74-76

Datum: donderdag 11 februari 2016 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden wint topper

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond in Zwolle de topper tegen Landstede Basketbal in winst omgezet: 74-76. Door deze zege neemt Zorg en Zekerheid Leiden de leiding in de Dutch Basketball League van de Zwolse formatie over.

De topper tegen koploper Landstede Basketbal is voor Zorg en Zekerheid Leiden een belangrijk duel. Bij verlies groeit het gat met de Zwolse formatie tot vier punten. Bij winst van Zorg en Zekerheid Leiden kan de eerste plaats van Landstede Basketbal worden overgenomen. Tevens is het duel een eerste echte testcase hoe de ploeg met de nieuwe Amerikanen Cashmere Wright en Marquise Simmons zich houdt tegen de topploegen. Op papier een interessante wedstrijd en dat werd het zeer zeker. Een knotsgekke wedstrijd met een bizar scoreverloop.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder de zieke Kasper Averink aantrad, was na een aarzelend begin als eerste bij de les. Juist de twee Amerikanen lieten zich in de openingsfase zien. Simmons zorgde voor de eerste score, waarna Wright na een steal Mohamed Kherrazi de gelegenheid bood om 0-4 aan te tekenen. Landstede Basketbal, dat met Grant Gibbs op de bank begon, keek vervolgens de hele eerste helft tegen een achterstand aan. Worthy de Jong vergrootte de Leidse voorsprong in de zevende minuut tot tien punten: 9-19. Door sterk spel van Jessey Voorn (goed voor 10 van de 14 Zwolse punten in het eerste kwart) bleef de voorsprong van Zorg e Zekerheid Leiden beperkt tot 14-21.

In het tweede kwart trok Zorg en Zekerheid Leiden weer als eerste aan de bel. Rogier Jansen knalde een driepunten binnen en De Jong verzilverde een and-1. Binnen drie minuten was de voorsprong opgelopen naar 14-27. Een time-out van Landstede Basketbal was het logische gevolg. Door nog eens vier punten van De Jong bleef het verschil lange tijd boven de tien punten. Jan Driessen, die veel speeltijd kreeg, onderscheidde zich in deze fase met twee shot blocks op Grant Gibbs (in de ogen van Casteels de X-factor bij Landstede Basketbal) en Tyson Hinz. In de laatste vier minuten van het tweede kwart raakte de Leidse ploeg het spoor even bijster. Er werd te snel geschoten. Via de rappe Amerikaan Steve McWhorter en bommen van Voorn (twee keer) en Ewoud Kloos kwam Landstede terug tot 34-38 halverwege.

Het verloop had veel weg van de eerste wedstrijd tussen beide ploegen in Zwolle toen Landstede Basketbal in de laatste minuten voor de pauze het verschil wist te beperken en na de pauze flink het gaspedaal intrapte. Dat gebeurde ook nu weer. Na een 9-0 run van Landstede Basketbal pakte Eddy Casteels al binnen drie minuten een time-out. In deze fase viel Kherrazi uit met een rug die blokkeerde. Die minuut rust sorteerde geen effect, want Landstede Basketbal liep verder uit naar een maximale voorsprong van elf punten: 51-40, een 17-2 run, waarop Casteels zijn tweede time-out moest nemen. Zorg en Zekerheid Leiden trok de verdediging strakker aan. Thomas Koenis gaf het goede voorbeeld, waarna Jansen op stoom kwam met onder andere een hele verre driepunter. Aan het eind van het derde kwart was de achterstand teruggebracht tot 55-51.

Binnen een halve minuut in het vierde kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden de leiding weer over. Jansen scoorde na een steal op de balinname en benutte vervolgens een vrije worp voor een technische fout van McWhorter. Dat was de vierde fout voor de Amerikaan die meteen naar de kant werd gehaald. Uit de zijkant bal knalde De Jong vervolgens 55-57 op het bord. Beide ploegen wilden elkaar geen duimbreed toegeven. Een spannend einde leek in de maak. Met nog 4.30 minuut te gaan, kwam de Zwolse formatie op een 70-67 voorsprong, maar binnen een minuut tekende De Jong voor vijf punten en nam Zorg en Zekerheid Leiden de leiding weer over. In de slotfase strafte Wright een turnover van Gibbs af. Na een balverlies van Glenn benutte Jansen een vrije worp voor 72-75 met nog 28 seconden te gaan. McWhorter maakte 19 seconden voor tijd nog 74-75. Snel werd De Jong op de vrije worplijn gezet. De international liet één vrije worp liggen, waardoor Landstede in de laatste aanval voor een verlenging of de winst kon gaan. De driepunter van Gibbs trof geen doel, waarna Landstede nog snel een fout maakte op Simmons. De Amerikaan miste met een halve seconde te gaan keurig zijn vrije worpen. Voor Landstede Basketbal was het de eerste nederlaag in eigen huis.

Worthy de Jong was goed voor 29 punten en 13 rebounds, Rogier Jansen kwam tot 23 punten. Het was dan ook logisch dat verliezend coach Herman van den Belt beide spelers in zijn nabeschouwing noemde. "Jansen en De Jong zorgden voor belangrijke scores. Het is het karakter van de speler die wil winnen.”

Casteels toonde zich tevreden over het spelbeeld voor de pauze. “Behalve over het resultaat. We hadden een betere bunker moeten creëren. De kloof had groter kunnen zijn. Nu werden we weer geconfronteerd met het derde kwart. We hadden na de pauze geen antwoord op de intensiteit en agressiviteit van Landstede. Maar dit is wel een mooi resultaat. Voor dit soort wedstrijden ben ik naar Nederland gekomen. Daarvoor houd ik van de job coaching.”