55-70

Datum: zaterdag 21 november 2015 · 16:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Mooie overwinning ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich vanmiddag niet laten verrassen door Apollo Amsterdam. De Leidse formatie bouwde zeven voorsprong halverwege (26-33) na rust verder uit naar een 55-70 zege. "Een mooie overwinning", zo betitelde Rogier Jansen de winstpartij.

Apollo Amsterdam is van alle ploegen in de Dutch Basketball League de formatie met de meest verrassende uitslagen. In de steeds fraaier ingerichte Apollohal hadden de Amsterdammers eerder al gewonnen van Landstede Basketbal en Donar. Vooraf leek het een zware dobber te worden voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar het niet meespelen van de geblesseerde Max van Schaik scheelde een slok op een borrel.

Zorg en Zekerheid Leiden, met dit keer Rogier Jansen als startende spelverdeler in plaats van Kasper Averink, moest halverwege het eerste kwart toezien dat Apollo Amsterdam door acties van Gerald Robinson van 7-7 uitliep naar 15-8. Worthy de Jong (met een van zijn vijf driepunters) en twee vrije worpen van Jeroen van der List beperkten de schade na tien minuten: 17-13.

Het tweede kwart begon met een donderpreek van Eddy Casteels die zijn Amerikaan DeRonn Scott om meer intensiteit en energie vroeg. Binnen de lijnen pakte Zorg en Zekerheid Leiden deze boodschap op. Aanvallend drilde De Jong er in de tweede periode nog eens drie bommetjes in. Na een linkshandige jump hook van Thomas Koenis nam Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van zes punten. De intensiteit zorgde er ook voor dat de thuisploeg dit kwart niet verder kwam dan negen punten en met een 26-33 achterstand moest gaan rusten.

In zijn oude thuishal laat Mohamed Kherrazi jaarlijks graag wat van zijn niet geringe kwaliteiten zien. In het derde kwart vulde Kherrazi de lijnen goed in de break wat hem een paar vrije lay-ups opleverde. Daarnaast had hij het vizier van zijn turn around jumper van de baseline na de pauze goed staan. Kherrazi tekende na rust voor 13 van zijn 15 punten. Door een tip-in van Koenis sloot Zorg en Zekerheid Leiden de derde periode af met een 39-50 voorsprong.

Aron Royé, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, opende het vierde kwart nog met een score, maar de Leidse formatie zette er daarna negen punten tegenover. Nadat Van der List twee vrije worpen had benut, pakte De Jong de steal bij het innemen van de balk. Zijn lay-up zorgde na twee minuten voor 41-59. Een driepunter van Kasper Averink halverwege het kwart zorgde voor het grootste verschil in de wedstrijd, 21 punten: 43-64. Apollo probeerde nog wel wat terug te doen, maar met een verwoestende dunk op assist van Averink voorzag Koenis de Leidse zege van een uitroepteken: 55-70.

Eddy Casteels was content met de winst. “Donar en Landstede hebben hier toch verloren. Dit is voor ons een goede winstpartij, al hadden we ook nu weer wat slordige stukjes. De intensiteit was echter goed.”

Ook Rogier Jansen was tevreden met de ‘mooie overwinning’. “Dit zijn lastige wedstrijden. Apollo speelt hard en stug. Het is ook een moeilijke hal om in te spelen. Als we mee gingen met het spel van Apollo, dan was Apollo gevaarlijk. We hebben echter gedisciplineerd gespeeld. Verdedigend zorgden we voor druk, aanvallend gingen we toch vaak naar binnen. Kijk, Apollo heeft niets te verliezen, wij hebben alles te verliezen. We waren aan onze stand verplicht om hier te winnen.”

In het verleden wilde een ploeg na een Europees optreden nog wel eens een steek laten vallen door vermoeidheid. Jansen wil daar niets van weten. “Dit is toch het mooiste wat er is. Europees spelen is mooier dan alleen maar trainen. Casteels weet ook heel goed wanneer hij gas moet terugnemen en een of meer spelers wat extra rust moet geven.” Jansen kijkt al weer reikhalzend uit naar woensdag. Zorg en Zekerheid Leiden speelt dan in de eigen Vijf Meihal tegen FC Porto. “In Porto hadden wen een totale off-day. We waren niet klaar voor de wedstrijd. Woensdag willen we laten zien dat we goed kunnen spelen. Een overwinning? Dat moet kunnen.”