80-94

Datum: zaterdag 26 september 2015 · 20:00

ZZ Leiden haakt na rust af

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de tweede oefenwedstrijd tegen Kangoeroes Basket Willebroek ook aan de Belgen moeten laten. Na rust nam de bezoekende formatie afstand om uiteindelijk met 80-94 te winnen. Rogier Jansen pakte zijn eerste minuten van het seizoen mee.

Zorg en Zekerheid Leiden opende met Kasper Averink, DeRonn Scott, Jan Driessen, Jeroen van der List en Thomas Koenis. De wedstrijd was pas 23 seconden oud toen Eddy Casteels al een time-out aanvroeg. Wat hij zag van zijn verdediging op de eerste aanval van de Belgen, beviel hem niet. De openingsscore was voor de ploeg uit Willebroek, maar het was Zorg en Zekerheid Leiden dat via onder meer driepunters van Averink en Rogier Jansen uitliep naar 14-9. Van der List liet zich ook al meteen zien door een gemist schot van Koenis door te dunken.

Willebroek stoorde zich hier niet aan en liep dankzij Greg Mangano toch weg van Zorg en Zekerheid Leiden voor een 20-26 score na het eerste kwart. In de tweede periode had de Leidse formatie slechts drie minuten nodig om de achterstand te repareren. Vijf punten van Scott, die zijn eerste wedstrijd in de Vijf Meihal speelde, en een driepunter van Jansen zorgden voor 28-28. Twee minuten voor het rustsignaal kwam Zorg en Zekerheid Leiden met 43-41 voor te staan. Vooral Van der List zorgde voor de aanvallende impulsen en had halverwege al 13 punten achter zijn naam staan. Twee driepunters op rij (Jens Clement en Senne Geukens) gaven de Belgen een voordelige marge bij rust: 43-47.

Na de rust schoot Kangoeroes Basket Willebroek met scherp. Hadden de Belgen bij rust pas drie driepunters benut, na de pauze kwamen daar nog eens negen driepunters bij. Mangano was vier maal succesvol, Geukens drie maal. Opvallend was dat de driepunters vrij genomen konden worden doordat Zorg en Zekerheid Leiden een aantal keer ervoor koos om op de penetraties van balzijde te komen helpen.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft zes bommetjes door het netje liet glijden, daar was na drie driepunters in de eerste vijf minuten de koek op. Twee opeenvolgende driepunters van Averink zorgden nog voor 55-58, maar via een 2-10 run namen de Belgen afstand. Na drie kwarten was het dan ook al 60-71.

In de laatste periode liep het verschil zelfs op tot negentien punten (70-89), waarna Zorg en Zekerheid Leiden nog één keer de geest kreeg. Jansen gaf Floris Versteeg nog twee scores op een presenteerblaadje, waardoor de schade aan de eindstreep alleszins meeviel: 80-94.

Jansen maakte zijn eerste minuten van het seizoen. “Het was nog wel wat roestig, maar ik ben blij dat ik weer op het veld heb gestaan”, gaf de spelverdeler na afloop te kennen. “Van mijn knie heb ik geen last gehad, maar ik merk wel dat ik nog wat kracht mis. Aan de andere kant heb ik ook pas één keer echt kunnen trainen. Nu afwachten hoe de reactie morgen is, want ik heb waarschijnlijk iets meer gespeeld dan dat de bedoeling was.”

Scores: Jeroen van der List 27 (9 rebounds, 2 blocks), DeRonn Scott 18 (4 assists), Kasper Averink 12, Rogier Jansen 9 (5 assists), Floris Versteeg 8, Jan Driessen 4 (2 blocks) en Thomas Koenis 2. Bij Kangoeroes Basket Willebroek tekende Greg Mangano voor 24 punten. Senne Geukens noteerde 17 punten.