89-70

Datum: zondag 2 november 2014 · 16:00
Locatie: Sporthal Boom, Boom

ZZ Leiden verliest in België

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de derde oefenwedstrijd van dit seizoen tegen Kangoeroes Basket Willebroek niet kunnen winnen. In Boom werd het 89-70 voor de Belgen. Worthy de Jong en Dylon Cormier bleven bij Zorg en Zekerheid Leiden aan de kant.

Tijdens de derde oefenwedstrijd tegen Kangoeroes Basket Willebroek kon Eddy Casteels de nodige zaken uitproberen. Het startende vijftal bestond uit Kasper Averink, Rogier Jansen, Mohamed Kherrazi, Joe Willman en Bas Nelemans. Een bijzondere samenstelling, maar vooral Averink zou vandaag de nodige minuten maken, uiteindelijk zelfs 33,33 minuten. Nelemans speelde ook maximaal, namelijk precies 9.33 minuten. Toen stonden er vijf kruisjes achter zijn naam.

Na vier minuten had de Leidse ploeg een 5-13 voorsprong genomen. Kherrazi nam de eerste vijf punten voor zijn rekening. Na back-to-back driepunters van Averink en Jeroen van der List genoot ZZ Leiden een voorsprong van acht punten. Via een nieuwe driepunter werd een maximale voorsprong van negen punten bereikt: 7-16. Na 9-18 (Will Felder) plaatste Kangoeroes Basket Willebroek een run van 16-0. Aan Leidse zijde grossierde de ploeg in gemiste schoten en turnovers. Door een rake bom van Darryl Ashford werd het eerste kwart op 30-21 afgesloten.

In de tweede periode zorgde Jordan Heath dat het gat al snel of vijftien punten kwam te staan: 38-23. Via een driepunter van Van der List en een and-1 van Kherrazi knabbelde ZZ Leiden iets van de achterstand af: 38-29. Dichterbij wist ZZ Leiden niet te komen. Bij rust stond 55-40 op het scorebord.

Na drie minuten leek ZZ Leiden onder de voet te worden gelopen. Alleen Felder wist een score te noteren, terwijl de Belgen doorliepen naar 63-42. Toch richtte ZZ Leiden zich nog een keer op. Willman en Felder scoorden allebei vier punten, terwijl Averink een driepunter raak schoot. Door deze 11-0 run was het in één keer weer 63-53 en was er nog van alles mogelijk, ook zonder de diensten van Worthy de Jong en Dylon Cormier. Het derde kwart werd afgesloten op 71-58.

In de laatste periode liep Kangoeroes Basket Willebroek snel weer uit op ZZ Leiden. In de laatste minuut, waarin Jansen zijn vijfde persoonlijke fout maakte, kwam het verschil nog boven de 20 punten uit (89-68). Felder tekende voor de laatste score: 89-70.

Het verschil wordt vooral gemaakt in punten na turnovers. Kangoeroes Basket Willebroek pakte hier 22 mee, ZZ Leiden slechts 7. De bezoekers hadden ook 24 turnovers, tegen de Belgen 14. Daarnaast was het schotpercentage van ZZ Leiden beduidend lager: 38% tegen ruim 50%. In de rebound weerde ZZ Leiden zich kranig door 13 rebounds meer te pakken: 42 om 29. De 28 persoonlijke fouten van ZZ Leiden bezorgde de Belgen 29 vrije worpen (22 raak). ZZ Leiden kwam niet verder dan 9 uit 12, wat natuurlijk ook te maken had met het feit dat Kangoeroes Basket Willebroek maar 18 persoonlijke fouten kreeg toebedeeld.