79-86

Datum: dinsdag 16 december 2014 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwole

Gigantische opleving brengt ZZ Leiden de zege

Zorg en Zekerheid Leiden leek op een ruime nederlaag af te stevenen toen het halverwege het derde kwart met 58-44 achterstond tegen Landstede Basketbal. Een ongekende 0-20 run bracht Zorg en Zekerheid Leiden nog in datzelfde kwart aan de leiding. Die voorsprong werd niet meer afgestaan. Uiteindelijk zegevierde de Leidse ploeg met 79-86.

Wat een enorm vreemde versie van Landstede Basketbal-Zorg en Zekerheid Leiden werd dit. Een wedstrijd van runs in het voordeel van beide ploegen, een Landstede dat tot halverwege het derde kwart de wedstrijd in handen heeft en vervolgens een 0-20 run om de oren krijgt van een vijftal spelers van ZZ Leiden die ook niet meer gewisseld werden. Je moest jezelf af en toe even in de arm knijpen om te realiseren dat wat er zich hier afspeelde, wel degelijk de waarheid was.

ZZ Leiden, dat vanwege verkeersproblemen niet vroeg aanwezig was in Zwolle (Eddy Casteels: “Ik zou wel eens een keer op tijd bij een wedstrijd willen zijn.”), begint uiterst slap aan het duel. Casteels wijt de slechte start overigens niet aan het late aankomen met de bus. “Dat was in Groningen ook het geval en toen schoten we uit de startblokken. Nu kwamen we al niet goed uit de kleedkamer. Niet geconcentreerd en geen focus.”

Joe Burton, de olijke zwaargewicht van Landstede, is in zijn element en maakt inside gehakt van Will Felder en Jeroen van der List, maar strooit ook met prima passjes op de spelers van Landstede die al jaren backdoors lopen.

Aanvallend gaat het ook niet lekker. Van der List wordt geblockt bij een driepunter, loopt langzaam terug en ziet vervolgens een lange pass voorbijvliegen voor een simpele lay-up van Tyson Hinz. Worthy de Jong produceert ook een airball. Na iets meer dan vijf minuten staat het dan ook al 14-2 voor Landstede. Het inbrengen van Dylon Cormier lijkt wel te helpen. De jonge Amerikaan zorgt voor wat meer vuur in het Leidse spel. In de laatste drie minuten van de eerste periode vecht ZZ Leiden zich terug in de wedstrijd. Verdedigend wordt er opeens goed gespeeld, maar ook aan de andere kant van het veld laten de bezoekers zich zien. Een 18-4 achterstand wordt behoorlijk geminimaliseerd tot 20-15 aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart trekt ZZ Leiden de lijn van de laatste drie minuten door. Cormier scoort een and-1 uit de break. Onder druk van de schotklok antwoordt J.T. Tiller echter met een drietje. Toch laat ZZ Leiden zich niet uit het veld slaan. Via enkele vrije worpen en een coast-to-coast drive van De Jong pakt ZZ Leiden met nog 4.03 minuten te gaan voor het eerst een voorsprong in de wedstrijd: 27-29. Maar net zo makkelijk wordt die voordelige marge weer weggegeven. Zowel Burton als Tiller noteert een score met bonus en Valentijn Lietmeijer schiet een van zijn drie bommen erin voor 42-31. Via een rake vrije worp van Cormier en een score van Rogier Jansen gaat ZZ Leiden rusten met een 42-34 achterstand.

Na de pauze scoort ZZ Leiden binnen 18 seconden razendsnel vier punten. Cormier rondt af, waarna De Jong de steal pakt en meteen weer doel treft. Het antwoord van de Zwolse formatie komt van Hinz, die in korte tijd acht punten aantekent, en Landstede voorgaat naar een 52-38 voorsprong. Met nog vijf minuten te gaan, is het drie keer voor een kwartje voor Landstede. Drie aanvallende rebounds op rij zorgen voor een score van Leon Williams: 58-44. Niets dat er op duidt dat Landstede opeens in gaat storten of dat ZZ Leiden tot leven komt.

Maar die Zwolse ineenstorting komt er wel en neemt grote vormen aan. Het vijftal Jansen, De Jong, Cormier, Mohamed Kherrazi en Joe Willman zet de schouders eronder. Op karakter wordt er gebasketbald en dat werkt. De chemistry tussen deze vijf is fantastisch. In drie minuten tijd wordt de achterstand omgezet in een 58-59 voorsprong en daar houdt het nog niet op. ZZ Leiden zet gewoon een 0-20 run neer door goed te verdedigen en aanvallend makkelijke scores te noteren. De Jong, Jansen en Cormier zorgen voor de punten en pas aan het eind van het kwart weet Landstede dankzij Williams weer een keer te scoren: 60-64.

Aan het begin van de vierde periode davert ZZ Leiden in volle vaart verder. Via negen punten van Cormier en twee punten van Willman loopt ZZ Leiden binnen 3,5 minuut uit naar 63-75, oftewel een 5-31 run! Nog één keer probeert Landstede aan te klampen, gokkend op de driepunters van Lietmeijer. Met nog een kleine twee minuten te gaan, is Landstede teruggekomen tot 75-78. Na een time-out van Casteels pakt Jansen uit met een driepunter met dank aan een pass van Kherrazi. Jansen grijpt vervolgens de verdedigende rebound na een misser van Hinz. De Jong brengt vervolgens Willman in stelling voor een rake bom: 75-84 en de run van Landstede is met nog een minuut te spelen tot stilstand gekomen. Jansen deelt tot slot nog een fraaie assists uit aan Kherrazi, waarna de eindstand wordt bepaald op 79-86. ZZ Leiden scoort in de laatste vijftien minuten dus 42 punten en hoeft er maar 21 te incasseren. Wat een bijzonder scoreverloop!

Ondanks de overwinning kijkt Casteels niet met genoegen naar de verdeling van de speelminuten. Jansen heeft de hele wedstrijd in het veld gestaan, Kherrazi en De Jong 38 minuten en Cormier 35 minuten. “Als je ziet dat ik de tweede helft maar met vijf man heb gespeeld, dan kun je als coach niet echt tevreden zijn. Onze smalle line-up in de laatste vijftien minuten heeft het team echter goed geholpen.”