78-63

Datum: dinsdag 5 mei 2015 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

De stand is weer gelijk

Zorg en Zekerheid Leiden heeft weinig kans gehad om een tweede overwinning uit het vuur te slepen. In een matige pot was Donar met 78-63 te sterk. De stand is weer gelijk. Donderdag game 3.

In een kakafonie van geluid nemen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden het in met 3.080 toeschouwers gevulde MartiniPlaza tegen elkaar op. Donar moet winnen om niet op een vroege 2-0 achterstand te komen. Mohamed Kherrazi neemt de eerste scores voor zijn rekening, maar aan de andere kant laat de MVP van het seizoen, Lance Jeter, zich meteen gelden. Hij zet Donar op een 9-6 voorsprong. Veel gescoord wordt er aanvankelijk niet. Een 7-6 score halverwege het eerste kwart geeft dat wel aan. Via een driepunter van Maurice Creek komt Zorg en Zekerheid Leiden na zes minuten op een 9-11 voorsprong, maar Bill Clark antwoordt gepast. Opnieuw Creek en Jeroen van der List zorgen dat Zorg en Zekerheid Leiden in het spoor van Donar blijft. Door drietjes van Stefan Mladenovic en Clark neemt Donar in het eerste kwart toch afstand: 23-17.

In het tweede kwart gaat Zorg en Zekerheid Leiden via Worthy de Jong en Joe Willman in de achtervolging. Creek schiet Zorg en Zekerheid Leiden na een prima screen van Bas Nelemans naar 25-24. Daarna loopt Donar weer weg. Elke verdedigende actie van Nelemans leidt tot vrije worpen voor Donar. Binnen drie minuten heeft de jonge center vier kruisjes achter zijn naam staan. Eddy Casteels loopt in deze fase ook nog tegen een technische fout op. Ineens staat Zorg en Zekerheid Leiden tien punten achter: 36-26. Via vrije worpen van Kherrazi en een inside score van Rogier Jansen krabbelt Zorg en Zekerheid Leiden weer overeind. Met nog een minuut te gaan, is het 36-31. Maar twee gemiste vrije worpen van Jansen – een unicum – en de derde fout van Willman doen Zorg en Zekerheid Leiden geen goed. Nagenoeg in de buzzer lokt Jeter nog een fout uit. Hij zet daarmee de ruststand op 42-33. De reactie van de Leidse bank levert ook nog een technische fout op, zodat het derde kwart begint met een vrije worp en bal zijkant voor Donar.

Die vrije worp is kaassie voor Donar dat over de hele wedstrijd 26 van de 31 vrije worpen raak schiet. Die 83,9% staat in schril contrast met de 15 uit 27 van Zorg en Zekerheid Leiden. Kherrazi komt in een halve break lekker door, maar zijn dunk springt van de ring af. Binnen drie minuten loopt Donar door naar 49-33 en moet Casteels al zijn eerste time-out na rust nemen om de ongeorganiseerde chaos in juiste banen te krijgen. De minuut rust heeft even effect, want Zorg en Zekerheid Leiden gaat meer als team aanvallen. Met als aanjager De Jong. Eerst blockt de Leidse forward een schotpoging van Craig Osaikhwuwuomwan, in de daaropvolgende aanval dunkt De Jong snoeihard over Osaikhwuwuomwan heen. Bovendien schiet De Jong zijn bonus vrije worp raak. Halverwege het derde kwart is het dan 53-41 en lijkt Zorg en Zekerheid Leiden op de terugkeer te zijn. Het is slechts schijn, want Donar antwoordt met een 9-0 run. Willman loopt in deze fase tegen zijn vierde fout op. Aanvallend is de teamplay opeens ver te zoeken. Spelers willen het allemaal zelf oplossen. Casteels neemt kort achter elkaar zijn tweede en derde time-out, maar ook hij krijgt de ploeg niet meer op de rails. Na de vierde fout van Jeroen van der List benut Osaikhwuwuomwan één vrije worp voor een 63-45 achterstand na drie kwarten.

Aan het begin van het vierde kwart richt Zorg en Zekerheid Leiden zich nogmaals op. Via een and-1 van Creek en een tip-in van Willman komt de Leidse ploeg terug tot 63-50. Voor Van der List is dan al het doek gevallen met vijf persoonlijke fouten. Dylon Cormier is nu ook zeer actief door telkens de basket aan te vallen. Helaas schiet Cormier maar één van zijn zes vrije worpen raak. Daardoor blijft Zorg en Zekerheid Leiden op een achterstand van vijftien punten hangen. Dat verschil staat ook op het bord na de laatste score in de wedstrijd van Nelemans.

Daarmee staan beide ploegen weer op gelijke hoogte. Of zoals coach Ivica Skelin zegt: “We kunnen alle wedstrijden thuis dominant winnen, maar als we uit geen overwinning pakken, dan is het gewoon voorbij.”

Casteels was duidelijk in het trekken van conclusies na deze nederlaag. “We missen eenvoudige ballen, maar ook veel te veel vrije worpen. Wij moeten beter matchen, vooral op het vlak van intensiteit, want anders wordt het heel moeilijk winnen van de huidige kampioen.”