93-80

Datum: zaterdag 14 februari 2015 · 20:30

ZZ Leiden wint knotsgekke wedstrijd

In de eerste helft zat alles tegen voor Zekerheid Leiden. Bij rust 45-57 achter tegen Landstede Basketbal en coach Eddy Casteels al weggestuurd naar de kleedkamer. Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden op stoom en pakte uit met een 93-80 overwinning. Het was nog lang onrustig in Leiden.

Zelden een wedstrijd gezien waarin beide helften zo verschillend van elkaar waren. Voor rust hield Zorg en Zekerheid Leiden open huis. De verdediging was niet op orde, ballen werden zo maar weggegooid en van enige agressie was geen sprake, dit in tegenstelling tot Landstede Basketbal. Het is dat Zorg en Zekerheid Leiden nog flink scoorde, maar met een 45-57 ruststand ben je als coach niet blij. Eddy Casteels was dat ook niet, maar hij was een kleine drie minuten voor de pauze al naar de kleedkamers gezonden door de arbiters.

Na rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden als herboren uit de kleedkamer. Nu werd er wel fel gespeeld en werd Landstede Basketbal alsnog opgerold met 93-80. “De spelers deden het op het veld. De supporters op de tribune. Zoiets is alleen mogelijk in de Vijf Meihal”, gaf Casteels na afloop te kennen.

Dat het zo’n knotsgekke wedstrijd zou worden, daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Zorg en Zekerheid Leiden start iets beter dan Landstede. Will Felder scoort de eerste vier punten voor de thuisploeg. Na een score met bonus van Rogier Jansen is het na twee minuten al 7-2 en lijkt een kopie in de maak te zijn van de eerste thuiswedstrijd tegen Landstede Basketbal. Zorg en Zekerheid Leiden weigert echter door te drukken. Aanvallend worden de ballen simpel ingeleverd bij de ploeg uit Zwolle die dan ook het heft in handen neemt. Dankzij tien Leidse turnovers en acht persoonlijke fouten van Zorg en Zekerheid Leiden (en dus de nodige vrije worpen) zijn het vooral Joe Burton en Tyson Hinz die voor Landstede Basketbal de scores verzorgen. De Zwolse ploeg zegt dank je wel en sluit het eerste kwart af met een 24-30 voorsprong.

In het tweede kwart gaat Landstede Basketbal gewoon door. Twee driepunters op rij van Grant Gibbs zorgen voor 27-39, maar via bommen van Maurice Creek en Joe Willman komt Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 33-39. Worthy de Jong, een avond eerder nog gekroond tot Leids sportman van het jaar, zit totaal niet in de wedstrijd. Hij maakt zijn vijfde turnover nog goed door twee Zwolse schoten op rij te blocken, maar met nul punten voor rust neemt hij al snel op de bank plaats. Als Joe Willman met armgebaren reageert op een voetbalovertreding van een speler van Landstede Basketbal, krijgt de Amerikaan een technische fout aangemeten. Casteels neemt het op voor Willman en mag vervolgens de wedstrijd vanuit de kleedkamer gaan volgen. Het levert Landstede Basketbal vijf vrije worpen en een 37-48 voorsprong op. Uit de zijkant bal volgt ook nog een score van Gibbs. Op één minuut van het rustsignaal heeft Landstede Basketbal een voorsprong van vijftien punten bereikt: 40-55. Dankzij vijf punten op rij van Jansen weet Zorg en Zekerheid de schade op de helft van de wedstrijd te beperken tot twaalf punten: 45-57.

“De jongens kwamen de kleedkamer binnen en gaven meteen aan wat er aan de hand was. Er was geen agressiviteit, geen intensiteit”, vertelt Casteels. “Dat weten ze zelf. Daar zijn ze professioneel genoeg voor. Er moest een knop om.”

De mouwen werden opgestroopt en Landstede Basketbal werd met een enorme dosis agressiviteit onder druk gezet. “Het spel van de spelers, het geluid van de tribune, het leek haast of Landstede Basketbal hierdoor geïntimideerd werd”, aldus Casteels. Joe Burton, voor rust goed voor 14 punten, scoort er na de pauze nog maar drie. Het spelen wordt hem lastig gemaakt door Felder, de speler van de maand januari, Mohamed Kherrazi en Joe Willman.

In vijf minuten tijd plaatst Zorg en Zekerheid Leiden een 13-0 run om maar meteen een 58-57 voorsprong te pakken. Een score van Nikki Hulzebos wordt beantwoord met een driepunter van Creek: 61-59. Met slechts een voorsprong van één punt begint de ploeg uit Zwolle aan het laatste kwart: 65-66. Niet voor lang, want scores van Dylon Cormier (twee keer), Creek en drie rake vrije worpen van Jansen zorgen voor 74-66. De Vijf Meihal schudt op zijn grondvesten. Felder, De Jong en Willman schieten Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het laatste kwart naar een voorsprong van 80-70. Na een driepunter en twee vrije worpen op rij van Willman staat het met nog drie minuten te spelen 89-72 voor Zorg en Zekerheid Leiden en staat niets de overwinning meer in de weg. De maximale voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden bedraagt zelfs negentien punten (93-74), maar Landstede Basketbal pakt nog een paar puntjes mee om er 93-80 van te maken. Een nuttige overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden, want het onderling resultaat met de Zwolse ploeg is nu op 3-0 gebracht.

“Dit was een goede overwinning”, stelt Willman te midden van de handtekeningenjagers en mensen die hem in een selfie willen betrekken. “We hebben er keihard voor geknokt. Als team hebben we dit goed opgelost.” Casteels geeft ook credits aan Jansen en De Jong. “Op tactisch gebied en qua wissels nam Jansen de beslissingen. De Jong heeft de heleboel bij elkaar gehouden. Dan zie je opeens ook de drietjes van Creek en de drives van Cormier. Ik ben wel blij dat we Nederlandse jongens op de kleine posities hebben spelen. Zij kennen de scheidsrechters, weten wat ze kunnen verwachten. Met een Amerikaanse spelverdeler had ik het nog moeten zien. De ploeg heeft dit heel volwassen opgelost.”