72-70

Datum: zaterdag 2 april 2016 · 15:30
Locatie: Van Zweedenhal, Rijswijk

U18 verliest strijd om koppositie

Rijswijk, zaterdagmiddag, was het toneel van de strijd om de eerste plaats in de competitie. Lokomotief en het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden hadden vijf weken eerder tegen elkaar gestreden in de Vijf Meihal. Daar won Zorg en Zekerheid Leiden in de eindfase de wedstrijd met zes punten verschil. Nu was het de thuisploeg Lokomotief dat de winst thuis hield: 72-70.

De thuisploeg (vorig weekend nog bekerwinnaar) begint scherper aan de wedstrijd en opent heel goed. Bij 12-3 neemt Zorg en Zekerheid Leiden haar eerste time out. Veel helpt dit niet, want Lokomotief dendert door naar 21-7. Na licht herstel aan Leidse kant (25-16) eindigt het eerste kwart met 30-16. Ook het tweede kwart is in eerste aanleg voor de thuisploeg (34-19), maar de eerste tekenen van herstel aan de kant van de bezoekers zorgen ervoor dat het verschil niet veel groter wordt. De eerste helft wordt afgesloten bij 47-33.

Het derde kwart blijft tot de vijfde minuut gelijk opgaan tot 59-45. Dan plaatst Zorg en Zekerheid Leiden een eindsprint. Vanuit een goede verdediging gaat de aanval eindelijk lopen en na drie kwarten is de stand: 61-59.

Het publiek gaat er eens goed voor zitten. Van 61-62 loopt Lokomotief toch uit naar 72-64 en met vier minuten te spelen lijkt de winst naar de thuisploeg te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden kromt haar rug nog één keer en komt in de laatste minuut terug naar 72-70. Met nog veertien seconden te gaan mist de thuisploeg twee vrije worpen en lijkt de laatste aanval na een verdedigende rebound naar Zorg en Zekerheid Leiden te gaan. Helaas wordt er dan voor een loopovertreding gefloten, waardoor de winst toch in Rijswijk blijft.

“We zijn uitermate slecht aan de wedstrijd begonnen”, stelde coach René Mulder na afloop. “Dertig punten tegen in één kwart is veel te veel. Daardoor liepen we de hele wedstrijd tegen een achterstand te knokken. Het team toonde wel karakter en kwam terug in de wedstrijd. Hopelijk begint het bij de jongens door te dringen dat je vier kwarten zo moet spelen.”