73-86

Datum: zaterdag 25 oktober 2014 · 20:00
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Zorg en Zekerheid Leiden blijft ongeslagen

In Rotterdam heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich niet laten verrassen. Aan het eind van het eerste kwart liep de Leidse formatie in sneltreinvaart weg bij Challenge Sports Rotterdam. Van 20-20 werd het in zeven minuten tijd 25-41. Dat was meer dan voldoende voor de vijfde zege op rij: 73-86.

Voor de wedstrijd is er al enige consternatie. Will Felder moet zijn ‘leg sleeve’ uittrekken. De sleeve is namelijk zwart en die kleur komt in het uittenue van Zorg en Zekerheid Leiden niet voor. De Leidse ploeg start voortvarend. Vooral Rogier Jansen heeft er zin in. Alleen al in het eerste kwart schiet hij zich in de dubbele cijfers door vier uit vier te noteren, waaronder drie driepunters. Het lijkt een makkelijke avond te worden als de voorsprong halverwege het eerste kwart al is opgelopen naar 11-16.

Maar dat zit er vooralsnog niet in. De Rotterdammers zijn gesterkt door de enorme inhaalrace (29 punten achter) die in Leeuwarden tot een overwinning van één punt leidde. Ook nu komen de Rotterdammers weer terug in de wedstrijd. Bij 20-20 en nog twee minuten te gaan, staan beide ploegen weer op gelijke hoogte. De langste ploeg van de eredivisie roert zich in de aanvallende rebound. In totaal pakten de Rotterdammers er zestien en dat is te veel. Lucas Steijn was hier vooral verantwoordelijk voor, want hij pakte acht aanvallende rebounds en wist uit de rebound ook een paar keer te scoren.

Het kwam voor Eddy Casteels dan ook niet goed uit dat Jeroen van der List aan het eind van het eerste kwart met een knieblessure naar de kant moest. De lange Gouwenaar pakte net een aanvallende rebound en werd bij zijn schotpoging gefould door Michael Kok. Niettemin loopt ZZ Leiden in de laatste twee minuten van het eerste kwart nog snel even uit naar 23-28.

Die lijn wordt in de openingsfase van het tweede kwart goed doorgetrokken. In iets meer dan vijf minuten tijd weet alleen Ties Theeuwkens de basket te vinden voor de Rotterdammers. Bij ZZ Leiden loopt het in die fase van een leien dakje. Na een steal van Dylon Cormier op Yannick Franke maakt Cormier, die pas in de tweede periode binnen de lijnen kwam, er 25-41 van. Normaal gesproken moet dit voor een ploeg als ZZ Leiden game over zijn. Uitgerekend de met scherp schietende Jansen vergaloppeert zich in de slotfase van het tweede kwart door de bal een paar keer weg te gooien. Hierdoor is het verschil bij rust (twaalf punten, 35-47) toch iets minder groot.

Vlak na rust komt Challenge Sports Rotterdam weer binnen de tien punten: 40-49. In de tweede minuut verspeelt Worthy de Jong de bal aan Matthew Otten. De Jong sprint achter Otten aan en blockt zijn schotpoging. Mohamed Kherrazi pakt de rebound en speelt de bal af naar Jansen voor een break. Kherrazi loopt keurig zijn lijn en wordt op maat bediend door Jansen. In plaats van een moeilijke lay-up haalt Kherrazi verwoestend uit voor een mokerdunk over Kok die ook nog een fout maakt. Kherrazi benut de bonus en het gat is weer twaalf punten. Ondanks de foutenlast bij ZZ Leiden (De Jong en Jansen hebben al vier kruisjes achter hun naam staan en Van der List gaat niet meer spelen) bouwt de Leidse ploeg de voorsprong verder uit. Ook Joe Willman laat zich in deze fase nadrukkelijk zien, aan beide kanten van het veld. De degelijke forward levert een mooi visitekaartje af met 13 punten (tegen 55% schot) en 9 rebounds in vijftien minuten speeltijd. De energieke Cormier gooit er in het derde kwart ook nog even 11 punten in met sterke drives en een driepunter.

Het laatste kwart begint bij 53-70. Willman met een driepunter en Cormier met een score inside tillen het verschil naar 22 punten: 53-75. Daarmee is de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Het spel van ZZ Leiden wordt wat rommelig. Dat de scherpte er niet meer is, blijkt ook wel uit de gemiste vrije worpen in de slotfase. Franke mag tegen zijn oude ploeg de laatste score van de wedstrijd aantekenen: 73-86.

Met vijf overwinningen op rij is ZZ Leiden het seizoen goed begonnen, maar nu komen de kanonnen van de eredivisie. Woensdag komt Landstede Basketbal, dat ook nog ongeslagen is, naar de Vijf Meihal. Daarna volgen achtereenvolgens SPM Shoeters (thuis op 8 november) en Donar (uit op 13 november). Die serie van drie wedstrijden moet een beter beeld geven van de sterkte van ZZ Leiden.