51-76

Datum: woensdag 18 november 2015 · 20:00

ZZ Leiden krijgt basketballes

Het fysiek sterke Fraport Skyliners heeft Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk gemaakt dat er een groot verschil is tussen FIBA Europe Cup en de Dutch Basketball League. De Leidse formatie ging in eigen huis kansloos ten onder: 51-76.

Met Mohamed Kherrazi weer terug in de gelederen, kon Zorg en Zekerheid Leiden weer de vertrouwde startende vijf in het veld brengen. Het ongeslagen Fraport Skyliners kon in tegenstelling tot de eerste wedstrijd beschikken over de 2.11 meter lange Johannes Voigtmann. De Duitse international zorgde voor nog meer lengte en kracht onder de borden voor de Skyliners.

In de redelijk goed bezette en uitermate sfeervolle Vijf Meihal kon Zorg en Zekerheid Leiden de Duitsers aanvankelijk aardig weerwerk bieden. Dat was echter uiterlijke schijn, want Zorg en Zekerheid Leiden leefde van de driepunter. Jeroen van der List knalde er drie in en na een drietje van DeRonn Scott kwam de thuisploeg in de zevende minuut met 14-13 voor te staan. Twee bommetjes van Konstantin Klein en een van Jordan Theodore verder was er een gat geslagen. Met een fraaie actie vanuit de post beperkte Scott de schade na tien minuten tot zeven punten: 16-23.

In het tweede bedrijf bleef het verschil lange tijd op zeven punten steken. Bij de stand van 21-28 in de derde minuut rende Fraport Skyliners in één ruk door naar 21-38 (één minuut voor rust) en was de wedstrijd feitelijk al gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden had grote moeite om in de bucket te komen. De Leidse formatie ondernam voor rust meer driepunters dan tweepunters. Worthy de Jong vond bij zijn acht schotpogingen een deksel op de ring en beleefde een zeldzame ervaring, namelijk nul punten in een helft.

Ook in het derde kwart veranderde het spelbeeld niet. Fraport Skyliners wist in aanvallend opzicht de open man goed te vinden, terwijl de bucket opnieuw hermetisch afgesloten bleef. Het was ook wel tekenend dat Zorg en Zekerheid Leiden slechts twee vrije worpen in de hele wedstrijd toebedeeld kreeg. Het derde kwart eindigde dan ook bij 32-60.

In de laatste periode deed Zorg en Zekerheid Leiden het een stuk beter. Niet dat het nog een wedstrijd was, want daarvoor was de achterstand veel te groot, maar het kwart werd wel winnend afgesloten met 19-16. Dit was mede te danken aan driepunters van Eric Stutz en DeRonn Scott. Daarnaast scoorde De Jong zijn eerste punten om uiteindelijk nog op zes te finishen. Het Leidse publiek waardeerde de inspanningen van de spelers en bleef juichen en zingen. Uiteindelijk moest Zorg en Zekerheid Leiden genoegen nemen met een 51-76 nederlaag. Vooral in de afwerking troefden de Duitsers de Leidse formatie af: 57,1% tegen 36,4%.

“Fraport Skyliners speelde erg agressief”, meende Thomas Koenis. “Iedere fout van ons in de verdediging werd meteen genadeloos afgestraft. Zij waren ook in staat open schoten te creëren. Wij moeten de bal sneller laten gaan om dat ook te bereiken. We moeten leren spelen, zoals Fraport Skyliners vanavond liet zien.”

Gordon Herbert, de coach van Fraport Skyliners, zag tot zijn genoegen dat zijn gameplan had gewerkt. “We wilden voorkomen dat Van der List en Jansen driepunters konden schieten. In het geval van Van der List hebben we het in het eerste kwart niet goed gedaan. Daarnaast wilden we De Jong van begin af aan uit de wedstrijd houden. De Jong is een goede speler die veel dingen kan. Quantez Robertson heeft het verdedigend erg goed gedaan tegen De Jong. Als we deze drie spelers uit de wedstrijd konden houden, dan moesten we hier toch makkelijk kunnen winnen.”