76-54

Datum: woensdag 29 oktober 2014 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden wint kraker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de ongeslagen status vast weten te houden. In een sfeervolle ambiance rekende de Leidse ploeg af met de enige andere ongeslagen ploeg, Landstede Basketbal. Aan de hand van uitblinker Rogier Jansen was Zorg en Zekerheid Leiden veel te sterk voor de Zwolse ploeg: 76-54.

In de zomer meldde Zorg en Zekerheid Leiden tevreden dat de ploeg zich had versterkt met Rogier Jansen. Veel supporters waren daar niet blij mee. Jansen was het enfant terrible, de speler die gehaat werd en telkens werd uitgefloten. Hoe anders is de situatie een paar maanden later. Zorg en Zekerheid Leiden heeft zes wedstrijden op rij gewonnen en Jansen wordt toegezongen door het publiek: “Jansen is een Leidenaar”, klonk het tijdens en na afloop van de wedstrijd.

Jansen kan er zichtbaar van genieten. “Dit is toch prachtig”, zegt de spelverdeler die vanavond goed was voor 20 punten. “Het is altijd wennen als je naar een nieuwe ploeg gaat, maar het gaat steeds beter. Mijn taak is om andere spelers in een goede scoringspositie te brengen (zoals in de wedstrijd in Den Helder), maar vandaag kreeg ik veel ruimte. Dan neem ik die schoten.”

De lage tegenscore van Landstede Basketbal, 54 punten, doet Jansen goed. Ook hij weet dat er kritisch gekeken wordt naar de verdediging en de doorgaans wat hogere scores voor de tegenstander. “We werken dagelijks aan onze verdediging. 54 punten tegen is toch niet slecht”, aldus Jansen.

Na dertien seconden heeft Jansen zijn eerste driepunter al door de ring laten glijden. Landstede Basketbal laat zich niet zo maar opzij zetten en komt na een kleine drie minuten spelen terug tot 5-5. Dit zou meteen de laatste gelijke stand zijn, want Jeroen van der List en Worthy de Jong nemen aanvallend het heft in handen. Verdedigend wordt er goed werk verricht op de sterke Joe Burton die deze avond slechts tot 9 punten komt. Tegen het einde van het eerste kwart raken de gemoederen wat verhit als Tiller te furieus reageert ten opzichte van Mohamed Kherrazi. Het komt Tiller op een onsportieve fout te staan en boegeroep vanaf de tribunes telkens als hij de bal in zijn handen heeft. Tien seconden voor het einde van de eerste periode komt Jansen weer door met een drietje: 21-12.

Zorg en Zekerheid Leiden begint het tweede kwart goed en loopt via wat atletisch werk van Dylon Cormier en De Jong uit naar een voorsprong van dertien punten: 32-19. Dat is het moment dat Zorg en Zekerheid Leiden even wat slordig gaat spelen. Landstede plaatst een 0-7 run en komt terug tot 32-26. Tiller pakt de bal vervolgens van Kherrazi af, maar zijn lay-up wordt geblockt door Van der List. Aan de andere kant scoort Kherrazi. In de tegenaanval blockt Kherrazi oud-Leiden speler Kenrick Zondervan. In de laatste aanval voor rust toont Zorg en Zekerheid Leiden wilskracht door maar liefst drie aanvallende rebounds op rij te pakken, waarna Cormier de ruststand van 36-26 op het bord zet.

Meteen na rust is het weer feest in de Vijf Meihal. De Jong pakt een paar fraaie drives, Jansen benut drie vrije worpen en geeft vervolgens in de break de bal aan De Jong voor een harde dunk. Niet veel later swingt De Jong door de verdediging heen om Will Felder in staat te stellen snoeihard te dunken. Verdedigend wordt het weer een blockparty. Van der List maait een halve lay-up van Leon Williams weg en een aanval later blockt de lange Gouwenaar een schotpoging van Burton. Halverwege het kwart brengt Jansen het verschil op vijftien: 51-36. Landstede Basketbal probeert van alles en zet ook even een zone neer. Veel zoden zet dat niet aan de dijk, want de withemden sluiten het derde kwart met een voorsprong af: 58-45.

In de vierde periode komt Landstede Basketbal na een minuut een puntje terug (59-47), maar daarna sluit de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden hermetisch. Maar liefst zes minuten lang weet de ploeg uit Zwolle de basket niet te vinden. Zorg en Zekerheid Leiden staat dan inmiddels al 25 punten voor. Joe Willman en Kherrazi weten elkaar in de aanval goed te vinden, verdedigend blockt Cormier Tiller. Na een driepunter van Tiller voor 76-54 dribbelt Zorg en Zekerheid Leiden, dat in de rebound overheerste (45 om 30) de tijd uit. De ploeg is als enige nog ongeslagen in de Dutch Basketball League. Een mooi begin van het zware drieluik.