51-53

Datum: zondag 17 april 2016 · 18:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

U24 naar finale Dutch Talent League

Het U24-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd in de halve finale van de strijd om het kampioenschap van de Dutch Talent League gewonnen. Nadat dinsdag al in eigen huis met 72-71 van Landstede Basketbal was gewonnen, werd ook in Zwolle gewonnen: 51-53. In de finale stuit Zorg en Zekerheid Leiden op SPM Shoeters.

Zorg en zekerheid Leiden, nog steeds zonder de centers Bas Nelemans en Leratho Biekman, begon verdedigend goed aan de wedstrijd. Maar Landstede had het wat dat betreft ook prima voor elkaar en omdat beide ploegen last hadden van de spanning werd de basket met moeite gevonden. Na het eerste kwart stond het 8-6 in het voordeel van de thuisploeg. Marijn Ververs had op dat moment al twee persoonlijke fouten, maar Josy Helena verving hem meer dan prima.

Het tweede kwart liet hetzelfde beeld zien. Halverwege het kwart stond het 13-13. Het laatste deel voor de rust was echter voor Landstede, dat met een 24-19 voorsprong de rust in ging. Marijn Ververs was inmiddels geblesseerd geraakt aan zijn neus en in de rust bleek dat hij niet verder kon spelen.

Omdat Josy Helena al drie persoonlijk fouten achter zijn naam had staan, begonnen de bezoekers met Jan Driessen op de point guard positie. Daarnaast ging het team in een zoneverdediging staan waar Landstede moeite mee had. Binnen een paar minuten stond het 24-25. Daarna gingen de ploegen gelijk op, al stond de Leidse ploeg wel meestal aan de goede kant van de score. Landstede wist op een gegeven moment wel de zone te breken, waarna Zorg en Zekerheid Leiden weer even terug ging naar man-to-man. Omdat het aanvallend beter begon te lopen, sloot het Leidse team het derde kwart af met een 40-42 voorsprong.

Het laatste kwart begon Zorg en Zekerheid Leiden goed en nam het gelijk een 40-50 voorsprong. De wedstrijd leek hiermee gespeeld, maar mede door de spanning wist Zorg en Zekerheid Leiden hierna vrijwel niet meer te scoren. De verdediging stond echter nog steeds goed en met nog vijf minuten te gaan stond het 45-50. Het slot stond bol van de zenuwen en de thuisploeg kwam terug tot 51-53 en balbezit met nog één aanval te gaan. Zwolle had door de nederlaag met één punt verschil in Leiden een driepunter nodig, maar Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde goed. Een steal van de prima spelende Sjors Bootsman gooide de wedstrijd op slot. Met nog minder dan een seconde te gaan mocht hij nog naar de vrije worplijn. De vrije worpen gingen mis, maar de overwinning en een plek in de finale waren binnen.

“Ik ben trots op dit team”, jubelde een blije coach Richard den Os na afloop. “Met name de manier waarop wij dit hebben gedaan is mooi. We missen toch onze twee centers, waardoor we ons aan moeten passen. Met rust staan we vijf punten achter, zitten een paar jongens niet in de wedstrijd en raken we ook nog eens onze startende point guard kwijt. Als je ziet hoe het team, en dan bedoel ik allemaal, het op weet te pakken en hier van een goede ploeg als Landstede weet te winnen, dan is dat mooi om te zien. En de beloning is een finale in de Vijf Meihal omdat wij in de competitie hoger zijn geëindigd dan de andere finalist, SPM Shoeters. Die wedstrijd kan alle kanten op. We hebben al vier keer tegen elkaar gespeeld. In de competitie wonnen we daar met veel moeite en thuis verloren we na verlenging. In de kwartfinale van de beker wonnen we thuis met 3 punten en was het uit gelijk. Het zal dan ook een spannend avondje worden volgende week zondag.”