70-65

Datum: zaterdag 18 april 2015 · 20:00
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Opnieuw nederlaag in Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich niet kunnen nestelen in de helft van Landstede Basketbal. In een bomvol MartiniPlaza was Donar met 70-65 te sterk. De kans bestaat dat beide ploegen elkaar in de halve finale van de play-offs weer ontmoeten.

In een bomvol MartiniPlaza treedt Zorg en Zekerheid Leiden aan zonder Will Felder, Dylon Cormier en Jan Driessen. De drie spelers zijn geblesseerd aan hun bovenbeen, al gaven de Amerikanen aan wel te kunnen spelen als het een wedstrijd in de play-offs was geweest. Siem Willems uit het tweede is meegereisd ter aanvulling van de selectie van Eddy Casteels. Vanuit Rotterdam volgt Landstede Basketbal dit duel aandachtig. Bij een Zwolse zege en een overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden komen deze twee ploegen in dezelfde helft van het schema van de play-offs terecht en wordt Donar in de helft van SPM Shoeters ingedeeld.

De wedstrijd begint van beide kanten matig. De eerste twee aanvallen van Zorg en Zekerheid Leiden verzanden in loopovertredingen. Pas na 2’51 minuten lost de Leidse formatie het eerste schot op de Groningse basket. Het is meteen een score voor Rogier Jansen. De spelverdeler heeft er zin in en is verantwoordelijk voor acht van de twaalf Leidse scores in het eerste kwart. Donar speelt ook niet bepaald sterk en komt niet verder dan tien punten.

In het tweede kwart weten de Groningers de basket makkelijker te vinden. Sean Cunningham opent met vijf punten op rij en na een score van Thomas Koenis is het ineens 17-12. Mohamed Kherrazi doet nog wat terug, maar daarna komt Donar met een 10-0 run en mag Zorg en Zekerheid Leiden in de achtervolging. Het sein wordt gegeven door Bas Nelemans die doorkomt met een score inside en een steal. Ook Worthy de Jong weet de basket nu te vinden en bepaalt de score na twee keer tien minuten op 29-21.

Nadat Lance Jeter de eerste score van het derde kwart verzorgt (31-21), staat de tot dan toe onzichtbare Maurice Creek op. In korte tijd levert de Amerikaan een driepunter, een normale veldscore en een and-1 af. Als Jeroen van der List dan ook nog een bommetje produceert, zijn er vier minuten gespeeld en vlucht Ivica Skelin bij een stand van 35-34 in een time-out. Via een driepunter van Bill Clark wordt het wel weer 39-34, maar via een score van De Jong en een and-1 van Willman staan beide ploegen met nog drie minuten te gaan weer op gelijke hoogte. In het slot van het kwart zorgen Creek (driepunter) en Kherrazi onder het bord voor een Leidse voorsprong na drie kwarten: 47-48.

In het vierde kwart ontstaat een puntje-puntje wedstrijd waar de intensiteit opeens van afspat. De ploegen spelen nu beduidend beter dan in het begin van de wedstrijd. Via driepunters van Stefan Mladenovic en Mark Sanchez loopt Donar toch weer weg van Zorg en Zekerheid Leiden: 59-53. Maar de bom van Sanchez wordt gepareerd door Van der List. Na twee gemiste vrije worpen van Koenis brengt De Jong de bezoekers terug tot 59-58. In de volgende aanval zet Creek 59-60 op het bord. De voorsprong is er niet voor lang, want de vierde fout van Willman bezorgt Koenis een score met bonus. Jansen brengt beide ploegen weer naast elkaar.

Jeter, die met negen punten niet echt een stempel op de wedstrijd kon drukken, zet Donar weer aan de goede kant van de streep: 64-62. Creek weet echter van geen ophouden en knalt er in twee instanties een driepunter overheen: 64-65. Na twee rake vrije worpen van Cunningham breken de laatste dertig seconden aan. De Jong gooit een balverlies, maar Sanchez weet niet te profiteren. De Jong krijgt na de rebound kans om een twee tegen één uit te spelen, maar zijn lay-up gaat niet raak. Willman weet de bal echter al tippend bij Jansen te krijgen. In plaats van voor een laatste aanval (16 seconden) te kiezen, vuurt Jansen meteen een driepunter richting de basket. Het schot gaat mis, waarna Clark op de lijn wordt gezet. De Amerikaan faalt dit keer niet. Na een Leidse time-out wordt een optie gelopen voor een gelijkmakende driepunter van Creek. De Amerikaan stapt echter over de lijn, waarna Jeter twee vrije worpen benut en de wedstrijd in het slot gooit: 70-65.

Ook al was Zorg en Zekerheid Leiden niet op volle oorlogssterkte, Eddy Casteels baalt echter wel van de nederlaag. Ook hij weet dat deze wedstrijd gewonnen had kunnen worden. “Het hele jaar hebben we problemen om goed te starten in het derde kwart. Dat was vandaag geen probleem, maar nu waren het eerste en tweede kwart weer niet goed. De komende twee weken kunnen we kijken wat er in de play-offs gebeurt en gaan we werken aan bepaalde zaken die het hele jaar nog niet goed gaan.”

Zorg en Zekerheid Leiden heeft nu vrijaf tot zaterdag 2 mei. Dan opent de Leidse formatie de halve finale van de play-offs tegen de winnaar van de tweestrijd tussen Donar en Aris Leeuwarden.