90-86

Datum: donderdag 10 maart 2016 · 20:00
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden vergeet te winnen

Met minder dan drie minuten te gaan stond Zorg en Zekerheid Leiden 10 punten voor tegen Donar. Die marge werd alsnog verspeeld, waarna de Leidse ploeg in de verlenging met 90-86 ten onder ging. Donar neemt nu de koppositie over, Zorg en Zekerheid Leiden zakt naar de derde plaats.

Wie alleen de openingsfase van de wedstrijd had gezien, zou nooit het vermoeden hebben gehad dat Zorg en Zekerheid Leiden wel heel dicht bij de winst is geweest. Eigenlijk ook gewoon had moeten winnen. Marquise Simmons zette Zorg en Zekerheid Leiden nog wel op een voorsprong, maar daarna dicteerde Donar het eerste kwart. De Leidse ploeg kreeg geen vat op Ross Bekkering die in het eerste kwart negen van zijn 20 punten scoorde. Met nog een halve minuut te gaan in het eerste kwart, was het 26-11. Driepunters van Jeroen van der List en Cashmere Wright (in de buzzer en met bord) beperkten de schade tot 28-16.

In de tweede periode sloot Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging hermetisch af. Drie driepunters binnen anderhalve minuut brachten de Leidse ploeg weer terug in de wedstrijd: 34-30. De Leidse trein was niet te stoppen, zelfs niet door een onsportieve fout van Rogier Jansen. De vrije worp ging mis, waarna Jansen aan de andere kant zijn gram haalde, voordat Casteels hem vanwege zijn derde fout naar de kant haalde. Via vier punten van Van der List sloot Zorg en Zekerheid Leiden, dat Floris Versteeg terug binnen de lijnen verwelkomde, de eerste helft af met een 42-40 achterstand. Het was dus weer een wedstrijd.

Na iets meer dan drie minuten in de tweede helft zorgde Mohamed Kherrazi voor de eerste voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden sinds de openingsminuut: 47-48. Van der List was in deze fase erg actief met een dunk in de break, een jumpertje en een vrije worp na een aanvallende rebound. Daardoor wist Zorg en Zekerheid Leiden na drie kwarten de leiding te nemen.

In het laatste kwart bleef Zorg en Zekerheid tot veertien seconden voor de tijd de overhand houden. Thomas Koenis liet zich gelden in zijn oude thuishaven, terwijl Worthy de Jong ook tekenen van leven begon te vertonen. Na een score van Jansen werd het met nog vier minuten te gaan 62-72. Wright zette de Leidse ploeg met nog 2’51 te gaan op 64-74. Daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden bijna twee minuten stil. Donar miste de nodige vrije worpen, maar kwam steeds dichterbij. Jansen en Van der List misten driepunters, terwijl Wright uit een time-out een pudding produceerde. Een time-out die bij veel mensen verbazing opriep. Op 52 seconden van het einde met balbezit en een voorsprong een derde en laatste time-out nemen kwam verrassend over. Na de misser van Wright kwam Donar via twee vrije worpen van Bekkering op gelijke hoogte: 76-76. Een Leidse time-out had handig kunnen zijn om een play voor de laatste veertien seconden uit te tekenen, waarbij je ook meteen op de aanvallende helft zou mogen beginnen. De Jong besloot voor de winst te gaan, maar zijn schot trof geen doel. Verlengen dus.

In de extra vijf minuten moest Zorg en Zekerheid Leiden het al stellen zonder de met vijf fouten uitgevallen Koenis en Kherrazi. Bij de eerste aanval verdween ook Bekkering naar de kant. Na twee minuten spelen viel het eerste gaatje. Jansen miste een vrije worp, Simmons schoot zelfs twee vrije worpen mis, waarna Lance Jeter op de rand van het veld een bijna onmogelijke driepunter afdrukte voor 85-81. Jansen bracht de spanning nog terug door nu niet te falen van de lijn: 86-83. Van der List was intussen al uitgevallen met vijf fouten en met nog 18 seconden te gaan viel voor Jansen ook het doek. Dat De Jong met een driepunter de eindstand op 90-86 bepaalde, was alleen voor de statistieken interessant.

Eddy Casteels was teleurgesteld dat er weer een nederlaag tegen Donar was geleden. “We hebben te snel gedacht dat het over was. In twee minuten tijd hebben we het weggegeven. Live and die by the jump shot. We bleven maar schieten. Als je al 38 minuten lang veel energie hebt gegeven, dan vallen die schoten niet meer. Dan moet je slim zijn, de ring aanvallen, fouten afdwingen en de wedstrijd vanaf de vrije worplijn beslissen. Ook al is Donar favoriet, wij hebben laten zien dat we mee kunnen spelen. Deze wedstrijd creëert wel het geloof dat basketbal ook in Nederland een mooie sport is.” En daarin had Casteels groot gelijk. Beide ploegen speelden goed basketbal en toonden de wil om te winnen. Als dit een voorbode was voor de play-offs, dan staat ons nog heel wat te wachten.