75-87

Datum: zondag 7 december 2014 · 17:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

ZZ Leiden laat zich niet verrassen

BC Apollo is geen hoogvlieger in de Dutch Basketball League, maar afgelopen week werd de eerste overwinning in de wacht gesleept. Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder de geblesseerde Worthy de Jong aantrad, liet zich niet verrassen door de Amsterdammers. Telkens als BC Apollo dichterbij kwam, trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging even aan en werd meteen weer afstand genomen. Uiteindelijk boekte de Leidse ploeg een 75-87 zege.

Twee jaar terug verloor Zorg en Zekerheid Leiden op een druilerige zondagmiddag in februari van BC Apollo. Vandaag was het min of meer eenzelfde zondag. De regen kwam soms bij bakken uit de lucht vallen. Worthy de Jong bleef bij de Leidse ploeg aan de kant. De swingman heeft aardig wat pijntjes en het leek Casteels verstandig om De Jong een wedstrijd rust te gunnen.

Dit betekende dat andere spelers nu het voortouw moesten nemen. Die eer viel Mohamed Kherrazi te beurt. De forward speelde een van zijn beste wedstrijden in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden. Als de nood aan de man was, kwam Kherrazi door met een schotje of een actie inside. Hij zou uiteindelijk eindigen op 21 punten (tegen een schotpercentage van 63,6%) – en dat is zijn hoogste score ooit voor Leiden – en 11 rebounds. “Ik heb wel vaker meer dan 20 punten gescoord”, gaf Kherrazi na afloop te kennen. “In deze hal.” De Apollohal was immers lange tijd de thuishaven van Kherrazi. Wat de broederstrijd betreft – Hicham Kherrazi debuteerde voor BC Apollo – mag er geen misverstand over bestaan welke Kherrazi de beste is. Dat is onbetwist ‘Leidse Mo’.

BC Apollo bleek vandaag een lastige vlieg die steeds weer om de Leidse hoofden ging zoemen. Na een goede start (2-7 na bijna drie minuten) kwamen de Amsterdammers terug in de wedstrijd. Met nog drie minuten te spelen in het openingskwart, waarin Rogier Jansen na vijf minuten met twee fouten naar de kant werd gehaald, kwam de thuisploeg via een driepunter van Reggie Keely met 16-13 voor te staan. Via vier punten op rij van Kherrazi en een score van gelegenheidsstarter Dylon Cormier eindigde het eerste kwart toch nog in Leids voordeel: 18-19.

In de tweede periode probeerde Zorg en Zekerheid Leiden los te komen van BC Apollo, maar elke uitlooppoging werd beantwoord door een counter van BC Apollo. Met nog vier minuten te gaan, ging Cormier los. De jonge Amerikaan scoorde in een tijdsbestek van anderhalve minuut acht punten op rij. Eindelijk schudde Zorg en Zekerheid Leiden zich los van de Amsterdammers: 33-40.

In de tweede helft was het beeld vrijwel hetzelfde. Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet meer op achterstand te staan. Telkens als BC Apollo dichterbij kwam, trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging even aan en bleef de ploeg rustig aanvallen. Zo ontstond een soort jo-jo-wedstrijd. Met nog acht minuten te spelen, naderde BC Apollo tot op drie punten: 66-69. De thuisploeg begon in een stunt te geloven en de vervelende speaker wakkerde dat nog even aan met zijn misplaatste grappen. Scheidsrechter Antio Sinterniklaas wees de man uiteindelijk terecht.

Via Will Felder, een driepunter van Joe Willman en een score na een prima fake van Jan Driessen stelden orde op zaken: 66-76. Na een score van Dimeo van der Horst maakte Felder definitief een eind aan de Amsterdamse illusies door een misser van Willman keihard door te dunken. In de slotfase probeerde BC Apollo het gat nog te dichten door fouten te maken. Die moet je dan niet op Jansen maken, want dat is toch een van Nederlands beste schutters vanaf de vrije worplijn. Jansen voegde zo nog even snel zes punten aan zijn totaal toe. Het slotakkoord was voor Willman die via zijn derde driepunter de eindstand op 75-87 bracht.