69-79

Datum: donderdag 7 mei 2015 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden raakt thuisvoordeel kwijt

Zorg en Zekerheid Leiden is het thuisvoordeel kwijtgeraakt. In de Vijf Meihal moest de Leidse formatie het na rust afleggen tegen Donar: 69-79. Zorg en Zekerheid Leiden staat nu voor een zware opgave om een wedstrijd in Groningen te winnen.

De 69-79 nederlaag is een lelijke streep door de rekening van Zorg en Zekerheid Leiden. Alle wedstrijden in eigen huis winnen, had de finale betekend. Nu moet de Leidse formatie één keer in Groningen zien te winnen. Zaterdag is daar al de eerste kans voor. In de competitie is het ook een keer gelukt, dus waarom in de play-offs niet. Voor Eddy Casteels is de serie nog lang niet over. “Wij zullen er zaterdag staan”, beloofde de Leidse coach na afloop.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Zorg en Zekerheid Leiden deze wedstrijd zou verliezen. De ploeg begint met een hoge intensiteit aan de derde wedstrijd in deze serie. Via een driepunter van Rogier Jansen en een score na een killer crossover van Mohamed Kherrazi pakt de thuisploeg een 5-0 voorsprong. Na een driepunter van Maurice Creek staat het na zes minuten 16-8 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Anderhalve minuut later maakt Dylon Cormier uit een aanvallende rebound zelfs 18-8. Dan valt de formatie van Casteels stil. In sneltreinvaart komt Donar terug. In één aanval krijgt Donar vier vrije worpen en zijkant. Sean Cunningham benut drie vrije worpen en uit het balbezit scoort Ross Bekkering met een dunk. Aan het eind van de eerste periode bepaalt Lance Jeter de stand op 18-18.

In de tweede periode brengt Casteels Will Felder binnen de lijnen. De Amerikaan heeft een maand lang niet gespeeld en mist duidelijk wedstrijdritme. Niettemin zorgt Felder wel voor nieuwe energie. In zes minuten tijd pakt hij vier punten, twee blocks en twee aanvallende rebounds (één rebound dunkt hij meteen hard door) mee. In deze fase moet Donar weer een Leidse run toestaan. Cormier (met een dunk) en Worthy de Jong zorgen voor de scores die tot 29-22 leiden. Vooral de drive met reverse van De Jong is een juweeltje. De Jong mist echter de bonus en een aanval later gaat ook Jansen vanaf de lijn in de fout. Donar krijgt zo de kans om in de wedstrijd te blijven, mede dankzij een four point play van Maarten Bouwknecht. De doordunk van Felder is de laatste score van het kwart (36-34), aan de andere kant smasht Felder een drive van Cunningham het veld uit.

Na de pauze bouwt Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw aan een ruime voorsprong. Via Willman, Jansen (2x) en Cormier wordt het 46-37. Jeroen van der List zorgt met een goede inside actie voor 48-40. Dan volgt het breekpunt in de wedstrijd. Donar komt even door met een 3-17 run, waardoor het opeens 51-57 wordt. “Tot die tijd domineerde Zorg en Zekerheid Leiden”, geeft Ivica Skelin toe. “Zorg en Zekerheid Leiden vergat uit te lopen. Dat wij aan het eind van het derde kwart van 48-40 naar 51-57 sprongen, was cruciaal voor de wedstrijd.”

Casteels deelt de mening van zijn tegenstrever. “We hebben de wedstrijd weggegeven. Zodra we op voorsprong kwamen, wilden we showbasketbal spelen in plaats van kampioensbasketbal. Dat deed Donar wel.”

Cunningham zorgt er in het vierde kwart met twee and-1’s voor dat Donar al snel een gaatje van tien punten weet te slaan. Heel even schakelt Zorg en Zekerheid Leiden een tandje bij. De Jong scoort, Maurice Creek dwingt een acht seconden overtreding af, waarna Jansen opnieuw een vrije worp laat liggen. Donar raakt niet in paniek en blijft als team spelen, waar Zorg en Zekerheid Leiden vooral voor individuele acties kiest. Met nog drie minuten te gaan, kijkt de thuisploeg nog steeds tegen een achterstand aan: 61-71. De Jong mag nog wel een keer door het midden de bucket in vliegen om een dunk te plaatsen, maar veel helpt het de Leidse ploeg niet. Het gat van tien punten wordt niet meer gedicht, maar juist gehandhaafd. Via 69-79 gaat de winst naar Donar dat in de serie nu met 2-1 voor komt te staan.

Opvallend zijn de schotcijfers van Zorg en Zekerheid Leiden. Vanaf de lijn kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste wedstrijd tot 82% op, de laatste twee duels is het mager gesteld met 56 en 53%. Datzelfde geldt voor de driepunters. In de eerste wedstrijd nog tien raak tegen een percentage van 40%, sindsdien in Groningen twee raak (11%) en vanavond drie raak tegen 15%. Hier valt nog de nodige winst te behalen.

Het arbitrale trio, bestaande uit Klaas de Vries, Antio Sinterniklaas en Barry Peters, deed het goed door de spelers te laten spelen. Het aantal persoonlijke fouten van 43 is bepaald niet opvallend hoog te noemen.