een puntje-puntje wedstrijd. Twee rake vrije worpen van de goed invallende Dimitri Maconda zorgden nog voor een 81-77 voorsprong. Newman bleef punten verzamelen voor de bezoekers en gaf zijn ploeg met een driepunter weer een voordelige marge: 83-84. Met nog 13 seconden zette Aaron Cook met een vrije worp beide ploegen weer naast elkaar. Niels De Ridder werd uiteindelijk de matchwinnaar door een misser van Leon Stergar door de ring te tippen. Zorg en Zekerheid Leiden nam een time-out met nog 0.4 seconden op de klok. Een verre driepunter van Cook trof echter geen doel.

Patrick Cartier werd opnieuw topscore, dit keer met 19 punten. Jordan Davis tekende voor 17 punten. Aaron Cook deelde 11 assists uit. John Newman was namens Kortrijk goed voor 26 punten.