Datum: zondag 8 mei 2016 · 16:00
Team: U18
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Geen finale voor U18

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de finale te halen. De Leidse formatie had het eerste duel tegen Landstede met 10 punten verschil gewonnen, maar kon die marge zondag niet vasthouden: 77-59.

Zondagmiddag was in het sportcentrum in Zwolle de tweede halve finale wedstrijd voor de ploegen van Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Zwolle. Inzet was een finaleplaats komende zondag, ook in Zwolle.

Het begin van de wedstrijd is zoals verwacht voor de thuisploeg: 6-0 na twee minuten. Herstel komt binnen één minuut bij 6-7 en vervolgens wisselen de ploegen elkaar af tot 17-18 in Leids voordeel na het eerste kwart. Aanvankelijk loopt Zorg en Zekerheid Leiden verder uit in het tweede kwart naar 25-29, maar het slotakkoord is voor de thuisploeg die met een kleine voorsprong rust: 38-33.

Landstede komt scherper uit de rustperiode en loopt uit naar 43-33. Zaak voor de bezoekers om het verschil niet groter te laten worden, maar dat lukt niet goed. In deze fase is de thuisploeg zowel in scoren als rebounden beter dan de bezoekers. Het laatste kwart gaat in bij een stand van 54-39.

Zorg en Zekerheid Leiden blijft hard werken, maar is slordig in de afwerking. Met nog vier minuten te spelen bij de stand 67-49 komt de Leidse ploeg nog terug naar 67-54. Een aansluitende driepunter draait dan uit de ring voor de bezoekers, waarna Landstede een score plus bonus benut. De laatste minuten dringt Zorg en Zekerheid Leiden nog wel aan, maar het grote gemis aan vrije worpen (alleen in het vierde kwart al elf!) slaat het laatste beetje hoop de grond in. Landstede wint uiteindelijk met 77-59. Aangezien de thuiswedstrijd met 10 punten verschil door Zorg en Zekerheid Leiden werd gewonnen, is Landstede finalist en kan het zijn titel van vorig jaar verdedigen.

“We wilden vandaag middels hard werken en alles geven een finaleplaats afdwingen”, stelde coach René Mulder na afloop. “Er werd door de groep inderdaad heel hard gewerkt. Reboundend hielden de ploegen elkaar in evenwicht (beiden 38), balverlies was minder (16 om 19) echter het schotpercentage van zowel ver weg als dichtbij was veel te laag. Ook misten we veertien vrije worpen. Het team heeft er alles aan gedaan, maar Zwolle was vandaag gewoon beter. Hoewel de teleurstelling heel groot was, mogen de jongens terugkijken op een goed seizoen. Halve finale beker en een derde plaats in de competitie zijn hiervan het bewijs.”