71-78

Datum: zaterdag 12 maart 2016 · 16:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

ZZ Leiden loopt geen averij op

Zorg en Zekerheid Leiden speelde vanmiddag in Amsterdam de derde wedstrijd in vijf dagen. Apollo Amsterdam leek in het vierde kwart aanvankelijk te profiteren, maar Zorg en Zekerheid Leiden klaarde alsnog de klus: 71-78. Nu tijd voor rust en om de wonden te helen.

Drie wedstrijden in vijf dagen is een loodzware opgave, zeker als de tegenstanders in de tweede en derde wedstrijd sinds vorige week zaterdag rust hebben gehad. Mohamed Kherrazi heeft altijd zin om in zijn oude thuishaven te spelen. Cashmere Wright begint ook op stoom te komen. Deze twee spelers scoorden samen in het eerste kwart (8 om 7 punten) net zoveel punten als Apollo Amsterdam. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het eerste kwart dan ook af met een 15-19 voorsprong.

In de tweede periode bleef Apollo Amsterdam goed volgen. Twee technische fouten aan Amsterdamse zijde gaven Zorg en Zekerheid Leiden de kans om wat verder uit te lopen, maar groter dan vijf punten verschil werd het niet. Pas tegen het einde van het kwart zorgden een dunk en een bonus van Thomas Koenis, die voor rust al op 10 rebounds zat, en een score van Kherrazi voor een 28-35 voorsprong. Apollo liet het daar niet bij zitten en verkleinde marge halverwege tot drie punten: 32-35.

In de derde minuut van het derde kwart sloeg de vlam in de pan. Kherrazi maakte een aanvallende fout tegen Gian Slagter die zich daar behoorlijk over opwond. Dit akkefietje kwam beide spelers ook nog op een technische fout te staan. Vervelend voor Zorg en Zekerheid Leiden, want het was meteen de vijfde fout van Kherrazi. Via Max van Schaik en Dimeo van der Horst nam Apollo opeens de leiding over: 42-37. Koenis antwoordde rustig met een schotje van kop bucket. Blijkbaar had Kherrazi op de bank iets gezegd, waardoor de Leidse bank een technische fout kreeg. Apollo Amsterdam profiteerde hiervan en liep uit naar 45-39. Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade in dit kwart enigszins te repareren. Koenis nam opnieuw het voortouw, maar kreeg nu steun van Worthy de Jong die voor rust nauwelijks in het verhaal voorkwam. Door vijf punten op rij van Rogier Jansen kwam de Leidse ploeg in de laatste minuut op 54-54. Van Schaik knalde er voor de Amsterdammers nog een driepunter in, zodat Zorg en Zekerheid Leiden aan het laatste kwart begon met een 57-54 achterstand.

Een driepunter van Jeroen van der List, die weer een double double noteerde, werd gevolgd door twee Amsterdamse driepunters (Aron Royé en Stefan Mulder), met als gevolg dat het na drie minuten 65-59 voor de thuisploeg stond. Van der List kwam vervolgens door met een driepunter en ook Wright begon weer te scoren: 67-66 met nog vijf minuten te gaan. Door vier punten op rij van De Jong kon Apollo niet meer weglopen en gaf het scorebord met nog twee minuten te spelen 71-70 aan. De Leidse verdediging (wisselend man-to-man en zone) sloot nu goed. De Amsterdammers kwamen niet meer tot scoren, terwijl Wright niet alleen zelf scoorde, maar ook nog Koenis in staat stelde om een lay-up voor 71-75 af te ronden. In de laatste 24 seconden gooide Apollo nog twee keer de bal weg en mocht Zorg en Zekerheid Leiden er vanaf de lijn 71-78 van maken. Met 15 punten tegen 70 procent en 15 rebounds sloot Koenis het duel ook met een double double af.

Een belangrijke overwinning aan het eind van een loodzware reeks die ook twee nederlagen opleverde. Opvallend genoeg is Zorg en Zekerheid Leiden de enige ploeg uit de top-4 die alle duels tegen Apollo Amsterdam in winst heeft omgezet.

Rogier Jansen had vooraf niet gedacht dat hij vanmiddag zou spelen. De Leidse spelverdeler heeft behoorlijk last van zijn kuit en enkel en neemt ook niet plaats op de bank, maar blijft achter de spelersbank ook in beweging. “Het is zwaar om drie wedstrijden in vijf dagen te spelen, maar ik vind dat eigenlijk wel lekker. In de play-offs speel je ook vlak achter elkaar, maar dat geldt dan ook voor je tegenstanders. We moesten vandaag van ver komen. Apollo was on fire, maar we hebben het gered. Nu is het tijd om even te rusten. Morgen en maandag hebben we vrij gekregen, dinsdag gaan we weer trainen.”

Die rust zal veel spelers goed van pas komen, want een aantal zat er behoorlijk doorheen, nog afgezien van de lichte blessures. De volgende wedstrijd is pas komende zaterdag. Dan komt Challenge Sports Rotterdam naar de Vijf Meihal.