70-77

Datum: zondag 31 januari 2016 · 15:00
Locatie: Calandhal, Amsterdam

U24 wint lastige wedstrijd bij Harlemlakers

Het U24-team van Zorg en Zekerheid Leiden won afgelopen zondag in Amsterdam bij Harlemlakers, maar eenvoudig was het niet. Na een 37-37 ruststand besliste de koploper in de Dutch Talent League de wedstrijd laat in de vierde periode en won met 70-77.

Harlemlakers staat weliswaar niet hoog op de ranglijst, maar bewijst regelmatig dat het de topploegen lastig kan maken en maakt ook nog kans op het halen van de bekerfinale. Het belangrijkste voor de Leidse ploeg was om de dribbelpenetratie en het schot vanachter de driepuntlijn weg te halen bij de thuisploeg. En juist daar slaagde het team in het begin niet in. Aanvallend was de opdracht om het inside te zoeken en dat lukte aardig, waardoor de bezoekers wel met een kleine voorsprong het eerste kwart afsloten: 17-20. Het tweede kwart liet hetzelfde beeld zien. Zorg en Zekerheid Leiden bleef lang op een kleine voorsprong. Aan het eind van het tweede kwart was Zorg en Zekerheid Leiden meer met de scheidrechters bezig dan met de wedstrijd zelf en kwam Harlemlakers op voorsprong: 37-35. Een score van de sterk spelende Jan Driessen bracht de ploegen weer in evenwicht, waardoor de ruststand van 37-37 werd bereikt.

In de tweede helft nam Zorg en Zekerheid Leiden weer gelijk een kleine voorsprong, maar na vijf minuten was het verschil nog maar één punt: 47-48. Een goede fase en een run van 7-0 bracht de bezoekers op een 47-55 voorsprong. Een verschil dat aan het eind van het derde kwart ook op het bord stond: 54-62.

Maar in plaats van door te drukken, liet de Leidse ploeg Harlemlakers toch weer terugkomen en met nog een kleine vijf minuten te gaan stond het 64-66. Vanaf dat moment trok Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd naar zich toe door verdedigende stops te maken. Via enkele goede aanvallen liep de ploeg weg naar 64-75 en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Maar Zorg en Zekerheid Leiden werd slordig en via twee driepunters van de thuisploeg was het met nog 13 seconden te gaan 70-75. Verder lieten de bezoekers het niet komen. Siem Willems bracht de eindstand van 70-77 op het bord.

Coach Richard den Os wist vooraf dat het hier een lastige wedstrijd kon gaan worden. “Wij wisten dat wij de schutters van Harlemlakers uit de wedstrijd moesten houden. Iets wat we soms goed deden, maar soms ook niet. Verder moeten we met het reboundoverwicht dat we hebben (29 om 59) en het aantal schoten dat we daardoor meer krijgen, eenvoudiger winnen dan we nu deden. Maar de laatste minuten doen we in ieder geval de juiste dingen om de wedstrijd te winnen dus dat is goed.”

Zaterdag speelt het team de eerste wedstrijd van de halve finale van het bekertoernooi tegen Uball. De wedstrijd in de Vijf Meihal begint om 17.00 uur.