84-60

Datum: zaterdag 6 februari 2016 · 17:00

U24 met één been in finale

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden staat met één been in de finale van het bekertoernooi. In de eerste wedstrijd in de halve finale won het team met 84-60 van Uball. Op 27 februari moet de Leidse ploeg een voorsprong van 24 punten verdedigen om de finale tegen Weert, dat zich ten koste van Harlemlakers al heeft geplaats, te mogen spelen.

De aanloop naar de wedstrijd tegen Uball verliep niet geheel naar wens voor Zorg en Zekerheid Leiden. Eerst liep Bas Nelemans begin van de week op de training van het eerste team een hersenschudding op. Een dag later raakte Floris Versteeg geblesseerd aan zijn schouder en later in de week werd Jelle van Heijningen plotseling opgenomen in het ziekenhuis. Hij is inmiddels weer thuis en het gaat goed met hem, maar het herstel gaat nog wel even duren.

Zonder deze drie spelers begon Zorg en Zekerheid Leiden goed aan de wedstrijd. Verdedigend was het in staat om de drives van Uball, een sterk wapen van de ploeg uit Utrecht, af te stoppen. Aanvallend zocht de thuisploeg het onder de borden en ook dat ging goed. Na vijf minuten stond het 16-4. Later in de eerste periode kwam Uball, dat inmiddels in een zoneverdediging was gaan staan, nog iets terug, maar Zorg en Zekerheid Leiden sloot het kwart af met een mooie voorsprong: 20-13.

In het tweede kwart liep de thuisploeg uit naar een grotere voorsprong. Via 34-17 werd het 40-22 vlak voor de rust. De laatste minuten voor rust waren echter voor de bezoekers en met een 40-25 stand zochten de ploegen de kleedkamers op.

Het begin van de tweede helft was voor Uball. Waar Leiden in de eerste helft de drive naar de basket kon stoppen, daar lukte het nu niet. Uball kwam terug tot 42-31. Na een time-out herstelde de thuisploeg zich en liep het beetje bij beetje weer iets verder weg. Een voorsprong die aan het eind van het derde kwart was opgelopen tot 63-42.

Omdat de halve finale van de beker over twee wedstrijden gaat, was het zaak om de voorsprong zeker niet kleiner te laten worden. In eerste instantie slaagde de thuisploeg hier in en liep het verschil zelfs iets op. Toch kwam Uball met een kleine drie minuten te gaan terug tot 71-56. In de laatste minuten zette Zorg en Zekerheid Leiden weer iets aan en liep het toch weer verder uit naar de eindstand van 84-60.

“Twee keer eerder dit seizoen in de beker wisten wij de eerste thuiswedstrijd maar met klein verschil te winnen. Nu was het de bedoeling om met ruime cijfers te winnen om het straks in de uitwedstrijd wat makkelijker te hebben. Daar zijn we in iedere geval in geslaagd”, stelde coach Richard den Os na afloop. “Verder was het goed om te zien dat we zonder twee spelers van het eerste, Bas Nelemans en Floris Versteeg, in staat waren om op een hoog niveau te blijven spelen. Met name Sjors Bootsman (12 punten en 13 rebounds waarvan 9 aanvallend) en Siem Willems (21 punten) deden het goed. En natuurlijk mooi dat twee U18-spelers een belangrijke rol hadden. Marijn Ververs heeft als startende spelverdeler al vaker bewezen belangrijk te zijn en was dat ook vandaag weer. Los van zijn 17 punten. Maar ook de pas 16-jarige Calvin Poulina (15 punten) deed het goed. Ook was het goed om te zien dat wij in staat waren om tegen een ploeg die drie kwarten lang in een zone stond, goede oplossingen te blijven zoeken.

Komende zondag speelt het DTL-team weer een thuiswedstrijd voor de competitie. Om 18.00 uur komt Aris Leeuwarden op bezoek in de Vijf Meihal.