77-78

Datum: zondag 18 september 2016 · 14:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

U18 wint thriller in Amsterdam

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden is de competitie begonnen met een overwinning. Na een achterstand van 52-43 bij rust werd in Amsterdam de winst in de slotfase gegrepen. Apollo kreeg met 77-78 klop van de Leidse formatie.

Het nieuwe onder 18 team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft afgelopen zomer een gedaantewisseling ondergaan. Van de twaalf spelers van vorig seizoen zijn er uiteindelijk vier overgebleven: Roelof Schraa, Jim Blom, Lukas de Haas en Quinten Wijnen. Een aantal spelers van Zorg en Zekerheid Leiden U16 (Rick van der Salm, Lucas Kruithof, Bart Prixtel) en van BS Leiden (Sander Korteweg en Wouter Luijk) maakten de overstap naar het U18-team. Eén speler kwam vanuit Den Haag ( Troy Koehler). Deze groep wordt compleet gemaakt met drie spelers van het huidige BS Leiden team (Jona Ververs, Sem Kulk en Mik Boland).

Deze groep oefende in voorbereiding twee keer tegen Crackerjacks en één tegen New Stars en bleef alle keren aan de positieve kant van de score. Ook de toernooien in Waalwijk en Wijchen werden gewonnen waardoor er voor coaches René Mulder en Ruud Vos (ondersteund door teammanager Elisabeth Vos een nieuw moment daar was om te kijken hoe ver het team nu eigenlijk is.

Waar kan dit beter gebeuren dan in de Apollohal in Amsterdam. Tegenstander Apollo, gecoacht door Wierd Goedee, is het eerste exponent bij U18 van het opleidingsinstituut Apollo dat samenwerkt met Canarias Basketball in Spanje. Deze ploeg miste vorig jaar bij U16 op een haar na het kampioenschap tegen Den Bosch.

De thuisploeg begon scherp aan de wedstrijd en van 6-2 en 6-11 werd het 14-11 na vijf minuten spelen. Amsterdam scoorde soepel en makkelijk, maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zich zeker gelden: 26-22 na het eerste kwart. Ook in het tweede kwart wisselde de teams elkaar af met scores en van 32-28 wordt het dan 38-32. Onachtzaamheid zorgde voor het grootste verschil in stand bij de rust: 52-43. Duidelijk was dat er met name verdedigend verbetering moest komen.

Zorg en Zekerheid Leiden komt terug en neemt bij 56-58 een voorsprong, die helaas net zo makkelijk weer wordt weggegeven. Aan het eind van het derde kwart is het dan 73-67 voor Apollo Amsterdam. De thuisploeg zet een tandje bij, maar wordt geplaagd door de grote hoeveelheid fouten. Zorg en Zekerheid Leiden sluit dan eindelijk de verdediging goed af en houdt Apollo vijf minuten lang scoreloos: 73-76. De finale van de wedstrijd breekt dan aan en met nog twee minuten te spelen missen de bezoekers twee vrije worpen. Apollo scoort dan twee keer wel van buiten en met nog 27 seconden te spelen is het 77-76 met Leids balbezit. De laatste aanval wordt goed uitgespeeld en eigenlijk net iets te vroeg gescoord: 77-78. Met nog elf seconden is het nog niet gedaan. Maar na een time-out en een gemist schot van Apollo zijn het de bezoekers die de twee punten mee naar huis nemen.

Coach René Mulder sprak van een knappe overwinning die met name in het laatste kwart met wilskracht werd behaald. “We zagen dat een aantal jongens nog wat moet wennen aan dit niveau met deze intensiteit. De wedstrijd schommelde veel, maar gelukkig pakten we het op tijd goed op. Deze twee ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd en het leverde een spannende strijd op. Komende zaterdag spelen we de volgende wedstrijd thuis tegen het eveneens sterke Weert."