81-74

Datum: dinsdag 10 februari 2015 · 16:00
Locatie: Spiroudome, Charleroi

ZZ Leiden verliest oefenduel in België

Om vorm te behouden, speelde Zorg en Zekerheid Leiden vanmiddag een oefenwedstrijd in België. Proximus Spirou Basket Charleroi hoefde ook midweeks niet te spelen, dus beide ploegen waren er snel uit. De Belgische topper was met 81-74 net te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Wedstrijdritme behouden, Maurice Creek versneld inpassen en diverse combinaties uitproberen, dat zijn enkele redenen waarom Zorg en Zekerheid Leiden vanmiddag in Charleroi aantrad tegen Proximus Spirou Basket Charleroi. De nummer vier van België heeft een zeer uitgebreide selectie, met onder andere zes Amerikanen, een tot Belg genaturaliseerde Amerikaan, een Deen en een Slowaak. Die speelden vanmiddag niet allemaal mee, maar de Belgen kwamen wel met vijf Amerikanen aan de start. Twee meer dan Zorg en Zekerheid Leiden dat opnieuw Dylon Cormier aan de kant hield.

Binnen twee minuten neemt Charleroi al een 8-2 voorsprong, maar via een score van Joe Willman en een drietje van Worthy de Jong is het twee minuten later al weer gelijk. Als halverwege het kwart Rogier Jansen na een aanvallende rebound van Mohamed Kherrazi een bommetje binnen schiet, komt Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong: 9-10. Zorg en Zekerheid Leiden doet goed mee en vergroot de voorsprong aan het eind van het kwart tot vier punten door een lay-up van Creek: 17-21. Kherrazi zit dan al wel met drie kruisjes achter zijn naam aan de kant.

In de tweede periode blijft de verwachte run van Charleroi uit. Will Felder trekt zijn sterke spel van afgelopen zaterdag tegen Challenge Sports Rotterdam door en ook Maurice Creek begint zijn draai te vinden. De nieuwste aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden is halfweg zelfs topscorer met 9 punten. Met Creek, Kasper Averink, Jeroen van der List, Will Felder (en later Joe Willman) in het veld slaagt Zorg en Zekerheid Leiden er zelfs in om uit te lopen naar 38-46. Die voorsprong kan niet meegenomen worden naar de kleedkamer, want in de laatste minuut prikken de Belgen nog snel even zeven punten binnen: 45-46.

Die 46 punten is blijkbaar een bottleneck voor Zorg en Zekerheid Leiden, want in de eerste twee minuten na rust blijft het scorebord dit getal voor de bezoekers aangeven. Charleroi heeft er minder moeite mee en loopt na een driepunter van Andre Collins uit naar 55-46. Min of meer een 17-0 run die alleen door een kwartier rust werd onderbroken. Het is uiteindelijk Willman met een jumpertje die de ban breekt. Via twee hook shotjes van Van der List vindt Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het derde kwart weer de aansluiting: 56-52. Niet voor lang, want Charleroi profiteert drie keer van balverlies van De Jong, Kherrazi en Driessen. Zorg en Zekerheid Leiden komt in de rest van dit kwart alleen nog maar tot scoren via drie vrije worpen van Felder en twee vrije worpen van Kherrazi. Bij 68-57 is het kwart ten einde.

In de eerste vijf minuten van het slotkwart zorgen Felder met zes punten en Creek met een driepunter dat Zorg en Zekerheid Leiden blijft aandringen: 70-66. De driepunter van Amaury Jadin wordt vervolgens teniet gedaan door een bommetje van Van der List. Via vrije worpen van Van der List en De Jong wordt het met iets meer dan drie minuten te gaan zelfs 73-72 en kan de wedstrijd nog alle kanten op. Zabian Dowdell, die ooit voor de Phoenix Suns in de NBA uitkwam, maakt er 75-72 van, maar Felder rondt een alley-oop pass van De Jong prima af. Na een steal van Averink mist Creek met een driepunter de kans om Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong te zetten. Na twee aanvallende fouten, verdeeld over beide ploegen (Torin Francis en Felder), zorgt Collins met een driepunter voor lucht voor de Belgen: 78-74. Gemiste driepunters van de bezoekers worden gevolgd door rake vrije worpen van Leigh Enobakhare die de eindstand op 81-74 bepaalt.

Afgezien van een periode die vlak voor rust werd ingezet en tot in het derde kwart duurde, heeft Zorg en Zekerheid Leiden toch aardig partij geboden aan een van de topploegen van België, waar het clubbasketbal nu eenmaal op een iets hoger pitje staat dan in Nederland. Met 19 punten werd Felder topschutter aan Leidse zijde. Ook Van der List (14), De Jong (12) en Creek (12) zaten in de dubbele cijfers. Averink kwam iets meer dan 10 minuten in actie, Jan Driessen bijna 14 minuten.