72-81

Datum: zaterdag 20 december 2014 · 20:30

ZZ Leiden zakt na rust in elkaar

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2014 in winst om te zetten. Door een sterk tweede kwart genoot de thuisploeg halverwege een 42-34 voorsprong, maar na de pauze ging het mis. Bij Donar begon het te draaien, terwijl Zorg en Zekerheid langzaam wegzakte. De winst in de volle Vijf Meihal ging dan ook naar de Groningse ploeg: 72-81.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg in de tweede wedstrijd van het drieluik een grote kans om Donar voorlopig op grote achterstand te zetten. Met een zege zou het gat tussen de twee aartsrivalen al op acht punten kunnen komen. Donar had de laatste wedstrijd bij Aris verloren en was er zeker op gebrand om die wanstaltige prestatie in het hol van de leeuw, dat zeer goed gevuld was, goed te maken.

ZZ Leiden start prima aan de wedstrijd, enigszins geholpen door het feit dat Ross Bekkering al binnen twee minuten met twee aanvallende fouten naar de kant wordt gehaald. ZZ Leiden strooit nog wat meer zout in de Groningse wond als Will Felder een prima assist van Rogier Jansen met een loeiharde dunk afrondt. Na een driepunter van Worthy de Jong is het halverwege het kwart al 9-3. Donar probeert wel aan te sluiten en krijgt een aantal tweede kansen. Donar pakt in dit kwart zes aanvallende rebounds terwijl ZZ Leiden slechts twee verdedigende rebounds pakt. Het verschil neemt echter niet af doordat de thuisploeg elke score van Donar met gelijke munt terugbetaalt. Pas in de laatste drie minuten van het eerste kwart moet ZZ Leiden passen. Het is DeJuan Wright die na de eerste tien minuten Donar op een 17-19 voorsprong zet.

Hoe belangrijk de rebound is, blijkt wel in het tweede kwart. Nu domineert ZZ Leiden in de rebound en dat betaalt zich meteen uit. Worthy de Jong zorgt met een magistrale toverbal voor een eerste gaatje: 33-24. Niet veel later stelt Mohamed Kherrazi, die later geblesseerd uitviel, na een aanvallende rebound Jeroen van der List in staat om het verschil op tien punten te brengen. Typerend voor de goede fase van ZZ Leiden is de score van Rogier Jansen. Gedwongen door de schotklok schiet hij op een been steunend vanaf de zijlijn een driepunter via het bord raak voor 42-31. Wright, die samen met Mark Sanchez bij Donar overeind blijft, bepaalt de ruststand op 42-34.

Na de pauze, met daarin een swingend optreden van de Gallowstreet Brass Band, is een heel ander ZZ Leiden zichtbaar. De ploeg speelt met minder samenhang, laat zich in de rebound weer aftroeven en dat is tegen een geroutineerde ploeg als Donar dodelijk. Na twee drietjes van Sanchez is het binnen drie minuten 44-42 en moet coach Eddy Casteels zijn manschappen naar de kant halen. Dylon Cormier begrijpt de hint en laat zich even zien met een paar snelle drives. Verder dan vijf punten uitlopen (50-45) zit er voor ZZ Leiden niet meer in. Opnieuw neemt Sanchez plaats achter het kanon. Lance Jeter zet vervolgens Donar weer naast ZZ Leiden: 52-52.

Aan het begin van het vierde kwart moet ZZ Leiden de tegenstander laten gaan. Ross Bekkering is enkele minuten niet af te stoppen door de Leidse verdediging, waardoor Donar naar 54-63 uitloopt. Tegen ZZ Leiden zegt dat nog niet zo heel veel. Landstede Basketbal kwam daar dinsdag nog achter toen de Zwolse ploeg in vier minuten tijd een 0-20 run tegen kreeg. Dylon Cormier en Joe Willman stribbelen nog even tegen (66-72 en nog twee minuten te spelen), maar dat komt te laat, de nederlaag valt niet meer te vermijden: 72-81.

Voor Casteels was het duidelijk dat zijn ploeg vanavond niet goed genoeg was. “Donar is fysiek sterk en een atletische ploeg. Als je daarvan wilt winnen, moet je spelen alsof het een oorlog is. Die energie was er niet. Als je je beste warrior (Kherrazi) mist, is het ook lastig om een oorlog aan te gaan. Bekkering, Wright, Jeter, ze geven niet op en gaan er hard in. Wij hebben al iemand klaar staan voor de fast break, maar dat kun je alleen maar spelen als je de bal hebt. Nu stonden we vooral toe te kijken hoe Donar tweede kansen kreeg en profiteerde. Ik wil dat de spelers het parket vuil maken, er keihard tegenaan gaan. Er is nog veel werk aan de winkel.”

Dat Rogier Jansen en Worthy de Jong in de slotfase wat geïrriteerd naar elkaar toe reageerden, vindt Casteels niet alarmerend. “Dat zijn spelers die willen winnen. Zij spelen met hun hart.” Maar Casteels wil wel een kanttekening plaatsen bij het spel van Jansen en De Jong. “Het was precies hetzelfde wat ons tegen Den Helder overkwam. Als het niet lukt, wil Jansen het zelf doen en vervolgens wil De Jong het zelf doen. Dat gaat je niet lukken.” Ondanks de nederlaag is Casteels nog steeds positief gestemd. “We hebben nu twee keer verloren en staan bovenaan. Zelfs als we vrijdag niet winnen, is dat nog steeds boven verwachting.”