84-91

Datum: zondag 27 september 2015 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden laat Antwerpen zweten

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een goede pot basketbal neergezet tegen het met zes Amerikanen en een Belgische international gevulde Port of Antwerp Giants. Pas in het vierde kwart nam de Belgische topper licht afstand van het hard werkende Zorg en Zekerheid Leiden: 84-91.

Eerder in de week had Port of Antwerp Giants nog met 66-40 van SPM Shoeters gewonnen. Zonder Worthy de Jong (rust), Mohamed Kherrazi (rust), Floris Versteeg (rug), Rogier Jansen (knie) en Bas Nelemans (lies) zou het een zware avond worden voor Zorg en Zekerheid Leiden. Om niet in spelersproblemen te komen, had Casteels ook een beroep gedaan op drie spelers van het DTL-team, namelijk de 20-jarige Sjors Bootsman, de eveneens 20-jarige Leratho Biekman en de net 17 jaar geworden Marijn Ververs.

Halverwege het eerste kwart kijkt de Leidse formatie al tegen een 6-16 achterstand aan, maar dankzij scores van Kasper Averink en Jeroen van der List komt Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 14-18 om uiteindelijk het eerste kwart af te sluiten bij 18-24.

In de tweede periode raakt ook het publiek bij de wedstrijd betrokken. Het harde werken en duiken naar de vloer van Siem Willems, DeRonn Scott en Averink wordt gewaardeerd. Gesteund door de aanmoedigingen vanaf de tribunes, zet Zorg en Zekerheid Leiden de achtervolging in. Met zijn derde driepunter zet Van der List op twee minuten voor rust de ploeg van Casteels voor het eerst op voorsprong: 39-38. Ook bij rust geniet Zorg en Zekerheid Leiden nog een voorsprong: 41-40.

Na de pauze wijzigt het spelbeeld nauwelijks. Van der List scoort twee keer met een drive vanaf links en knalt er daarna weer een driepunter in voor 48-42. Carleton Scott en de uitermate degelijke Amerikaan Mike Smith (old school schoten met bord) zorgen ervoor dat Port of Antwerp Giants na zes minuten weer op voorsprong komt: 56-57. Door driepunters van Averink en Van der List (zijn zesde) weigert Zorg en Zekerheid Leiden te capituleren. Met 64-65 gaan beide ploegen aan het laatste kwart beginnen.

Na een score met bonus van Averink en een lay-up van Scott komt Zorg en Zekerheid Leiden binnen drie minuten weer op voorsprong: 70-69. De jonge Ververs tekent nog voor 72-74, maar daarna slaan de Belgen een gaatje via een 0-7 run. Het verschil blijft vervolgens rond de 10 punten hangen. Ook Biekman mag in zijn eerste wedstrijd nog meteen een score noteren. Op een minuut voor tijd benut Van der List twee vrije worpen, waardoor hij zijn scoretotaal op 39 punten brengt. Dat is de hoogste score ooit voor een speler van Zorg en Zekerheid Leiden. De 37 punten van Josh Duinker, bijna twee jaar geleden tegen Challenge Sports Rotterdam, blijven echter in de recordboeken staan omdat hier alleen officiële wedstrijden tellen en geen vriendschappelijke duels. De wedstrijd eindigt uiteindelijk bij 84-91. Een prima prestatie van de Leidse ploeg.

Ververs kreeg pas zaterdagavond na de oefenwedstrijd tegen Kangoeroes Basket Willebroek dat hij vandaag met de hoofdmacht mee zou spelen. “Dat is wel gaaf natuurlijk. Met het eerste had ik nog geen één keer meegetraind, maar bij U24 doen we wel dezelfde dingen, dus dat scheelt wel.” Het was overigens een druk dagje voor Ververs, want ’s middags had hij nog met U18 in Rotterdam met 62-65 gewonnen. Over zijn optreden van bijna acht minuten was Ververs wel te spreken. “Het ging lekker. Ook nog gescoord, maar ik schoot wel eerst een airball”, lacht Ververs, een enorme ervaring rijker.