54-58

Datum: zondag 24 april 2016 · 20:00

U24 grijpt naast kampioenschap DTL

Het U24-team van Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om het kampioenschap van de Dutch Talent League te winnen. Voor duizend toeschouwers was SPM Shoeters net even sterker dan de Leidse formatie: 54-58. Jan Driessen en Siem Willems waren goed voor 13 punten.

De finale van de Dutch Talent League werd zondagavond in een fantastische ambiance gespeeld. Aan de muzikale omlijsting was gedacht. Speakert Martin Hooymans stelde de teams voor en voorzag de wedstrijd van commentaar zoals hij dat bij de hoofdmacht ook doet. Maar liefst duizend toeschouwers waren op deze wedstrijd afgekomen. En dan waren er ook nog honderden die de wedstrijd via de livestream – met commentaar van Arie in ’t Veld en gastcommentator/analist Martin Hoekstra – volgden.

Beide ploegen oogden wat nerveus in de beginfase. Het was al de vijfde keer dat beide ploegen elkaar troffen, dus van geheimen was geen sprake. Zorg en Zekerheid Leiden hanteerde het wapen van het schot, SPM Shoeters ging wat vaker naar het bord. Dat leidde ertoe dat de Bosschenaren in het eerste kwart met slechts twee fieldgoals toch na tien minuten aan de leiding gingen: 14-15.

In de tweede periode veranderde er weinig aan het spelbeeld. De verdediging vierde hoogtij. Door vijf punten van Sjors Bootsman, een vrije worp van Siem Willems en een lay-up na een steal van Jan Driessen nam de thuisploeg na ruim vier minuten een 23-17 voorsprong. Floris Versteeg, toch een van de belangrijkste spelers van Zorg en Zekerheid Leiden, was met een gebroken duim inmiddels al naar de kant gehaald. De forward probeerde het aan het eind van de eerste helft nog heel even, maar zag in dat het niet verder kon. Overigens scoorde Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede deel van het tweede kwart slechts drie punten, waardoor SPM Shoeters bij rust weer kon aanhaken: 26-25.

Ook in het derde kwart waren de punten weer duur. Zorg en Zekerheid Leiden kwam in tien minuten tot negen punten. Zes daarvan vielen na een aanvallende rebound: vier punten via Leratho Biekman en twee punten via Calvin Poulina. In de aanvallende rebound deed de Leidse ploeg het zonder meer goed. Maar liefst twintig keer greep Zorg en Zekerheid Leiden een aanvallende rebound. De Bossche coach Daan de Heus was hier niet blij mee en liet dit in een time-out ook op luide toon blijken. Niettemin ging SPM Shoeters na drie kwarten wel aan de leiding: 35-39.

In de eerste vier minuten van het laatste kwart draaide Zorg en Zekerheid Leiden dankzij een zone en opnieuw goed werk in de aanvallende rebound de wedstrijd om. Biekman scoorde opnieuw drie keer uit de rebound en Willems knalde er een driepunter in. Bij een stand van 44-42 had SPM Shoeters opnieuw een time-out nodig om de run van de Leidse formatie af te stoppen. Deze minuut overleg sorteerde effect, want vanaf dat moment plaatsten de Bosschenaren een 10-0 run. Met nog twee minuten te gaan, was het 44-52 en leek de titel ver weg voor de Leidse ploeg.

De Leidse spelers gaven het echter nog niet op. Via een and-1 van Driessen en een score uit de rebound van Adeola Morren was het een minuut later 49-53 en leek er nog iets mogelijk. Via drie vrije worpen kwam SPM Shoeters toch weer wat verder voor, maar opnieuw een and-1 van Driessen betekende 52-56 met nog 24 seconden te spelen. Nadat Frerik Adriaans, topscorer in de wedstrijd met 22 punten, twee vrije worpen had gemist, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden nog een kans, maar het schot van Driessen trof geen doel. Na een snelle fout op Tom van Haeren benutte de Bosschenaren maar één vrije worp. Binnen zes seconden tekende Driessen via een lay-up voor 54-57, maar er waren nog maar acht seconden te spelen. Marijn Ververs maakte vervolgens een snelle fout (zijn vijfde persoonlijke fout), waarna Irfan Ramovic de eerste vrije worp benutte en de tweede expres miste, waarna de titel via 54-58 naar SPM Shoeters ging.

Bij coach Richard den Os en zijn team kwam de nederlaag natuurlijk hard aan. “De teleurstelling overheerst nu. Maar als je daar doorheen kijkt, dan mogen we terugkijken op een mooie prestatie over het hele seizoen en ook deze finale. De laatste maanden van het seizoen waren lastig, ook door de blessures die wie hadden. Toch hebben we ons uit een mindere fase geknokt en de finale gehaald. Dat we die mochten spelen in onze eigen hal voor meer dan duizend toeschouwers was een mooie beloning. In deze finale hebben we heel hard gewerkt, maar zat het tegen een goede tegenstander net even niet mee. Het wegvallen van Floris Versteeg met een gebroken duim hielp natuurlijk niet. Daardoor moest Leratho Biekman, die drie weken niet had kunnen trainen en bij een andere wedstrijd nu ook niet had gespeeld, meer doen dan de bedoeling was. Complimenten voor hem hoe hij dit deed, want hij speelde echt met pijn. Maar alle jongens hebben alles gegeven. De wedstrijd zelf was zoals alle wedstrijden dit seizoen tegen SPM Shoeters. Intens en twee teams die heel hard werken en weinig voor elkaar onder doen. Zij waren vandaag net iets beter. Mijn felicitaties aan de club, spelers en coaching staf van SPM. Dit team kwam van ver, gaf nooit op en wint uiteindelijk de titel. En dat is knap. Wat ons team betreft, we mogen trots zijn op dit seizoen en deze prestatie. Alleen zal het denk ik nog even duren voordat de jongens dat beseffen.”