64-56

Datum: zaterdag 20 februari 2016 · 20:00

ZZ Leiden opnieuw te sterk voor SPM Shoeters

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich door een 64-56 overwinning tegen SPM Shoeters alleen genesteld aan kop van de Dutch Basketball League. Beslissend in de topper was het sterke verdedigende kwart van de Leidse formatie. SPM Shoeters kwam slecht tot vier punten.

Voor aanvang van de topper tegen SPM Shoeters zat de sfeer er in de uitverkochte Vijf Meihal al goed in. Het Leidse publiek had er zin in. Het waren echter de Bosschenaren die het beste uit de startblokken kwamen en binnen een minuut een 0-5 voorsprong pakten. De onverzettelijke Mohamed Kherrazi zette Zorg en Zekerheid Leiden met een drive op het scorebord. Na drie minuten bezorgde Kherrazi met een lay-up onder de basket door de Leidse ploeg voor het eerst een voorsprong. Maarten Bouwknecht en Kees Akerboom zetten met driepunters SPM Shoeters weer aan de goede kant van de score. Zorg en Zekerheid Leiden betaalde met gelijke munt (driepunters van Rogier Jansen en Worthy de Jong) terug. Na een gemiste vrije worp van Thomas Koenis pakte Jeroen van der List de aanvallende rebound om vervolgens De Jong 19-15 te laten aantekenen. SPM Shoeters vluchtte meteen in een time-out. Veel zoden zette dat niet aan de dijk, want door een score van De Jong op vier seconden van het einde van het eerste kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden een 23-16 voorsprong.

Na twee minuten in het tweede kwart was de Leidse voorsprong al opgelopen naar negen punten: 27-18. Twee minuten lang kreeg de Leidse ploeg alle gelegenheid om de marge boven de tien punten te tillen, maar één keer balverlies en vier gemiste driepunters zorgden voor geen scores. Een driepunter van Arvin Slagter deed Eddy Casteels besluiten om een time-out te nemen. Inside scores van De Jong en Van der List alsmede een driepunter van Jan Driessen gaven Zorg en Zekerheid Leiden een 34-27 voorsprong. In de laatste minuut voor rust mocht SPM Shoeters tot drie keer toe een aanvallende rebound grijpen en knalde Ralf de Pagter er een driepunter in voor 36-35. Dat was ook meteen de ruststand.

Na de pauze scherpte Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging aan. SPM Shoeters kreeg nauwelijks meer vrije schoten en verzandde net als vorige week tegen Donar in solistisch spel. In het derde kwart noteerde SPM Shoeters slechts vier punten (2 uit 14 schot). Bij 40-37 plaatste Zorg en Zekerheid Leiden via vijf punten van Jansen en een vrije worp van De Jong een 6-0 run. Marquise Simmons sloot het kwart met drie opeenvolgende punten af om de Leidse ploeg voor het eerst een voorsprong van tien punten te bezorgen: 49-39.

Zorg en Zekerheid Leiden begon slordig aan het vierde kwart. In plaats van de ring aan te vallen om de Bossche foutenlast uit te buiten, probeerde de Leidse ploeg het met driepunters. Zonder succes, waarna Casteels zijn ploeg naar de kant haalde. SPM Shoeters had geen kracht om aan te dringen en raakte bovendien nog Stefan Wessels en Akerboom met vijf fouten kwijt. Overigens moesten bij Zorg en Zekerheid Leiden ook twee spelers met een volle strafkaart naar de bank: Koenis en Kherrazi.

De marge in het laatste kwart schommelde zo rond de twaalf punten. SPM Shoeters bleef met losse flodders schieten. De bezoekers schoten na de pauze slechts 6 uit 31 en kwamen na de rust ook nog maar tot twee assists. Aan het eind verzachtte Dejan Kravic het Bossche leed nog enigszins door snel even wat vrije worpen te benutten. Niettemin mocht het Leidse publiek juichen voor de 64-56 overwinning.

Door het verlies van Landstede Basketbal bij Apollo Amsterdam, is Zorg en Zekerheid Leiden nu alleen koploper in de Dutch Basketball League. En tevens de eerste ploeg die zich officieel heeft geplaatst voor de play-offs.

“Dit was het maximum wat erin zat”, stelde een tevreden Casteels na afloop. “Als je het niet kunt doen op basis van conditie (vrijwel de hele ploeg was afgelopen week ziek), dan moeten we dit doen op basis van veertig minuten karakter. Dat hebben we laten zien. We hadden ze meteen bij de keel. Als we verstandiger hadden geëindigd, dan was Den Bosch niet aan de vijftig punten gekomen. Nu kwamen ze nog aan negen punten door aanvallende rebounds te pakken, waar wij verzaakten met uitblokken. Dat moeten we toch beter doen.”

Jeroen van der List sprak van een wedstrijd die vrijwel de hele tijd door Zorg en Zekerheid Leiden was gecontroleerd. “We speelden nu eens niet een slecht derde kwart, maar gingen door. Daar hebben we Den Bosch op achterstand gezet en de wedstrijd gewonnen.”