86-80

Datum: zaterdag 2 mei 2015 · 20:30

ZZ Leiden start play-offs met winst

Zorg en Zekerheid Leiden is de play-offs begonnen met een overwinning. Worthy de Jong en Maurice Creek gaven de thuisploeg de lift die nodig was tegen Donar dat lange tijd de beste papieren had: 86-80. Dinsdag deel 2 van deze play-off cyclus.

Op DeJuan Wright na treedt Donar vanavond in de weer goed gevulde Vijf Meihal compleet aan. Ook Ross Bekkering is er weer bij. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden speelt zijn eerste wedstrijd sinds 15 maart. Bij de Leidse ploeg hebben Will Felder en Jan Driessen (“Dinsdag ben ik waarschijnlijk wel weer inzetbaar.”) een plaatsje in de ziekenboeg gekregen.

Na twee weken zonder wedstrijd en alleen maar voorbereiden op de play-off serie tegen Donar, schiet de Leidse ploeg als een komeet uit de startblokken. Joe Willman scoort drie keer op rij een driepunter. Na lay-ups van Rogier Jansen en Worthy de Jong is het binnen vier minuten al 13-2. Een time-out van Ivica Skelin is het logische gevolg. Een lay-up van De Jong betekent 15-2. Daarna draait het wedstrijdbeeld om. Zorg en Zekerheid Leiden kan niks meer goed doen, terwijl Donar in sneltreinvaart in de wedstrijd komt. Lance Jeter, Mark Sanchez en Sean Cunningham knallen driepunters raak alsof het niks is. Zorg en Zekerheid Leiden weet het eerste kwart nog wel winnend af te sluiten (18-16), maar heeft dat ook te danken aan de lay-up van Cunningham die een fractie van een seconde na de buzzer scoort.

De 15-2 voorsprong na vijf minuten verdween snel, maar net zo snel wordt Zorg en Zekerheid Leiden op achterstand gezet. Na zes minuten in het tweede kwart is het 21-30 voor Donar, oftewel een run van 6-28 in tien minuten. Jeroen van der List brengt met vijf punten de withemden aanvallend gezien weer op gang. Verdedigend zijn de spelers in de rotatie vaak te laat, waardoor het met nog 2,5 minuut te gaan 27-37 staat. Jansen en Willman zorgen er samen voor dat de achterstand tot vijf punten wordt teruggebracht: 35-40. Hoewel het schotpercentage van Zorg en Zekerheid Leiden matig is (34,5%) is de achterstand tegen het met scherp schietende Donar (58,3%) te overzien.

Na rust tapt Zorg en Zekerheid Leiden uit een ander vaatje. Maurice Creek, die voor rust niets goed kon doen, is de eerste speler die na de pauze opstaat. Dankzij zeven punten van Creek nadert de thuisploeg de Groningers tot op twee punten. Twee minuten voor het einde van het derde kwart zet Mohamed Kherrazi op assist van Jansen beide ploegen naast elkaar. Dylon Cormier, die vandaag veel verdedigend werk moest verzetten, schiet met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst in zeventien minuten weer op voorsprong: 57-56. Jeter stribbelt nog wel even tegen in de laatste aanval van het derde kwart. Maar waar in het verleden het derde kwart nog wel eens een probleem wilde zijn, was daar dit keer geen sprake van.

Creek opent het laatste kwart met zijn tweede rake driepunter. Het is de opmaat voor een fase waarin De Jong zijn faam weer eens waarmaakt. Tot dan toe speelt de Leidse aanvoerder bleekjes. Via een jumpertje en een lay-up onderdoor zorgt De Jong voor 64-62. In de aanval daarna mag hij twee vrije worpen nemen. De eerste gaat raak, de tweede is mis, maar tot verbazing van iedereen pakt De Jong zelf de aanvallende rebound en bedient Creek voor zijn derde bommetje. “Het was een belangrijke fase. Dan mocht dat ook wel eens een keertje”, oordeelde De Jong na afloop. Met 68-62 en nog een kleine zes minuten te spelen, ontstaat er een gaatje. Na een score van Sanchez doet De Jong het nog eens dunnetjes over. Nu pakt hij de rebound van zijn gemiste driepunter en stelt Willman onder de ring in staat te scoren. Ook de bonus van Willman valt binnen. In de tegenaanval begaat Bill Clark een aanvallende fout tegen De Jong, waarna Creek met zijn vierde rake driepunter 74-64 aantekent.

Na de vijfde fout van Kherrazi wordt het toch nog spannend. Donar komt terug tot 74-71, maar De Jong antwoordt met een fraaie score over Bekkering heen. Een driepunter van Sanchez brengt het verschil terug tot twee punten en iets meer dan een minuut te spelen. Topscorer Willman bezorgt met zijn 25ste punt Zorg en Zekerheid Leiden weer wat ademrust. De Leidse ploeg brengt zichzelf nog heel even in de problemen als Creek en Jansen een vrije worp missen. Cunningham brengt de spanning nog even terug (82-80), maar Van der List schiet koeltjes zijn twee vrije worpen binnen. Na een Groningse misser volgt Jansen zijn voorbeeld. Hij brengt daarmee de eindstand op 86-80. Missie geslaagd, thuisvoordeel behouden.

Eddy Casteels noemde het winnen van de eerste wedstrijd een moeilijke zaak. “Maar de volgende wedstrijd winnen is nóg moeilijker. In het vierde kwart werd het een defensieve battle. Steals en aanvallende rebounds hielpen ons aan de overwinning. We nemen alles stap voor stap. Het is slechts 1-0.”