99-69

Datum: zaterdag 19 maart 2016 · 20:00

Makkelijke zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft op Ladies Night een eenvoudige overwinning geboekt. Challenge Sports Rotterdam kwam er tegen de Leidse formatie, die voor even koploper is, niet aan te pas. Via 51-29 bij rust werd het uiteindelijk 99-69.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam tegen Challenge Sports Rotterdam soepel uit de startblokken. Door drie driepunters (twee van Cashmere Wright en één van Worthy de Jong) op rij nam de Leidse ploeg al snel een ruime voorsprong. Armand Salomon nam binnen drie minuten al een time-out, omdat de thuisploeg was doorgelopen naar een 11-3 voorsprong. Pas bij 22-9 in de zevende minuut stokte het ritme bij Zorg en Zekerheid Leiden. Coach Eddy Casteels nam dan ook een time-out en zijn commentaar overstemde de harde muziek in de Vijf Meihal. De Leidse coach was duidelijk niet tevreden. De Rotterdammers waren teruggekomen tot 22-14 en dat gat had eigenlijk nog kleiner kunnen zijn als de bezoekende formatie iets beter was omgesprongen met de toegekende vrije worpen. Het eerste kwart werd met een 25-16 voorsprong afgesloten.

In de tweede periode ging Zorg en Zekerheid Leiden vol door. Casteels wisselde flink door, maar hield de spelers van U24 wijselijk op de bank. De DTL-ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden moet immers op zondag de finale spelen voor de DTL-Cup. Jeroen van der List en De Jong trokken in dit kwart veelvuldig aan de scorebel. Rogier Jansen bepaalde de ruststand op 51-29, maar liep in de laatste seconden nog wel tegen zijn vierde persoonlijke fout aan.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet best uit de kleedkamer. Challenge Sports Rotterdam, dat na de pauze de zieke La’Shard Anderson wel inzette, kwam halverwege het derde kwart terug tot 15 punten (55-40), maar moest daarna weer even pas op de plaats maken voor Zorg en Zekerheid Leiden dat er een 10-0 run tegenaan gooide. Aan het eind van het kwart hadden de bezoekers, die Lucas Steijn inmiddels waren kwijtgeraakt vanwege zijn vijfde fout, iets van die marge afgeknibbeld: 72-51. De Jong zat op dat moment al op een double double met 21 punten en 10 rebounds.

Wright opende het laatste kwart met een driepunter. Als ploeg deed Zorg en Zekerheid Leiden het ook goed van afstand, maar liefst 14 driepunters werden benut en dat is een seizoensrecord. Het hoogste aantal ooit staat echter nog altijd op 18, in een thuiswedstrijd op 18 maart 2010 tegen Den Bosch. Vooral Wright was op schot. De Amerikaanse spelverdeler, die met de week beter gaat spelen, tekende voor vijf rake bommen uit acht pogingen. Van een wedstrijd was al lang geen sprake meer. Het was alleen nog de vraag of de thuisploeg aan de honderd punten zou komen. Dat lukte net niet. Het laatste schot van Van der List trof net geen doel: 99-69.

Daarmee werd de winning streak tegen Challenge Sports Rotterdam op 28 gezet. Naast De Jong (25 punten, 11 rebounds) tekende Van der List (23 punten, 10 rebounds) ook voor een double double. Door deze winstpartij staat Zorg en Zekerheid Leiden weer aan kop, maar de ploeg heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan Donar.

Helemaal tevreden was Casteels overigens niet. “Zeker in de tweede helft hebben we te slordig gespeeld. Concentratieverlies. We moeten de discipline hebben om niet alleen maar driepunters te gaan schieten, maar ook de gaten te benutten en naar de ring te gaan. Als we die discipline niet tonen, gaan we het niet redden tegen SPM Shoeters, Donar en Landstede Basketbal.”