80-55

Datum: zaterdag 14 november 2015 · 20:00

Eenvoudige zege ZZ Leiden

Tot 22-22 halverwege het tweede kwart mocht BSW meedoen, daarna maakte Zorg en Zekerheid Leiden er snel een eind aan. Met als gevolg een 80-55 overwinning.

BSW komt in de redelijk gevulde Vijf Meihal goed uit de startblokken. Via een driepunter van Roel Aarts en een schotje van Kenneth van Kempen pakken de Limburgers een 0-5 voorsprong. Niet voor lang echter, want binnen twee minuten werkt de thuisploeg de schade weg. Als de vroeg ingevallen Floris Versteeg (Mohamed Kherrazi bleef met een blessure aan zijn achillespees aan de kant) na zes minuten met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden op 12-7 zet, lijkt de ploeg van Eddy Casteels een makkelijk avondje tegemoet te gaan. De Limburgse formatie antwoordt echter met een 0-7 run, met onder andere lay-ups van Joost Padberg en Akeel Eduardo. Eric Stutz bepaalt met een rake vrije worp de stand na tien minuten op 13-14.

Tot halverwege het tweede kwart blijft BSW de thuisploeg goed volgen. Maar na de 22-22 van Van Kempen rent Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van Worthy de Jong binnen drie minuten door naar 31-22. Jeroen van der List mag na een aanvallende rebound van Jan Driessen een drietje binnen schieten, maar het laatste woord is aan Daan Rosenmuller die de ruststand op 34-22 zet.

Na de pauze gaat Zorg en Zekerheid Leiden op dezelfde voet verder. Via runs van 14-3 (ingezet door vijf punten op rij van Rogier Jansen) en 10-0 neemt de Leidse formatie in sneltreinvaart afstand van de Limburgers. Kasper Averink sluit het kwart af met een fraaie score onderlangs, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met een 63-34 voorsprong aan het laatste kwart gaat beginnen.

BSW probeert het aan het begin van het vierde kwart even met een zoneverdediging, maar dat sorteert weinig effect. De Jong schiet twee bommetjes op rij raak en na een driepunter van Van der List staat er een marge van 36 punten op het bord: 74-38. Zorg en Zekerheid Leiden maakt de wedstrijd in het restant van het kwart niet goed af. Eduardo krijgt het op zijn heupen en tekent in dit kwart voor tien Weerter punten, waaronder een fraaie dunk op de break. Niettemin wint Zorg en Zekerheid Leiden onbedreigd: 80-55.

Eddy Casteels, die de Amerikanen DeRonn Scott en Eric Stutz na de pauze niet meer inzette, toonde zich niet tevreden over het spel van zijn manschappen aan het begin en op het einde van de wedstrijd. “We hebben drie keer op rij verloren. Dat gaat in het hoofd zitten. Op een gegeven moment vinden we de spontaniteit terug. Dit kwam ook tot uiting in de balrotatie.” Tot ergernis van Casteels ging het in het vierde kwart weer mis. “We vallen dan terug tot slap spel. Te egocentrisch en te nonchalant. Daardoor maken we de wedstrijd niet af zoals het moet.”

Op één wedstrijd na is de 22-jarige Kasper Averink alle duels in de basis vijf van start gegaan. “Het stukje vertrouwen dat Casteels mij geeft, voelt goed. Ik die mijn best om dat vertrouwen te belonen. Ik heb vorig jaar veel geleerd en deze zomer hard voor mezelf getraind. Fysiek ben ik sterker geworden, waardoor ik sneller op de bal kan zitten. Casteels hamert de hele tijd op druk op de bal.” Averink geeft ook aan dat het iets mentaals is. “Het heeft te maken met je mindset. Als je weinig minuten krijgt, is dat enorm moeilijk om te doen. Dit seizoen wil ik laten zien dat ik het kan.”

Averink, die vandaag een season high noteerde van 13 punten, weet dat hij bij clubs als BSW of Rotterdam meer had kunnen spelen, maar hij piekerde er niet over om bij Zorg en Zekerheid Leiden weg te gaan. “Bij die clubs speel je ongetwijfeld meer, maar daar krijg je minuten. Hier in Leiden moet je je minuten verdienen. Ik geef niet snel op. Leiden is mijn club, hier ligt mijn hart. Met deze ploeg wil ik kampioen worden.”

Het toegenomen zelfvertrouwen van de 1.83 meter lange guard kwam vooral tot uiting aan het eind van het derde kwart. Averink, die door de supporters tot speler van de maand oktober werd gekozen, dribbelde in de laatste aanval rustig wat tijd van de klok af, waarna hij een actie inzette en succesvol afrondde. In het verleden had hij de bal snel afgegeven aan De Jong. “Het is iets dat je stap voor stap moet opbouwen. Qua skills zat het bij mij wel goed, maar fysiek en mentaal ben ik nu een stuk sterker geworden.”