72-71

Datum: dinsdag 12 april 2016 · 20:00

Magere winst voor U24

Het U24-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de eerste wedstrijd in de Final Four een magere winst geboekt. In de Vijf Meihal werd Landstede Basketbal met 72-71. Komende zondag moet blijken of dit resultaat voldoende is voor een finaleplaats.

Landstede liet meteen zien dat het niet van plan was zich bij een nederlaag neer te leggen. Al in de eerste aanval dunkte Torben Tönjann raak voor de bezoekers. Halverwege het eerste kwart boog Zorg en Zekerheid Leiden een 8-10 achterstand om in een 14-10 voorsprong, maar Landstede zette daar een 0-8 run tegenover, vormgegeven door twee driepunters van Wouter Steur. Met twee vrije worpen bepaalde Floris Versteeg de stand na tien minuten op 16-18.

Na vijf minuten in de tweede periode knalde Calvin Poulina een driepunter raak voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat het overigens zonder de centers Leratho Biekman en Bas Nelemans moest stellen. De Leidse ploeg kwam daardoor op een 29-24 voorsprong, maar deze uitlooppoging werd tot stand gebracht door een score van Tönjann en een driepunter van Keime Helfrich. Via Sjors Bootsman en een bommetje van Josy Helena liep Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw uit naar een marge van vijf punten: 36-31, maar ook dit keer kwamen de Zwollenaren terug. Met zijn twaalfde punt zette Helfrich beide ploegen weer naast elkaar. Jaouad Darib zorgde voor een 38-38 ruststand.

Binnen drie minuten na rust had Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw een voorsprong genomen. Door een driepunter van Siem Willems werd het 49-42. Ook dit keer kwam Landstede Basketbal weer terug, onder andere door een driepunter van Elay Wirjo. Door een dunk van Versteeg en een driepunter van Jan Driessen liep de thuisploeg vervolgens weer uit naar 55-47. Helfrich en Darib wisten de schade voor Landstede echter te beperken tot drie punten: 58-55.

Zorg en Zekerheid Leiden begon goed aan het laatste kwart. Een score van Helena werd gevolgd door vier punten op rij van Versteeg voor de grootste voorsprong in de wedstrijd: 64-55. Halverwege het vierde kwart kwam de marge van negen punten na een and-1 van Willems opnieuw op het bord te staan: 69-60. De Leidse ploeg had intussen wel te kampen met een zware foutenlast. Driessen was al met vijf persoonlijke fouten uitgevallen, terwijl Marijn Ververs en Versteeg met vier kruisjes achter hun naam rondliepen. Via Helfrich en Freek Vos kwamen de bezoekers terug tot 69-66 met nog drie minuten te spelen.

Ververs gaf Zorg en Zekerheid Leiden nog hoop door na vier minuten zonder Leidse score voor 71-66 te zorgen. Met nog anderhalve minuut te spelen verkleinde Tönjann met een driepunter de Zwolse achterstand tot twee punten: 71-69. Ververs tekende via één benutte vrije worp voor 72-69, waarna Vos niet faalde vanaf de lijn en de eindstand 72-71 op het bord schoot. Willems zette een aardige statlijn neer met 16 punten tegen 60%, 6 rebounds en 6 assists.

"Het was van beide kanten een prima wedstrijd", meende coach Richard den Os. "Zonder onze centers is het een beetje improviseren, maar dat moeten we al een paar weken en dat ging goed. Wat voor ons jammer was, is dat wij een paar keer een voorsprong te makkelijk en te snel weggaven. We zijn nu op de helft en staan met één punt voor. Maar we willen gewoon winnen in Zwolle en weten dat we in staat zijn om dat te doen."

Het duel in Zwolle vindt zondag plaats in het Landstede Sportcentrum, aanvang 18.00 uur.