97-89

Datum: zaterdag 13 december 2014 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden moet zweten voor de punten

Zorg en Zekerheid Leiden is aan een nederlaag ontsnapt tegen het zevental van Challenge Sports Rotterdam. Tot diep in het vierde kwart hadden de bezoekers alle kans op de winst. Uiteindelijk wist de bredere selectie van Zorg en Zekerheid Leiden de punten in eigen huis te houden: 97-89.

Met slechts zeven man komt Challenge Sports Rotterdam naar Leiden. Lucas Steijn (knieblessure), Ivan Filipan (vinger uit de kom) en Vincent van Sliedregt (dunkwedstrijd in Milaan) ontbreken. Het publiek gaat er eens goed voor zitten, want dit kan weer een smakelijk feestje worden. Het op volle oorlogssterkte aantredende Zorg en Zekerheid Leiden moet hier toch eenvoudig twee punten binnen kunnen halen en aan klantenbinding doen.

Eén ding is zeker: liefhebbers van dunks en driepunters komen zeker in de eerste periode aan hun trekken. De eerste driepunter en dunk zijn voor Robert Krabbendam, maar daarna gaan beide ploegen los. Zowel Challenge Sports Rotterdam als Zorg en Zekerheid Leiden is drie keer succesvol van afstand. Namens de thuisploeg dunkt Will Felder in de eerste tien minuten al twee keer snoeihard. Het driepuntsfestijn zorgt dan ook voor een hoge score na het eerste kwart: 27-23.

In het begin van de tweede periode betekent een derde dunk van Felder een 34-25 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Mede dankzij goed spel van de vorig jaar nog voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkomende Yannick Franke (32 punten) komen de Rotterdammers weer helemaal terug in de wedstrijd. Halverwege geven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe: 46-46.

Ook na de pauze, waarin het publiek kon genieten van een wervelende springdemo van het Leonardo College, weet Zorg en Zekerheid Leiden geen verschil te maken. Sterker nog, de Rotterdammers nemen brutaal de leiding en pakken mede dankzij een 4-point play van Franke zelfs een voorsprong van zes punten: 48-54. Halverwege het derde kwart komt de thuisploeg dan toch weer terug. Van 55-61 zorgen Felder (twee vrije worpen) en Jeroen van der List (driepunter) voor de Leidse aansluiting. Bij 68-67 komt het luid aangemoedigde Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong. Niet voor lang, want na een vierde en technische fout is het einde verhaal voor Rogier Jansen. Franke schiet vervolgens vier vrije worpen raak, zodat de Rotterdammers het laatste kwart ingaan met een 73-74 voorsprong.

Halverwege het laatste kwart lijkt Zorg en Zekerheid Leiden een beslissend gaatje te slaan als Van der List zes punten op rij maakt voor 85-80. Toch blijft Rotterdam in de wedstrijd, totdat Worthy de Jong een wel heel bijzondere score laat aantekenen. Half achterover vallend gooit hij van achter de basket de bal richting de ring. Via de bovenkant van het bord valt de bal alsnog door de ring: 89-87. Jan Driessen pakt vervolgens een steal, waarna Dylon Cormier vanaf de lijn voor 90-87. Een aanvallende rebound van Joe Willman betekent vervolgens 92-87 met nog minder dan een minuut te gaan. Deze voorsprong geeft Zorg en Zekerheid Leiden niet meer uit handen: 97-89.

“Mijn team heeft duidelijk geen respect getoond voor Rotterdam”, stelde coach Eddy Casteels na afloop. “Het was bijna lachwekkend wat hier vanavond gebeurde. We hebben weer aangetoond dat we echt niet kunnen verdedigen. De spelers in de kleedkamer vinden dat ze goed kunnen verdedigen, maar dat is niet zo. Rotterdam maakte goed gebruik van onze zwakheden. Mijn complimenten voor Rotterdam.” Casteels roemt ook de rol van De Jong. “In de slotfase zie je dat hij het op zich neemt om Franke te verdedigen. Niemand had daarin succes, maar het lukte De Jong wel. Dan zie je dat hij een echte topper is.”