72-109

Datum: zaterdag 7 februari 2015 · 20:00
Locatie: Topsporthal, Rotterdam

ZZ Leiden op schot in Rotterdam

In het eerste kwart had het treffen tussen Challenge Sports Rotterdam en Zorg en Zekerheid Leiden vanavond veel weg van een All*Star Game. Althans, wat Zorg en Zekerheid Leiden betreft. Alles wat de spelers met de bal deden, veranderde in goud. Na tien minuten was het al 7-35 en was het meer de vraag hoe ver de bezoekers door zouden gaan. Het record aantal punten na veertig minuten (113) werd niet gehaald, maar het gemak waarmee de 72-109 zege werd geboekt, zegt genoeg over de wedstrijd.

Vooraf leek een ruime overwinning zich eigenlijk al aan te kondigen. Challenge Sports Rotterdam moest het stellen zonder de geblesseerden Lucas Steijn en Ivan Filipan, terwijl de zieke Robert Krabbendam alleen het laatste kwartier meespeelde. Dat bij Zorg en Zekerheid Leiden Dylon Cormier uit voorzorg (om zijn hamstring te ontzien) niet meedeed, woog natuurlijk niet op tegen het verlies van de Rotterdammers.

Het leidde tot vreemde match-ups in het eerste kwart. Waar de Rotterdammers met één dubbele meter opende (Stolk), daar counterde Zorg en Zekerheid Leiden met de dubbele meters van Joe Willman, Will Felder en Mohamed Kherrazi. Die schever verhouding bleef vrijwel de gehele wedstrijd in tact. Hierdoor kon Zorg en Zekerheid Leiden bijna net zoveel aanvallende rebounds pakken (19) als Challenge Sports Rotterdam in zijn totaliteit (24).

In het eerste kwart hadden Willman (12 punten in het eerste kwart) en Felder (8 punten in de eerste periode) dan ook vrij spel onder de borden. Maar de startende vijf draaide sowieso prima. Er waren snelle breaks, afgerond door onder andere een dunk van Mohamed Kherrazi. Worthy de Jong, die ook vanuit de post makkelijk scoorde, toonde zich weer een prima ballerina door in de lucht een pass van Rogier Jansen via het bord door de ring te laten vallen. Bij 0-9 wist Vaidas Tamasauskas de Rotterdammers eindelijk op het scorebord te zetten. Voor Zorg en Zekerheid Leiden maakte het allemaal niet uit. Het eerste kwart werd gewoon met een 0-16 run afgesloten, zodat na één kwart de score van 7-35 op de borden stond. Zo’n groot verschil in één kwart is in de negenjarige historie van Zorg en Zekerheid Leiden nog nooit voorgekomen.

Ook in de tweede periode bleef Zorg en Zekerheid Leiden met scherp schieten, al bood Challenge Sports Rotterdam nu wel wat meer weerwerk. Het verschil liep al snel op naar dertig punten (10-40), zodat er al snel ruimte kwam om Jan Driessen, Maurice Creek (wedstrijdritme opdoen) en Kasper Averink binnen de lijnen te brengen. Bij rust stond Zorg en Zekerheid Leiden al voor met 32-63. Een heel verschil ten opzichte van de eerdere duels dit seizoen tegen de Rotterdammers. Een schotpercentage voor rust van 68,4% spreekt boekdelen.

Ondanks het felle coachen van Eddy Casteels zakte het spel van Zorg en Zekerheid Leiden na rust bij tijden in. Eigenlijk ging het allemaal gewoon te makkelijk. Felder is een van de spelers die na de rust ook door ging. De Leidse Amerikaan voegde na de pauze nog eens 20 punten aan zijn totaal toe om te eindigen met 28 punten en 14 rebounds. De Jong pakt eveneens een double-double met 23 punten en 10 rebounds. Felder en Floris Versteeg dunkten allebei nog in het laatste kwart, maar de kaars ging toch wel erg snel uit. Zo presteerde Creek het om vier keer buiten de lijnen te lopen. Groot was de hilariteit op de tribune toen zijn vervanger Driessen bij zijn eerste balcontact ook buiten het veld liep.

Niettemin is een 72-109 overwinning natuurlijk wel prima te noemen. Het schotpercentage over de hele wedstrijd was een record voor Zorg en Zekerheid Leiden, net als de 109 punten in een uitwedstrijd. Tegen Aris noteerde Zorg en Zekerheid Leiden ooit 120 punten in Leeuwarden, maar dat was na twee verlengingen.

Echt tevreden was Casteels na afloop niet, en dat was eigenlijk ook wel terecht gezien de twintig turnovers. “Ons spel in de eerste tien minuten was opmerkelijk”, constateerde de Belgische coach na afloop. “Maar het vervolg was ontgoochelend. Die eerste vijf kunnen elkaar goed vinden, maar als we naar de bank gaan, hebben we een terugval.”