85-56

Datum: dinsdag 12 mei 2015 · 20:00

ZZ Leiden veegt Donar de hal uit

Zorg en Zekerheid Leiden moest winnen om de serie te verlengen. Die boodschap was duidelijk. Donar had werkelijk niets in de melk te brokkelen tegen een superieur Zorg en Zekerheid Leiden: 85-56. Donderdag volgt game 6 in Groningen.

Zorg en Zekerheid Leiden moet winnen om het seizoen te verlengen. Die ‘sense of urgency’ is in het eerste kwart meteen zichtbaar. De Leidse verdediging is een stuk agressiever en aanvallend gaat de bal veel sneller rond. Zorg en Zekerheid Leiden loopt na een driepunter van Rogier Jansen in de vierde minuut meteen uit naar 9-2. Na een block van Will Felder op Bill Clark moet Mark Sanchez een fout maken om een break te voorkomen. Dat levert hem een onsportieve fout op, waarna Jansen een vrije worp benut voor 12-5. Met nog drie minuten te gaan, brengt de in de basis gestarte Ross Bekkering Donar terug naar 12-7, maar daarna komen de Groningers er niet meer aan te pas. In de laatste aanval schiet Cormier vanaf de kop mis, maar dan toont de Amerikaan zijn onverzettelijkheid. Hij pakt zelf zijn rebound en bepaalt de stand na tien minuten op 21-7.

Ook in de tweede periode toont Zorg en Zekerheid Leiden zich feller. Will Felder opent de score na een aanvallende rebound. Meteen pakt Jansen de steal op Stefan Mladenovic, die een onsportieve fout maakt. Pas na twee minuten haalt Jeter Donar van de 7 af. Vijf minuten lang hebben de Groningers niet gescoord. De score van Jeter is echter niet voldoende om de Leidse trein te stoppen. Na drie minuten spelen zet Cormier, die in de eerste helft al tot 15 punten komt, het verschil op twintig punten: 30-10. De felheid van Zorg en Zekerheid Leiden blijkt daarna nogmaals als de ploeg Donar over het hele veld oppakt. De Groningers raken voor de vrije worplijn de bal al kwijt, met als gevolg een simpele lay-up voor Worthy de Jong. Veel gaat in deze fase goed voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar niet alles. Een fastbreak eindigt bij Jeroen van der List die de bal dunkt, maar op een vreemde manier stuitert de bal via het netje en de ring weer naar buiten. Donar speelt de laatste drie minuten zonder Jeter die na zijn derde fout – op een scorende Cormier - naar de kant wordt gehaald. Als Cormier ook zijn bonus benut, wordt het grootste verschil voor rust bereikt: 35-14. Met nog anderhalve minuut te spelen, komt Donar vanaf de lijn terug tot 38-22, maar het eindschot is weer voor Zorg en Zekerheid Leiden dat via een driepunter van Van der List en een vrije worp van Cormier met een ongekende 42-22 voorsprong gaat rusten.

Wie na de pauze een scherper Donar verwacht, komt bedrogen uit. Als Van der List zijn tweede vrije worp mist, is de aanvallende rebound voor De Jong die de bal bij Jansen krijgt voor een rake driepunter. Zo loopt Zorg en Zekerheid weg naar 51-26. Na een steal van De Jong rondt de Leidse aanvoerder zijn lay-up, met Clark zowat op zijn rug, af en is Donar na vier minuten gedubbeld: 53-26. Na een time-out van Ivica Skelin komt Donar met een 6-0 run, maar Felder breekt de ban voor Leiden. De thuisploeg gaat vervolgens weer vrolijk door. Jansen is in zijn element en geeft eerst een alley-oop aan Felder en vervolgens na een steal een lange pass op Cormier voor een lay-up: 65-36. Het brengt ook wat overmoed in het Leidse spel. Donar ruikt dat en plaatst een 8-0 run. Ook dit keer zet Felder Zorg en Zekerheid Leiden weer op het juiste spoor door aan de ene kant te scoren en aan de andere kant een lay-up van Sean Cunningham weg te blocken. Daardoor sluit Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af bij 67-44.

Van een wedstrijd is al lang geen sprake meer. Jansen krijgt aan het begin van het vierde kwart rust, niet veel later gaan De Jong en Felder ook definitief naar de kant. Joe Willman scoort aan het begin van dit kwart even twee keer snel achter elkaar. Een driepunter van Jansen, gevolgd door een score van Cormier zorgen voor een 80-52 voorsprong. Een verschil van dertig punten zit er aan te komen. Maarten Bouwknecht scoort nog even tegen, maar Zorg en Zekerheid Leiden weet niet van ophouden. Kasper Averink benut een vrije worp, waarna Floris Versteeg de misser bij de tweede vrije worp verovert. Van der List scoort vervolgens twee vrije worpen. Met nog 42 seconden te spelen, krijgt Versteeg ook een plaatsje op het sheet als scorende speler. Hij wordt daartoe in stelling gebracht door Averink. Een score van Thomas Koenis betekent tot slot 85-56, zodat het hele circus zich donderdag weer verplaatst naar Groningen.

Nog steeds zal Zorg en Zekerheid Leiden moeten winnen, maar bij de Groningers zal de druk ook wel oplopen, zeker gezien het spelbeeld en de afstraffing van vanavond. “Het maakt niet uit of je met één punt of 30 punten verschil wint. Het is 3-2. Wij zullen donderdag ons best doen om een wedstrijd zeven in Leiden te forceren”, stelde Eddy Casteels na afloop. “Gokken op homecourt is gevaarlijk. Wij hebben dat al ondervonden.”

Over de wedstrijd en zijn ploeg was Casteels uiteraard zeer te spreken. “De spelers waren geladen. Als ze eenmaal los gaan en de juiste chemistry vinden, dan is dit een van de gevaarlijkste teams in de league. Iedereen weet dat wij heel getalenteerd zijn, maar het gaat ook om mentaliteit, lichaamstaal, winnaars in de kleedkamer. Talent alleen betekent nog niet dat het team dan ook automatisch het beste basketbal speelt."

In de ogen van Skelin was Zorg en Zekerheid Leiden vanavond dominant op alle fronten. Eigenlijk was de wedstrijd na het tweede kwart al over. “We have been completely smashed today”, aldus de coach van Donar. “De spelers verschenen in het veld omdat er een wedstrijd gepland was, maar daar is ook alles mee gezegd.”