83-90

Datum: woensdag 23 maart 2016 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden maakt het zichzelf moeilijk

Zorg en Zekerheid Leiden leek vlak voor rust op een ruime zege af te stevenen: 23-46. Maar tegen het einde van het derde kwart waren de Friezen teruggekomen tot 62-64. Uiteindelijk bleef Zorg en Zekerheid Leiden overeind: 83-90.

In de twee jaar onder coach Eddy Casteels heeft Zorg en Zekerheid Leiden het in Leeuwarden nooit moeilijk gehad om Aris Leeuwarden terug te wijzen. Vanavond was het aanvankelijk van hetzelfde laken een pak. Ali Fraser zorgde er met zes punten op rij voor dat de Friezen tot 9-9 bij konden blijven. Daarna gaf Zorg en Zekerheid Leiden gas en liep het spelenderwijs uit naar 11-25. Onder de borden kon de Leidse formatie doen wat het wilde. Vooral Jeroen van der List had er zin in tegen zijn oude club en was in het eerste kwart al goed voor 9 punten. Na tien minuten was het al 15-27.

In de tweede periode ging Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk verder waar het gebleven was. Van der List knalde er nog eens twee driepunters in, terwijl Worthy de Jong vanuit de break makkelijk scoorde. Toen Javier Duren de eerste score van het tweede kwart voor de Friezen verzorgde, was het al 15-37. Aris plaatste een 6-0 runnetje om de stand terug te brengen tot 21-37, maar daarna was het woord weer aan Zorg en Zekerheid Leiden dat een 7-0 run plaatste. Opvallend was de steal van Marquise Simmons die het hele veld over dribbelde en vervolgens de bal aan Thomas Koenis gaf voor een harde eenhandige dunk. Drie minuten voor het eind van het kwart was het verschil nog steeds 23 punten (23-46). Zorg en Zekerheid Leiden had echter een matig einde, waardoor Aris vooral dankzij Duren (de nummer twee topscorer van de Dutch Basketball League achter De Jong) de schade bij rust wist te beperken tot veertien punten: 33-47.

Wie na de pauze een scherper Zorg en Zekerheid Leiden had verwacht, kwam bedrogen uit. De Leidse ploeg speelde plichtmatig en veroorloofde zich enkele slordigheden. Aris Leeuwarden rook een kansje en begon opeens uit alle hoeken en standen driepunters raak te knallen. Vooral Javier Duren ging helemaal los door maar liefst zeven keer van downtown raak te knallen. De Amerikaanse guard, die zou eindigen met 37 punten, was in het derde kwart goed voor 15 punten. Met een beetje steun van Joe O’Shea, Josiah Heath en Nigel van Oostrum bracht Duren Aris Leeuwarden bijna langszij. Met nog drie minuten te gaan in het derde kwart was het 59-62 en moest Casteels zijn spelers toch even een minuut lang tot de orde roepen. Uit de time-out scoorde een sterk spelende Koenis, maar opnieuw antwoordde Aris met een drietje: 62-64. Van 23 punten voor naar nog maar twee punten voor. Het leek alsof sommige spelers al met hun hoofd bij de bekerfinale van komende zondag zaten. Via Mohamed Kherrazi, Koenis (die in dit kwart 10 punten liet aantekenen) en een driepunter van De Jong sloot Zorg en Zekerheid Leiden de derde periode af met een 65-73 voorsprong.

In het laatste kwart kwam Aris Leeuwarden niet meer dichtbij. Zorg en Zekerheid Leiden speelde aanvallend solide. Van der List gooide er in dit kwart nog maar eens 10 punten in om uiteindelijk op 28 punten (en 9 rebounds) te eindigen. Sinds hij drie weken terug na de bekerwedstrijd tegen Landstede er flink van langs kreeg van Casteels, lijkt Van der List een andere speler geworden. Na drie double doubles op rij kwam de lange Gouwenaar nu één rebound te kort om een vierde double double neer te zetten. Ook Cashmere Wright liet zich in het laatste kwart van zijn goede kant zien. Dat O’Shea de wedstrijd met een driepunter voor Aris afsloot, is alleen maar goed voor de statistieken. Met 83-90 bleef Zorg en Zekerheid Leiden ongeslagen. Dat de ploeg zondag in de bekerfinale tegen SPM Shoeters Den Bosch uit een ander vaatje moet tappen, moge duidelijk zijn.