63-59

Datum: zaterdag 9 mei 2015 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden laat kans liggen

Zorg en Zekerheid Leiden is op een 1-3 achterstand gekomen. Donar pakte in MartiniPlaza de derde zege op rij: 63-59. In de slotfase liet de Leidse ploeg een paar goede kansen om de zege uit het vuur te slepen onbenut.

Met een 2-1 achterstand mag je verwachten dat Zorg en Zekerheid Leiden scherp aan de wedstrijd begint. Immers, het thuisvoordeel terughalen is van belang en op een 3-1 achterstand zit niemand te wachten. Daar valt echter weinig van te merken, want binnen korte tijd gooit Worthy de Jong de bal drie keer weer weg. Donar is er als de kippen bij, want verdedigend is Zorg en Zekerheid Leiden ook nog niet bij de les. Lance Jeter en Bill Clark mogen volkomen vrij driepunters afdrukken. Na drie minuten moet Eddy Casteels, die Maurice Creek liet starten in plaats van Rogier Jansen, bij 11-2 al in een time-out vluchten. Jeroen van der List komt uit de time-out met een score, maar vervolgens mag Jeter weer vogelvrij een driepunter verzilveren. In de laatste drie minuten van het eerste kwart lijkt Zorg en Zekerheid Leiden eindelijk wakker geworden, Via een driepunter van Joe Willman en een score van Mohamed Kherrazi plaatst de ploeg een 5-0 run naar 17-11. Clark bepaalt de stand na tien minuten echter op 19-11.

Ook in het begin van de tweede periode blijft Zorg en Zekerheid Leiden achter de feiten aanlopen. Individuele hoogstandjes zijn er wel. Zo heeft Will Felder een machtig block op Ross Bekkering en scoort diezelfde Felder in de aanval daarop soepel vanuit de low post. Na een minuut of drie trekt Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging aan. Aanvankelijk heeft dat nog niet veel impact, want Donar blijft scoren en komt na zes minuten zelfs met 29-17 voor te staan. Dan drukt Rogier Jansen eindelijk een driepunter af, zijn tweede pas in deze halve finalereeks. Willman volgt zijn voorbeeld en na zeven minuten is het opeens 29-23. Met nog een minuut te spelen, rondt Creek een and-1 af, waarna Jansen opnieuw trefzeker is van downtown: 33-31. Ivica Skelin roept zijn mannen voor een minuut bij elkaar, maar uit de time-out maakt Jeter lopen. Zorg en Zekerheid Leiden gaat op zoek naar de gelijkmaker, maar mist. Clark loopt overduidelijk met de bal buiten de lijnen, maar wordt gered door de arbitrage die aangeeft dat De Jong, die ongeveer een meter verderop stond, de bal had aangeraakt. Dat balbezit leidt vervolgens tot een driepunter van Cunningham. Bij rust dus geen 33-33, maar 36-31. Ondanks het goede herstel is dat toch een behoorlijke tik voor de Leidse formatie.

Zorg en Zekerheid Leiden krijgt in de beginfase van het derde kwart hulp vanuit een onverwachte hoek. Donar speelt niet goed en reageert dat af op de arbitrage, met als gevolg technische fouten voor Clark en Jeter. Jansen schiet een van de twee vrije worpen raak, maar komt vervolgens met een driepunter door voor 38-37. Twee passfouten van Zorg en Zekerheid Leiden verder is het na een bom van Sean Cunningham weer 45-39 voor Donar. Maar weer antwoordt Jansen met een driepunter. De schutter heeft het vizier eindelijk op scherp gekregen. Na vrije worpen van De Jong nadert Zorg en Zekerheid Leiden Donar zelfs tot op twee punten: 46-44. Dichterbij komen de bezoekers nog niet. Met nog twee minuten te gaan in de derde periode, staat het toch weer 49-44 voor Donar. De Groningers zitten wel in de penalty, maar Zorg en Zekerheid Leiden kiest voor het afstandsschot. Via een score van Van der List en drie punten op rij van Dylon Cormier staat de formatie van Eddy Casteels na drie kwarten toch weer op gelijke hoogte met Donar. Alles komt dus aan op het laatste kwart.

Donar deelt in het laatste kwart de eerste tikken uit, maar driepunters van Creek en Cormier zorgen na vier minuten nog steeds voor een gelijke stand: 55-55. Twee minuten later is het dankzij twee rake vrije worpen van Jansen nog steeds gelijk: 57-57. Na een score van Jeter leidt De Jong balverlies in de aanval. Bovendien wordt hij bestraft met een onsportieve fout. Clark benut één vrije worp voor 60-57. Zorg en Zekerheid Leiden krijgt in de laatste drie minuten nog de nodige kansen. Een leaner van Creek rolt uit de ring, Willman mist een drietje en Van der List ziet ook een schot geen doel treffen. Aan de andere kant wil het bij Donar, dat slechts 7 van de 21 vrije worpen benutte (afgelopen donderdag 24 raak uit 26 pogingen), ook niet meer lukken. Met nog 37 seconden te gaan, tekent De Jong voor 60-59. Na een time-out van Donar komt Jeter met een driepunter en nog twintig seconden te gaan. Aangezien de achterstand vier punten bedraagt, moet Zorg en Zekerheid Leiden snel handelen, maar het duurt te lang eer er een schot genomen wordt.

“Een gelukkige overwinning”, noemde Skelin deze winstpartij. “Met een lucky shot aan het einde van de wedstrijd.” Tijdens de persconferentie werd Casteels gevraagd waar hij nu aan dacht. “Aan de volgende wedstrijd”, antwoordde Casteels laconiek. “Dinsdag pakken we thuis de overwinning en komen we donderdag weer terug in Groningen. Het is fun om hier te komen. Dit zijn de momenten waarvan je moet genieten.” Met het resultaat was hij wat minder in zijn nopjes, maar toch was Casteels trots op zijn spelers. “Ik moet de spelers een compliment geven, want om van Donar te winnen, moeten we op deze manier spelen.”

Casteels koos ervoor om met Creek in de starting five te beginnen in plaats van Jansen. “Ik ga de eerste vijf minuten nadrukkelijk bekijken, want dat was niet goed. Complimenten ook voor Donar. Zij hebben zo’n goede schotselectie. Daardoor hebben ze zo’n hoog schotpercentage.”

Zorg en Zekerheid Leiden staat nu met de rug tegen de muur. Om de finale te halen, zal de ploeg nu drie keer op rij moeten winnen. Iets wat volgens Casteels nog steeds te doen is. Als voorbeeld kan hij de dames van Lekdetec-Batouwe aanhalen. De ploeg uit Bemmel stond in de finale 3-0 achter tegen Landsmeer, maar won vervolgens vier wedstrijden op rij. Niets is onmogelijk bij basketbal.