81-83

Datum: maandag 15 februari 2016 · 16:00

ZZ Leiden onderuit in oefenduel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanmiddag de oefenwedstrijd tegen Leuven Bears niet in winst kunnen omzetten: 81-83. In de laatste twee minuten kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer tot scoren.
Blijven spelen om ritme te houden. Dat is het doel van deze midweekse oefenwedstrijden. Immers, Zorg en Zekerheid Leiden versloeg afgelopen donderdag Landstede Basketbal en mag pas weer zaterdag in de topper tegen SPM Shoeters in actie komen. Hetzelfde scenario ging op voor Leuven Bears.

Zorg en Zekerheid Leiden miste maar liefst zes spelers. Rogier Jansen, Floris Versteeg, Mohamed Kherrazi, Bas Nelemans, Kasper Averink en Jan Driessen kwamen om uiteenlopende redenen niet in actie. Dat maakte de weg vrij voor jeugdspelers Calvin Poulina, Marijn Ververs en Leratho Biekman. Adeola Morren kreeg elf minuten speeltijd toebedeeld, terwijl Siem Willems 29 minuten binnen de lijnen stond. Willems vertrok zelfs als starter.

De Belgen gingen rap van start en namen voorsprongen van 0-5 en 3-9. Maar Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed terug. Halverwege het kwart zette Willems de Leidse ploeg voor het eerst op voorsprong: 13-12. Via een 15-0 run liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 24-12. Met een hook shot bepaalde Marquise Simmons de stand na tien minuten op 30-16.

Na een tip-in van Thomas Koenis stond na drie minuten in het tweede kwart het grootste verschil tot op dat moment op het bord: 37-22. Leuven Bears kwam heel even terug, maar toen Simmons met nog drie minuten te gaan dunkte, stond het gewoon weer 49-29. Een halve minuut later vergrootte Worthy de Jog met een driepunter het gat tot 22 punten: 52-30. In de laatste 2,5 minuut wist Zorg en Zekerheid Leiden de basket niet meer te vinden. Via een 0-10 run beperkten de Belgen de schade in de rust tot twaalf punten: 52-40.

In het derde kwart liet de eerste score van Zorg en Zekerheid Leiden anderhalve minuut op zich wachten. Met een bom tilde Cashmere Wright de score naar 55-47. Duidelijk werd toen wel dat Leuven Bears niet van plan was om van een versterkt jeugdteam te gaan verliezen. Met nog drie minuten spelen in het derde kwart, zette Andre Hollins Leuven Bears weer op voorspring: 60-61. Zorg en Zekerheid Leiden hield tot het einde van het derde kwart stand. Een tip-in van De Jong betekende 69-68.

In de laatste periode nam Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk een voorsprong van vier punten: 76-72. Dat was vooral te danken aan De Jong die met nog zes minuten te gaan al op 26 punten stond. Leuven Bears counterde echter met een 0-10 run. In de slotfase maakte de thuisploeg het nog spannend. Wright knalde een bom binnen en Jeroen van der List scoorde uit een aanvallende rebound. In de laatste twee minuten kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer tot scoren. Nu deed Leuven Bears dat ook nauwelijks. Vanaf de lijn tekende spelverdeler Rodney Glasgow voor 81-83. De laatste aanval van Zorg en Zekerheid Leiden leverde een turnover op en geen gelijkmaker.